Taşıt Tanıma Sistemi zorunlu mu, ne zaman geçerli olacak? UTTS sistemi nedir?
Ticari araçlar için zorunlu hale gelecek Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nde (UTTS) sona yaklaşılıyor. 8 milyon aracı kapsayacak sistem için 1 milyondan fazla Taşıt Tanıma Belgesi (TTB) siparişi verildi. İşte UTTS kapsamı ve son başvuru tarihi...

Gelir İdaresi Başkanlığı, ticari araçları kapsayan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili kritik bir düzenleme duyurdu. Türkiye genelinde 8 milyon ticari aracı ilgilendiren sistemle, akaryakıt alımları dijital olarak kayıt altına alınacak. Bu adımla, hem sektörde şeffaflık artırılacak hem de kayıt dışı ekonomiyle mücadele güçlenecek.

Taşıt Tanıma Sistemi Zorunlu Hale Geliyor
5 Ekim 2023'te yayımlanan UTTS Uygulama Genel Tebliği ile belirlenen düzenleme kapsamında, ticari araçlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırma zorunluluğu getirildi. Bu kapsamda mükelleflerin araçlarına en geç 31 Aralık 2024 tarihine kadar TTB taktırmaları gerekiyor. Sistem, 1 Ocak 2025 itibarıyla devreye girecek.

Yoğun Sipariş Talebi
UTTS kapsamında verilen TTB siparişleri, son tarihin yaklaşmasıyla artış gösterdi. Şu ana kadar 1 milyondan fazla TTB siparişi alınırken, filo kiralama ve taşımacılık firmaları, holdingler ve hizmet şirketleri gibi kurumsal işletmeler yoğun başvuruda bulunuyor. Özellikle 2025'te ÜFE oranına bağlı artıştan etkilenmek istemeyen mükellefler, işlemlerini hızlandırmış durumda.

Akaryakıt İstasyonları İçin Kritik Uyarı
UTTS'ye dahil olmak isteyen akaryakıt istasyonlarının, Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) kurulumlarını zamanında tamamlamaları gerekiyor. Aksi halde bu işletmeler, cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Şu ana kadar 12 bin 667 istasyondan 4 binden fazlası gerekli kurulumları tamamladı.

Vergi Kaybı Önleniyor
Sistemin hayata geçirilmesiyle, akaryakıt alımlarında plaka bilgileri TTB üzerinden otomatik olarak ödeme kaydedici cihazlara aktarılacak. Böylece usulsüz fiş düzenlenmesinin önüne geçilecek ve milyarlarca liralık vergi kaybı engellenecek.