İşte sokak köpekleri için hazırlanan yasa teklifi! Başıboş köpek sorununa nasıl çözüm bulunacak?
Sokaklarda her geçen gün sayısı artan ve genç yaşlı demeden vatandaşa saldıran başıboş hayvanlar için 4 bakanlık harekete geçti. Yapılan çalışma kapsamında ilk olarak sahipsiz köpekler ivedilikle sokaklardan çekilecek. Sonrasında ise diğer adımlar da peşi sıra atılacak. Dünya genelinde de ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde sokak hayvanları ile mücadelede toplum güvenliğini önceleyen birçok önleme başvuruluyor. A Haber canlı yayınına katılan Güvenli Sokaklar Derneği Başkanı Murat Pınar konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
- Giriş Tarihi: 07:50 | 25.05.2024
- Güncelleme Tarihi: 13:51 | 25.05.2024
Başıboş hayvan sorununun çözümü için hazırlanan yasa teklifinin önümüzdeki haftalarda Meclis Başkanlığı'na sunulması beklenirken, bu konuda 4 bakanlık kapsamlı bir çalışma yaptı.
- Başıboş hayvanlar sokaklardan çekilecek
- Süreç sahiplendirme konusunda etkili bir kampanyayla başlatılacak
- Çipi takılan ve bakımı yapılan hayvan sahiplenmek isteyene verilecek, hayvanın tüm sorumluluğu sahiplenen kişide olacak
- Milli Emlak barınaklar için yer tahsis edecek
- Yerel yönetimler bu iş için bütçelerinden pay ayıracak
- Sahiplenilmeyen hayvan verisi Meclis'e taşınacak
- Hasta ve saldırgan huylu hayvanlar uyutulacak
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da önünde bulunan raporda çarpıcı rakam ve tespitler yer aldı.
Rapora göre başıboş köpekler bugüne kadar 3 bin 500 kaza, 55 ölüm, 5 bin 147 yaralanmaya sebep oldu.
Barınaktaki bir köpeğin aylık maliyeti 3 bin 500, yakalama maliyeti 1500 lira. Türkiye kuduz riski altındaki ülkeler arasına girdi.
Yerel yönetimler bütçelerinden pay ayıracak. Sahiplendirme için etkili kampanyalar düzenlenecek. Milli Emlak, barınaklar için yer tahsis edecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı da ormanlık bölgelerden yer verecek. Süreç sahiplendirmeyle başlayacak, sahiplenilmeyen sokaklardaki başıboş hayvanlar çekilecek.
Hasta, sakat ve saldırgan olan sahipsiz hayvanlar uyutulacak.
İNGİLTERE UYUTUYOR HOLLANDA KISIRLAŞTIRIYOR
Caydırıcı cezalar, vergiler, sahiplendirme, kısırlaştırma ve uyutma... ABD, İngiltere, Almanya, Fransa veya Hollanda gibi ülkeler sokak hayvanları ile mücadelede toplum güvenliğini önceleyen gerçekçi önlemlere başvuruyor.
Türkiye'de başıboş sokak hayvanları sorunu tartışılırken birçok ülke sert önlemler alıyor. İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin haberine göre Avrupa genelinde her yıl yüz binlerce köpek sokağa bırakılıyor.
Avrupa Birliği'nde genel bir düzenleme bulunmuyor. Üye ülkelere gerekli önlemleri alma yetkisi verilmiş durumda. ABD'de ise eyalet arasında farklı uygulamalar bulunuyor.
İNGİLTERE: Sokaklarında sahipsiz hayvan görülmüyor. Sokak köpekleri belediyelere bildiriliyor. Ülkede 1 hafta içinde sahiplenilmeyen köpekler uyutuluyor. Köpeklere, sahibinin bilgilerini içeren mikroçip takma zorunluluğu var.
HOLLANDA: "Topla, Kısırlaştır, Aşıla ve Aldığın Yere Bırak" programı yürürlükte. Sokak hayvanlarına kısırlaştırmadan aşılamaya çeşitli veterinerlik hizmetleri veriliyor. Programın sonucu olarak artık ülkede sokak köpeği bulunmuyor. Bulunanlar da götürüldükleri barınaklar üzerinden sahiplendiriliyor. Bunun dışında birçok belediye, insanları sahipsiz hayvanları sahiplendirmeye özendirmeye çalışıyor.
FRANSA: Beslediği hayvanı sokağa bırakanlar 45 bin euro'ya kadar para cezası ve üç yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor. Sokaklarda sahipsiz gezen hayvan yok, barınaklara gönderiliyorlar.
ALMANYA: Sahipsiz köpekler barınaklarda toplanıyor. Başıboş hayvanlar, sahipleri 6 ay içinde barınağa gelmezse sahiplendiriliyor. Sahiplendirilemeyenler ise sürekli barınakta tutuluyor. Köpeğin sağlık sorunu varsa uyutulabiliyor.
YUNANİSTAN: Sokaktaki hayvanlar toplatılıyor. 3 ay boyunca sahiplerinin bulunmaması ya da sahiplendirilmemesi durumunda kısırlaştırılıyor.
BELÇİKA: Hayvanın sağlık sorunları olması durumunda uyutuluyor.
İSVEÇ: Barınaklara götürülen sokak hayvanları ömürlerinin sonuna kadar barınakta kalıyor.
ABD: Köpeklerin başıboş dolaşması, özel mülklere girmesi yasak. Tasmasız köpeğin sahibine ceza kesiliyor. Sokaklardaki sahipsiz hayvanlar barınaklara götürülüyor. Sahipleri bulunmaması durumunda barınaklarda tutuluyor. Uzun süre sahiplendirilmeyen hayvanlar uyutuluyor.
SAÇMA TARTIŞMALARI BIRAKIN, BU BİR GÜVENLİK SORUNU
Başıboş köpek sorununa ilişkin yasa tasarısına karşı yürütülen algı operasyonlarına, kız kardeşi sokak köpeği saldırısına uğrayan Türk Halk Müziği sanatçısı Sabahat Akkiraz'dan tepki geldi.
Akkiraz, sosyal medya mesajında "Bu konuda bile saçma ayrışmalarla konuyu öteleyip hem insanların hem hayvanların hayatını karartmayın. Dün kız kardeşim köpeğini dolaştırmak için sabah saatlerinde Tarabya sahiline doğru evden çıktığında bir grup sokak köpeğinin saldırısına uğradı. Hayvanların hepsini çok seven kardeşim neredeyse hastanelik oluyordu. Sorun artık köpekleri sevip sevmemek değil. Sorun artık bir güvenlik sorunu. Bunu çözmek için de Amerika'yı tekrar keşfetmeye gerek yok. Yapan ülkelerin yol haritası belli. Siz bir çözüm bulamıyorsanız medeni bir çözümü alın kullanın" ifadelerini kullandı.
LİNÇÇİLER YİNE DEVREDE!
Akkiraz "Öldürün diyenlerin yanında duruyorsunuz" mesajlarıyla sosyal medyada lince uğradı. Bunun üzerine sanatçı, "Modern bir çözüm bulun demem, katledin demek mi? Ben köpeğimle yaşıyorum. Ölümden yana olabilir miyim? Ortada bir sorun var. Beni linç edenlere sözüm akılla yol alınır, linçle değil. Yazdığımın arkasındayım" mesajını paylaştı.
Sokak hayvanları sorunu nasıl bitecek? Dünyadaki örnekler neler?
Başıboş sokak hayvanları ile ilgili yasa teklifinde sona gelindi. Henüz nihai şekli verilmeyen teklif neler getiriyor? Uzmanlar ne öneriyor? A Haber muhabiri Hakan Gürkan'ın konuğu olan Güvenli Sokaklar Derneği Başkanı Murat Pınar önemli değerlendirmelerde bulundu.
"ŞU ANDA SON GÖRÜŞEMELER YAPILIYOR"
Güvenli Sokaklar Derneği Başkanı Murat Pınar: Biz 2022 yılında derneğimizi kurduk ve 26 aydır başıboş köpeklerin yarattığı sorunları hem Meclis'teki siyasilere hem de vatandaşlarımıza anlatmak için çalışıyoruz. Bizler bu süreçte 200'e yakın milletvekili bunun yanında bakan ve bakan yardımcıları ile görüştük. Artık yasa taşlığı Meclis'e ve AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu görüşmeler yapıyor. Son hali Meclis'e sunulacak ve oylama yapılacak.
"VATANDAŞ ARTIK TAHAMMÜL EDEMİYOR"
Mahra Melin Pınar kızımızı kaybettiğimizden beri 44'ü çocuk olmak üzere 84 vatandaşımız hayatını kaybetti. Perşembe günü bu kanun Meclis'e gelecekken aynı gün Mersin'de yine 11 yaşında bir kızımızı kaybettik. Artık durum vatandaşın tahammül edemediği noktaya gelmiş durumda. Artık günde 3-4 defa bu saldırı haberleri gelmeye başladı. 5199 nolu yasa tasarısı değişene kadar biz mücadele etmeye devam edeceğiz.
"KISIRLAŞTIRMA 42 DİŞE YAPILMIYOR"
Kısırlaştırma konusu oldukça önemli. Dün bakanlığın açıkladığı rakamlar var; şu anda 4 milyona yakın başıboş sokak köpeği var. 6 ay gibi bir dönemde hepsini yakalayıp kısırlaştırabilirsek ancak üremelerini durdurabiliriz. Biz kısırlaştırmayı hayvanların üreme organlarına yapıyoruz ağzındaki 42 dişe yapmıyoruz. Bu 4 milyon başıboş köpeğin sokakta yaşamaya devam etmesi demek aynı saldırıların devam etmesi demektir. Yani bu 4 milyon köpeğin popülasyonu azalana kadar saldırıların devam etmesi vatandaşların çocukların yaralanması anlamına gelir. Burada kısırlaştırma çözüm mü?
"ZORUNLU TASMA VE AĞIZLIK"
Yeni kanun çıktığında köpekler sahiplendirilmeye çalışılacak. Sahipli köpekler için bile zorunlu tasma ve ağızlık olması gerektiğini söyledik. Her sahipli köpeği gezdirenin köpeğin de sağlığı için bu çok önemli. Ayrıca dışkıların atılacağı özel çöpler de olması gerekir. Yasaklı ırklar ile ilgili zaten bir kanun var onunla ilgili bir çalışma yapmadık ve bunu sunmadık. Tasma ve ağızlık olmadan gezmesi yasak. Aynı zamanda çipli olmaları gerekir.