BOTAŞ duyurdu! Konut doğalgazına yüzde 38 zam | Tüketiciye daha az yansıyacak
Ağustos ayı itibarıyla konutlarda kullanılan doğal gazın toptan satış fiyatında yüzde 38 artışa gidildiğini açıklayan Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), yıllık doğal gaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğal gazın satış fiyatında ise yüzde 33,1 artışa gidildiğini duyurdu. Öte yandan doğal gazda %60 oranında devlet sübvansiyonu uygulanmaya devam ediyor ve bu kapsamda yüzde 38'lik fiyat artışının nihai tüketiciye yansıması Türkiye ortalamasında %24 olacak.
BOTAŞ'ın internet sitesinde ağustosta geçerli olacak mesken ve sanayi abonelerinin tarifesi ile elektrik üretim amaçlı tarife tablosu yayımlandı.
YÜZDE 38'LİK ARTIŞ
Buna göre, ağustos itibarıyla konutlarda kullanılan doğal gazın toptan satış fiyatı yüzde 38, yıllık doğal gaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğal gazın satış fiyatı ise yüzde 33,1 arttı.
SATIŞ FİYATI DEĞİŞMEDİ
Elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın toptan satış fiyatı ile yıllık doğal gaz tüketimi 300 bin 1 metreküp ve üzerinde olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğal gazın satış fiyatında değişiklik olmadı.
DOĞAL GAZ FİYATLARI
Sanayi abonelerinin tarifesi, kademe 1 için 1000 metreküp doğal gazda 8 bin 549 lira, kademe 2 için ise 11 bin 380 lira olarak belirlendi. Elektrik üretim amaçlı tarifede ise 1000 metreküp doğal gazın fiyatı 12 bin lira olarak duyuruldu.
BOTAŞ'ın konut tüketicileri için dağıtım şirketlerine ağustosta uygulayacağı satış fiyatı ise 1000 metreküp doğal gaz için 5 bin 631 lira olarak açıklandı. Doğal gazda fiyat tarifeleri aylık hesaplanıyor.
Kurumun internet sitesinde yer alan duyuruda, "Kuruluşumuzun doğal gaz toptan satış fiyatları, piyasa koşulları, piyasa fiyat istikrarı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun tarife ile ilgili kararları ve maliyet unsuru olan alım-işletme giderlerindeki değişim dikkate alınarak mümkün olan en makul seviyede belirlenmekte ve tüketicilere sunulmaktadır." ifadesi kullanıldı.
TÜKETİCİYE DAHA AZ YANSIYACAK
Konutlarda kullanılan doğal gazın satış fiyatında %38 artışa gidildi ancak fiyat artışının nihai tüketiciye yansıması Türkiye ortalamasında %24 olacak.
Fırınlarda, 300 bin m3 üstü tüketimi olan sanayi tesislerinde ve elektrik üretiminde kullanılan doğal gazda fiyat değişikliği olmadı. Doğal gazda %60 oranında devlet sübvansiyonu uygulanmaya devam ediyor.
BİN TL'LİK FATURANIN YARISINDAN FAZLASI DEVLETTEN!
1000 TL'lik doğal gaz faturasının 400 TL'sini tüketici 600 TL'sini devlet karşılayacak. Evlerde kullanılan doğal gazda ürün fiyatı ve dolar kurundaki artışa rağmen Eylül 2022'den bu yana fiyat artışı yapılmadı. Geride kalan bu 23 aylık süre boyunca %80'e varan devlet sübvansiyonlar devam etti.