Atıl araziyi değerlendirdi 5 kök ile imkansızı başardı! Yıllık tonlarca üretiyor taleplere yetişemiyor

Antalya'da bir üretici atıl arazide yaptığı ekim ile görenleri duyanları şaşkına çevirdi. Bekçiliğini yaptığı araziye şehir dışından getirdiği kökleri eken üretici, 500 dönümlük tuzlu toprağa deniz börülcesi ekti. 5 kök ile başlayan yolculuğu yıllık tonlarca rekolteye dönen üretici şimdi de taleplere yetişemiyor.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde bir üreticinin deneme amaçlı yaptığı ekim başarıyla sonuçlandı. Denizyaka Mahallesi'nde 700 dönümlük çiftliğe 1999'da devlet tarafından kayyum atandıktan sonra bekçilik görevine getirilen Gökçe, bir süre sonra özel sektöre geçen çorak topraklara hem hayat verdi hem de kendi girişimcilik hikayesini yazdı.

2 | 9

Gökçe, yıllarca atıl kalan araziyi değerlendirme fikriyle yola çıkarak ne yetiştirilebileceğini araştırmaya başladı. Toprağın yüksek tuz içeriğini avantaja çevirmeyi amaçlayan Gökçe, arazinin deniz börülcesi üretimine uygun olduğunu öğrendi.

3 | 9

Gökçe, yaklaşık 7 yıl önce Mersin'den getirdiği beş kök deniz börülcesiyle başlattığı deneme süreci sonunda bugün 500 dönüme ulaşan ekim alanında üretim yapıyor. Mustafa Gökçe, eskiden deniz suyu ile karides yetiştirilen çiftlik ile arazisinin özel sektöre geçmesinin ardından da görevine devam ettiğini söyledi.

4 | 9

Çiftliğe ilk geldiğinde her tarafın boş olduğunu belirten Gökçe, "Eşimle bu araziyi değerlendirmek istedik. Çiftliğin sahibine durumu anlattık. O da sağ olsun 'İstediğinizi ekebilirsiniz, burayı değerlendirin' dedi. Burada ne yapabileceğimizi düşünürken, deniz börülcesinin yetişebileceğini öğrendim." dedi ve şöyle devam etti:

5 | 9

ÜRETİM 3 TONA ULAŞTI

"İzmir ve Mersin'e gidip oradaki deniz börülcelerini inceledim ve numune olarak birkaç kök getirdim. Her yıl üretimi artırdım. İlk başta 1 kilo, sonra 100, 200, 300 kilo derken şu an 3 tonluk bir üretime ulaştım."

6 | 9

İÇ PİYASADA DENİZ BÖRÜLCESİNE BÜYÜK İLGİ

Gökçe, nisanda yeşeren ve genellikle kasıma kadar hasadı devam eden deniz börülcesinin, bu yıl kuraklık nedeniyle hasadının eylülde tamamlandığını anlattı.

7 | 9

Başlangıçta balık restoranlarına tanıtım amaçlı ücretsiz olarak verdiği deniz börülcesinin bugün iç piyasada büyük ilgi gördüğünü ifade eden Gökçe, şöyle devam etti:

8 | 9

"TALEPLERE YETİŞEMİYORUM"

"Hiçbir kimyasal ve gübre kullanmıyorum. Doğal olarak yetiştiriyorum. Normalde İzmir'de yabani olarak yetişiyor. Türkiye'de ilk üretenim diyebilirim. Şu anda ağırlıklı olarak balık restoranları, hal ve pazarcılara satıyorum."

9 | 9

"Bazen taleplere yetişemiyorum. Üretim kapasitesini artırıp 3 tondan ilk başta 10 tona sonra 50 ve 100 tona çıkarmayı planlıyorum. Hedefim, büyük bir salamura tesisi kurup Avrupa'ya ihracat yapmak."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.