Aman dikkat! Evde yapılan konservelerde büyük tehlike
Uzman isimler, evde yapılan konservelerin hayati risk taşıması konusunda vatandaşları uyardı. Zonguldak'ta Doç. Dr. Esra Acıman Demirel, bozuk konserve kaynaklı botulizm hastalığının ölüme yol açabileceğini dile getirdi. İşte konservelerdeki büyük tehlikenin ayrıntıları…
- Giriş Tarihi: 15:19 | 05.09.2022
- Güncelleme Tarihi: 15:43 | 05.09.2022
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Acıman Demirel, botulizme yol açan 'clostridium botulinum' bakterisinin genellikle bozuk konserve gıdalarda kaynaklı meydana geldiğini açıkladı.
İŞTE BELİRTİLER
Gıda alımından 18-36 saat sonra hastalık semptomlarının başladığını dile getiren Demirel, "İlk başta halsizlik yorgunluk hali oluyor ancak bizi alarm haline getiren, dikkat etmemiz gereken; çift, bulanık görmesinin olması, konuşma bozukluğu ve yutma güçlüğünün oluşması. Eğer öyküsünde konserve var ise botulizm düşünülmeli. Tedavisinin en erken dönemde yapılması gerekiyor. Burada en önemli şey antitoksin ne kadar erken verilirse tedavi ve hayatta kalmasının daha etkin olduğu düşünülüyor" şeklinde konuştu.
KAPAĞI ŞİŞMİŞSE DİKKAT!
Doç. Dr. Demirel, konu hakkında önemli noktalara değindi şu ifadelerle değindi:
KONSERVEDEKİ ÖLÜMCÜL RİSK! KONSERVE YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? / VİDEO
"Özellikle kapağı şişmiş, kokusu bozulmuş konservelerin yenmemesi gerekmekte. Ticari ürünlerde bile konserve tüketimine dikkat etmek gerekiyor.
Yeterli ısı ve basınçta düzgün şekilde kapağının kapatılması gerekiyor. Kullanılmadan önce de en az 10 dakika kaynatılması gerekiyor. Kapağı şişmiş ve kokmuş besinler tüketilmemeli.
Mikrodalgada ısıtmak hiçbir şekilde toksini öldürmüyor. Bu önemli çünkü bu yanılgıya düşülüyor. En önemlisi de kontrol etmek, kokusu ve rengi bozulmuş konserveyi tüketmemek."
Yaklaşık 1 ay önce çift görme, bulanık görme ve yutkunma zorluğu olan bir vakayla karşılaşan Doç. Dr. Demirel, bu durumun konserve tüketiminden olduğunu söyledi.
Ayrıca Demirel, solunum güçlüğü çekmeye başlayan hastanın yoğun bakımda tedaviye alındıktan sonra erken tanıyla uygulanan antitoksinle iyileştiğini, serviste takip edildiğini ve yakında taburcu edileceğini kaydetti.
KONSERVE DOMATES YAPIMI
Kış aylarına çok az bir zaman kala ev hanımlarının mutfaklardaki hazırlıkları başladı. Domatesin kış mevsimi boyunca lezzetle tüketilmesi için hanımlar kollarını sıvadı. Peki konserve nasıl yapılır? Konserve yapmanın püf noktaları neler? Konserve domates yapımı...
Muftaklarda kış hazırlıkları başladı. Hanımlar konserve yapımı için kolları sıvadı. Peki konserve nasıl yapılır? Konserve yapımının püf noktaları neler? Konserve domates sosu nasıl yapılır? İşte konserve yapımına dair merak edilenler...
KONSERVE YAPILACAK SEBZELER NASIL DOĞRANIR?
Sebzeler küçük küçük kesilir.
KONSERVE NASIL YAPILIR?
Tavaya yağ ısındıktan sonra biberler konur.
Biberler solana kadar kavrulur.
Biberler solduktan sonra domates eklenir.
Domatesleri çok kaynatmadan tuz eklenir ve altı kapatılır.
HAZIRLANAN SOS SICAKKEN KAVANOZA KONULUR MU?
Hazırlanan sos sıcak sıcak kavanozlara konup hemen kapağı kapatılır.
Burada önemli olan orada sıkıca tutunup sosun bozulmamasıdır.
KONSERVELER NASIL SAKLANIR?
Güneş almayan bir yerde saklamak gerekir.
KONSERVE KADAR SÜRE KULLANILIR?
Yaklaşık 6 altı kadar yeni yapmış gibi taze taze kullanılır.
KONSERVE DOMATES SOSU NASIL YAPILIR?
İşin erbabı Selma Hanım A Haber ekranlarında püf noktaları anlattı.
Konservenin kapağını sıkıca kapattıktan sonra ters çevrilir.
KONSERVE YAPIMININ PÜF NOKTASI
Konserveleri bulaşık makinasına atıp kaynar suda yıkayarak konservenin kapağını sıkıca çektirebiliriz.