Son dakika: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den petrol üretimi açıklaması! Hedef Cumhuriyetin 100. yılında 100 bin varil
Son dakika haberleri... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Yurt içi petrol üretimimiz bugün özel sektör ve kamu 80 bin varile ulaştı. İnşallah cumhuriyetimizin yüzüncü yılında günlük 100 bin varil petrol üretme hedefini koyduk." açıklamasında bulundu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ankara'da, '14'üncü Hidrokarbon Arama-Üretim Sektörü İstişare Toplantısı'na katıldı.
Burada konuşan Dönmez, Türkiye'nin petrol ve gaz alanındaki arama ve üretim faaliyetlerine ilişkin değerlendirmede bulanarak, "Son 20 yılda yeni keşiflerle birlikte 354 milyon varil ham petrol ve yaklaşık 12 milyar metreküp doğal gaz üretimi gerçekleştirdik. Bugünün fiyatlarını baz alırsak eğer 28,3 milyar dolarlık yerli ham petrol üretimi, 13 milyar dolarlık yerli gaz üretimi gerçekleştirdik. Böylece son 20 yılda toplamda 41,3 milyar dolarlık petrol ve gaz ithalatının önüne geçtik. Yani Türkiye'nin yumuşak karnı olan enerjide cari açığımızın kapanmasına önemli bir katkı sağladık. Öte yandan, özel ve kamu günlük ham petrol üretimimiz 1998 yılından sonra ilk defa 2020 yılında 60 bin varili geçerek 2022 Ekim itibarıyla 71 bin varile ulaştı. 5 yıllık periyotlara baktığımızda, 2012 ila 2016 arası ham petrol üretimimiz 85,4 milyon varil iken bu rakam 2017 ila 2021 arasında 104,6 milyon varile yükseldi. Yani petrolde yüzde 20'lik bir üretim artışı sağladık" dedi.
'KARADENİZ'DE YENİ KUYULAR AÇMAYA DEVAM EDİYORUZ'
2022 Ekim itibarıyla 10 aylık ham petrol üretiminin özel ve kamu olmak üzere toplamda 20,6 milyon varile, doğal gaz üretiminin ise 326,6 milyon metreküpe ulaştığını söyleyen Dönmez, "Doğal gazda Cumhuriyet tarihimiz boyunca ürettiğimiz gaz miktarı 16,5 milyar metreküptü. Sadece Karadeniz gazıyla bugüne kadar ürettiğimiz gazın yaklaşık 33 katını tek keşifte yakaladık. Karadeniz'de yeni kuyular açmaya devam ediyoruz. Daha önce de dediğimiz gibi arkası gelecek, bizi izlemeye devam edin. Bu yıl karada petrol arama ve üretimimiz açısından oldukça verimli bir yıl oldu. Türkiye Petrolleri, Adana'da Çukurova sahasında yaklaşık 8 milyon varillik bir rezerv keşfetti. Gabar'da Şehit Esma Çevik Sahasında değeri bugünkü rakamlarla 12 milyar doları bulan 150 milyon varillik yeni bir rezerv keşfi yaptık. Yurt içi petrol üretimimiz bugün özel sektör ve kamu olmak üzere toplamda yaklaşık 80 bin varile ulaştı. İnşallah 2023 hedefimiz günlük 100 bin varil yurt içi petrol üretimi yapmak" diye konuştu.
Yeni teknolojilerin ve yöntemlerin devreye alınmasıyla mevcut ham petrol üretim sahalarındaki üretilebilirlik oranını da yüzde 20'lerden daha yukarı seviyelere çıkarmayı hedeflediklerini belirten Dönmez, "2022'de 349'u arama, 156'sı işletme ruhsatı olmak üzere toplam 505 petrol ruhsatında faaliyetler devam ediyor. Bu son 5 yılda ulaştığımız en yüksek sayı oldu. Devlet hissesi gelirlerinde de 2022 yılı 10 aylık dönemde yaklaşık 5 milyar TL gelir elde ederek bugüne kadarki en yüksek meblağa ulaştık" ifadelerini kullandı.
YENİ PETROL KEŞİFLERİ NE KADAR? ÜRETİM NE KADAR ARTACAK?
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Şırnak'taki petrol müjdesinin detaylarını anlattı. Bilgin, bölgede halen günlük 5 bin varil petrol üretimi yapıldığı söyledi. Türkiye için petrol müjdeleri peş peşe geliyor.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İnovasyon Haftası İnovalig Şampiyonları Ödül Töreni'nde yaptığı açıklamada "Yurt içi petrol üretimimizi, önümüzdeki yıl günlük 100 bin varile çıkartmayı planlıyoruz." dedi.
Peki yeni petrol keşifleri ne kadar? Üretim seviyesi kaça çıkacak? Enerji uzmanı Emin Emrah Danış'ın öne çıkan sözleri:
"Türkiye bugün bakıldığı zaman doğalgazda yüzde 99 petrolde ise yüzde 92'i dışa bağımlı durumda. Bu durum Türkiye'nin hem arz güvenliği açısından ciddi riskler yaratıyor hem de enerji ithalat faturası açısından olumsuz etkiye neden oluyor.
Türkiye'nin rüzgarda ve güneşte olduğu gibi doğalgaz ve petrolde kendi kaynaklarından maksimum yararlanmak amacıyla 5 yıldır ciddi bir çaba içerisinde olduğunu görüyoruz. Bu kapsamda bilindiği gibi sondaj gemileri alındı. Türkiye hem karada hem denizde son 5 yılda ciddi anlamda atağa kalktı. Bunların sonuçları bir anda olmuyor. Özellikle denizde ciddi zaman alan işler. Bulunan kaynağın üretilebilir olması ve üretim maliyetleri oldukça önemli.
Türkiye'nin enerjide hem dışa bağımlılığı düşürmek hem de enerji ithalat faturasını azaltarak yerli ve yenilenebilir kaynaklardan maksimum yararlanmak için geliştirdiği Milli Maden ve Enerji Politikası bağlamında ciddi atılımlar yapıldı. Bizim jeolojik yapılardan bazı dezavantajlarımızı söz konusu oldu. Burada yeterli olarak üretim kuyularının açılmadığını görüyoruz.
Türkiye'nin son yıllarda hem sondaj sayılarını artırdığını görüyoruz hem de sondajlarda kullanılan kimyasallardan tutun ekipmanlara kadar ciddi anlamda yerlilik stratejisi izlediğini görüyoruz. Ne kadar ararsak bulma şansımız o kadar artacak. Türkiye'de bu aramaları artırdığı için son dönemde ciddi keşifler geldi. Karadeniz'de rezerv miktarının artması bekleniyor. Gabar'da da bir keşif gerçekleşti.
Türkiye'nin arama üretim yatırımlarını artırması bugün rezervlerdeki artışın en önemli etkilerden bir tanesidir. Gabar uzun yıllar boyunca terör ile anıldı. Ama bölgenin terörden temizlenmesiyle birlikte arama çalışmaları başladı. 5 kuyu tamamlandı ve 5 bin varil üretim başladı. Türkiye'nin 2017 yılında Türkiye'nin günlük petrol üretimi 37 bin varildi. Bugün ise 65 bin varile çıkmış durumda.
Gelecek sene 100 bin varil hedefine ulaşmak için yaklaşık 35 bin varillik bir üretim lazım. Bunun da muhtemelen Gabar'daki sahanın gelişmesiyle oradan gelecek ilave üretimle gerçekleşebileceğini söyleyebiliriz. Rusya-Ukrayna savaşından sonra petrol fiyatlarında ciddi bir artış yaşandı. Bu Türkiye gibi dışa bağımlı olan ülkeleri etkiliyor. Bunun hem ekonomiye hem tüketiciye hem üreticiye ciddi etkileri oluyor.
İşte bu durumlar Türkiye'nin enerji ithalat faturasına negatif olarak yansıyor. O yüzden Türkiye'nin kendi petrolünden maksimum oradan yararlanması, bu keşiflerle bunu artırması Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltması açısından oldukça önemli. Bu Türkiye'nin arz güvenliği açısından son derecek kritik. Avrupa'nın son yaşadığı krizde gördük ki enerjide dışa bağımlılık özellikle doğalgaz ve petrolde ülkelerin kendi güvenliği açısından ciddi riskler taşıyor."
PETROL SONDAJ SAYILARI
2022'DE SONDAJ SAYISI: 150
2023'TE SONDAJ HEDEFİ: 207