Sınırda "mucizevi iksir" hasadı başladı! Metabolizmayı motor gibi çalıştırıyor kurusu da yaşı da ayrı bir şifa: Yurt dışına bile ihraç ediliyor
Yurt dışında bilim insanları tarafı yapılan araştırmalar sonucu bu "kırmızı mucize"yi tüketenlerin ömrü uzuyor. Türkiye'de sıklıkla kullanılan ve mutfağın vazgeçilmezi haline gelen bu besin ile vücudunuz bağışıklığını artırdığı gibi hastalıklara karşı da zırh gibi korunuyor. Hem yaş halinin hem de kuru halinin sağlığa bin bir türlü faydaları bulunuyor ve tüketenlerin metabolizması tıkır tıkır çalışıyor. Sınırımızda başlayan hasat ile üreticiler hem Türkiye'nin dört bir yanında hem de yurt dışına göndermek için mesaisini sürdürüyor. İşte "mucizevi iksir"in faydaları ve haberin detayları...
- Giriş Tarihi: 19:22 | 10.09.2024
- Güncelleme Tarihi: 19:28 | 10.09.2024
Yurt dışında bilim insanları tarafı yapaılan araştırmalar sonucu bu "kırmızı mucize"yi tüketenlerin ömrü uzuyor. Türkiye'de sıklıkla kullanılan ve mutfağın vazgeçilmezi haline gelen bu besin ile vücudunuz bağışıklığını artıracak ve hastalıklara karşı zırh gibi korunacak.
Sağlığa bin bir türlü faydaları bulunuyor ve tüketenlerin metabolizması tıkır tıkır çalışıyor. Sınırımızda başlayan hasat ile üreticiler mesaiye başladı ve hem Türkiye'nin dört bir yanında hem de yurt dışına göndermek için mesaisini sürdürüyor.
ABD'li ve Çinli bilim insanlarının çalışmaları sonucu ortaya çıkan sonuçlar şaşırttı. Buna göre düzenli olarak acı biber tüketmek kalp hastalıkları, solunum yolları hastalıkları hatta kansere yakalanma riski bile azalıyor. Bu kırmızı mucizenin faydaları bununla da sınırlı değil. Kilo problemlerine iyi gelen acı biber kolesterolden vücuttaki iltihaba kadar pek çok faydası var.
Kilis'te, hasat edilen acı biberler kuruması için güneşe bırakılmaya başlandı. Yaklaşık 10 gün süren kurutma mesaisi başlarken güneşe bırakılan biberler sınırın sıfır noktasını kırmızıya bürüdü. Kilis'in Musabeyli ilçesinde çiftçilerin önemli geçim kaynağı olan biberler havaların sıcaklığına göre 7 ile 10 günde kuruduktan sonra sonra pul ve toz biber haline getirilerek paketleniyor.
Paketlenen pul ve toz biberler daha sonrasında ise sofralardaki lezzete tat katmak için Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Baharatlık haline gelen biberler çeşitli ülkelere de ihraç ediliyor..Kilis'te yaklaşık 7 ay önce fideleri ekilen ve şimdi hasat edilen biberlerin kurutma işlemlerinin başladığını söyleyen üretici Halil Bozkurt ise şu şekilde konuştu:
"FİYAT BEKLENTİMİZ YÜKSEK"
"Türkiye genelinde birçok ile gönderiyoruz, yurtdışında bir çok ülkeye ihracat yapıyoruz. İlçenin en büyük köyünde üretim, kurutma ve ayıklanma aşamasında birçok kişinin emeği var. Piyasaya sahte ürün koyan kişilere karşı elimizden geleni yapıyoruz. Hasadı yapılan biberlerin kurutma mesaisi başladığı için tarlalar kırmızıya büründü. Biz üreticiler olarak fiyat ve verim noktasında beklentimiz çok yüksek" dedi.
Geçen seneye göre verimin düşük olduğunu, fiyatların ise üreticilerin beklentisinin altında kaldığını söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye'de hem belimde hem de kalitede ikinci sırada olan kırmızı baharatlı biberinde kurutma mesaisi başladı. Tarlalardan hasat edilen biberler, kurutma alanına getirilip yaklaşık olarak bir hafta ile 10 gün arasında burada bekletilerek güneş altında kurutuluyor. Kuruyan biberler, fabrikalara götürülerek orada ayıklanıp pul ve toz biber haline getiriliyor."
"Bu sezon rekolte ve fiyatlar çok düşük kaldı. Kurutma işlemi, biberin kalitesini belirleyen en önemli aşamalardan biri. Aflatoksin oluşumuna karşı çiftçilerimize uyarılarda bulunduk. Biberlerin doğru şekilde kurutulup, fabrikalara gitmesi gerekiyor. Toprakta ve uygun olmayan şartlarda kurutma aflatoksin riskini artırıyor."
İŞTE ACI BİBER YEMENİN VÜCUDA FAYDALARI
Hasadı yapılan bu acı biberlerin sofralara uzanan yolculuğu başlamışken sizler için faydalarını sıralayalım;
-Acı biber yemek öncelikle metabolizmaya iyi geliyor ve adeta motor gibi çalışmasına yardımcı oluyor.
-C vitamini açısından zengin değerlere sahip olan acı biberi düzenli olarak tüketmek vücudunuzu hastalıklara karşı koruyacak.
-Acı biberin özü olarak bilinen "capsaicin" maddesi ağızda hissedildiği an beyinde endorfin salgılanmasına neden oluyor ve böylece ağrılara iyi geliyor.
-İçinde antioksidan barındıran acı biber ile kalp hastalıkları ve kanseri önlemeye yardımcı oluyor
-Zayıflamak veya kilo vermek konusunda da faydaları say say bitmeyen acı biber yağ yakıcı özelliğe sahip olduğu için fazla kilolarınızı vermede sizin için bir besin olacak.
-Lif açısından zengin olan acı biber tuvalete çıkamama yani kabızlığı da birebir. Kabızlık sorununuz varsa acı biber yemek için sizin için iyi bir fikir olabilir.
NOT: Her besinde olduğu gibi acı biberi tüketirken de oldukça dikkatli olmak gerek. Kronik rahatsızlıklara sahip olanların acı biberi doktora danışmadan tüketmemelidir.