A HABER GALERİ
Yeni virüs mü çıktı? Hanta virüsü bulaşıcı mı? Hanta virüsü belirtileri nelerdir? Hantavirüs salgını var mı?
Hanta virüsü bulaşıcı mı? Hanta virüsü belirtileri neler? Çin'de farelerden insanlara bulaşan hantavirüs tespit edilen bir kişinin hayatını kaybetmesi yeni salgın endişesine neden oldu. Bu gelişmelerin ardından bazı sorular akıllara geldi. Peki, yeni virüs mü çıktı? Hanta virüsü bulaşıcı mı? Hanta virüsü belirtileri nelerdir? Hantavirüs salgını var mı? İşte cevaplar...

Yeni virüs mü çıktı? Hantavirüs olarak adlandırılan virüs nedir? Bu virüsün salgın tehlikesi var mı? Çin'de ülkenin batısındaki Yunnan eyaletinde hantavirüs tespit edilen bir kişinin iş için Şantung eyaletine seyahat ederken otobüste hayatını kaybettiği haberinin çıkmasının ardından hantavirüs yeni salgın endişesine yol açtı. Bu gelişmelerin ardından bazı sorular akıllara takıldı. Peki, Hanta virüsü bulaşıcı mı? Hanta virüsü belirtileri nelerdir? Hantavirüs salgını var mı? İşte cevaplar...

HANTAVİRÜS NEDİR?
Hantavirüs, farelere veya fare idrarı, tükürüğü veya dışkısına temasla insanlara bulaşan virüstür. İnsanlara bulaşan hantavirüsler, "Hantavirüs Akciğer Sendromu" (HPS) adı verilen hastalığa yol açıyor.

HANTAVİRÜS SALGIN TEHLİKESİ VAR MI?
İnsandan insana bulaşmayan hantavirüs salgın tehlikesi yaratmıyor.

ÇİN'DE ORTAYA ÇIKAN HANTİVÜRÜS VAKASI
Çin'in Yunnan eyaletinde hantavirüs tespit edilen bir kişinin iş için Şantung eyaletine seyahat ederken otobüste hayatını kaybettiği bildirildi.
Haberde otobüste bulunan 31 kişiye de test yapıldığı belirtildi.
Hantivirüs haberinin ardından sosyal medyada yeni bir salgının ortaya çıkabileceği yorumları yapıldı, Twitter'da "hantavirüs" etiketi dünya çapında trend oldu.

HANTİ VİRÜSÜ NERELERDE GÖRÜLÜR?
Bir çok çeşidi bulunan hantavirüs genellikle Kuzey ve Güney Amerika'da görülüyor. Hantavirüsün en çok görüldüğü ülkeler Arjantin, Şili, Brezilya, ABD, Kanada ve Panama'dır. Bunlar dışında Çin, Kore ve Rusya'da da az da olsa rastlanmaktadır.

HANTİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
Hantavirüs yabani fareler ya da pamuk faresi adı verilen bir tür fareden bulaşmaktadır. Bu farelerin anavatanı ise Güney, Orta ve Kuzey Amerika'dır.

Bu virüsü taşıyan farelerin kendileri virüsten pek fazla etkilenmezler. Fareler, virüsü vücutlarından atsalar bile uzun bir süre boyunca virüsü dışkılama veya salya yolu ile doğaya bırakırlar. Farelerden doğaya salınan bu virüs bir süre sonra toz halinde havaya karışır ve solunum yolu ile insanlara da bulaşır. Ayrıca doğada yetişen sebze ya da meyvelere bulaşması ile de insanlara geçebilir. Virüsü taşıyan bir kemirgenin insanı ısırması ile de insana bulaşabilir.

HANTAVİRÜS ENFEKSİYONUNUN TEDAVİSİ
Uzmanlar, hantavirüs enfeksiyonunun tedavisi için her hangi bir özel tedavi ya da aşısının bulunmadığını belirtiyorlar.

ARJANTİN'DE 111 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ
Bir Güney Amerika ülkesi olan Arjantin'de 2013-2018 yılları arasında hantavirüs enfeksiyonundan hayatını kaybedenlerin sayısının 111 olduğu belirtiliyor.