EYT’DE YÜRÜRLÜK TARİHİ NETLEŞTİ Mİ? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından EYT açıklaması
"EYT'de yürürlük tarihi netleşti" iddialarına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yanıt geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, kamuoyunda "EYT" olarak bilinen emeklilikte yaşa takılanların durumuyla ilgili, "Bakanlığımız sürdürdüğü görüşmeleri tamamladıktan sonra çalışmaya nihai halini verip TBMM'ye sunacak ve uygulama takvimi, TBMM tarafından belirlenecektir." denildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kamuoyunda "EYT" olarak bilinen emeklilikte yaşa takılanların durumuyla ilgili, "Bakanlığımız sürdürdüğü görüşmeleri tamamladıktan sonra çalışmaya nihai halini verip TBMM'ye sunacak ve uygulama takvimi, TBMM tarafından belirlenecektir." bilgisini paylaştı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, EYT konusunda kamuoyunda bazı yanıltıcı haberlerin yer aldığı belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:
"Bakanlığımız, emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak düzenleme konusunda başta işçi ve işveren örgütleri olmak üzere, odalar ve diğer ilgili sivil kuruluşlarla sürdürdüğü görüşmeleri tamamladıktan sonra çalışmaya nihai halini verip TBMM'ye sunacak ve uygulama takvimi, TBMM tarafından belirlenecektir."
"EYT'DE TARİH NETLEŞTİ" İDDİASI
3600 ek gösterge de yine 15 Ocak'ta devreye girecek. Aynı zamanda yürürlüğe girmesi planlanıyor. Bir konu daha var aynı torbada yer alacak. Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konusu. Eğer sözleşmeli personel kadroya geçmeyi kabul ederse bir maaş sınırlaması getirilecek.
EYT ile ilgili 23 yıllık mağduriyet çözülüyor. Bununla ilgili son 3 ayda çok yoğun bir kamuoyunda çok farklı bilgiler yer aldı. Ama maalesef bilgi kirliliği de oluştu. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma Bakanı Vedat Bilgin bu konuda gereken adımları attı.
Bu gerçekten kolay bir iş değildi. Çünkü 4447 sayılı yasada yaş şartı geldi, buna 4759 sayılı ek geçici maddelerle yaşlar belirlendi. Yaş şartı Bağ-Kur'lulara ve diğer meslek gruplarına yaş haddi uygulaması var. Dolayısıyla bütün kesimlerin mağduriyetinin giderilmesi amaçlı tedbir alınması için belli bir süre gerekliydi.
Sadece bununla da bitmiyor. Borçlanma durumları da söz konusu. Bunun bir bütün olarak değerlendirmek gerekiyor. Sonrasında bunun finansman ve bütçe kısmı var. Netice itibariyle kapsamı geniş bir durum ortaya çıktı. Bu çözümden ötürü yetkililere teşekkür ediyorum. EYT'li olanlar mutlaka hizmet dökümlerini kontrol etmeli.
1 yıl 360 gün üzerinden değerlendiriliyor. Keza gün çakışması varsa hizmet başlangıçlarının kontrolü yapmaları aynı zaman Bağ-Kur'dan SSK'ya geçenlerin hizmet birleştirmelerini yapmalarını tavsiye ediyorum. Yasa Meclis'e geldikten sonra incelieyip yine A Haber ekranlarında müjdeli haberleri vermeyi ümit ediyoruz.
KAMUDA SÖZLEŞMELİ PERSONELE KADRO
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, bu konuda dosyaların kademe kademe açılacağını ifade etti. Şu an kadroya geçecek olan 600 bine yakın bir çalışan vatandaşımız var. Bunlarla ilgili Memur-Sen ile ilgili görüşmelerin sürdüğünü ve bununla ilgili ilerleyen dönemde tekrardan açıklamaların yapılmasını bekliyoruz. Bir maaş sınırlaması gelecek. Bununla ilgili emekli olunca bir rakam söz konusu. Ancak çalışma hayatının içinde olunca bir rakam var. Sözleşmeliler de belli bir rakam var.
Memurlarla ilgili eğer kadroya geçerse özlük haklarında bir iyileşme söz konusu olacak. Yine yasanın detayları Plan ve Bütçe Komisyonu'na taslak halinde geldiği zaman buradan yine detayları konuşacağız.
3600 EK GÖSTERGE KONUSU
Bu sorun artık çözüldü. Uygulama 15 Ocak tarihinde yürürlüğe girecek. Bununla ilgili 4 iş sınıfı vardı. Öğretmenler, din görevlileri, hemşireler ve polisler vardı. Bu sorunla ilgili ek göstergede maaşların hem ikramiyeye hem de aylık bazda müspet bir katkısı olacak.