SON DAKİKA | Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Faiz kaç puan indi?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu Toplantısı'nda faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası faiz indirimine gitti. TCMB, bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 19'dan yüzde 18 seviyesine çekmişti. Bugün yapılan toplantıda alınan karar ile Merkez Bankası 2 puan daha indirime gitti. A Haber canlı yayınında konuşan Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş "2 puanlık bir faiz indirimi yapıyorsa Merkez Bankası bunu metin içinde de net bir şekilde ifade etmesi gerekiyor ama tahmin ediyorum bir önceki toplantıda olduğu gibi piyasayı bu faiz indiriminde ikna etmesi biraz zor olabilir." ifadelerini kullandı.
MERKEZ'İN 2 PUANLIK FAİZ İNDİRİMİ KARARI NE ANLAMA GELİYOR?
Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş "2 puanlık bir faiz indirimi yapıyorsa Merkez Bankası bunu metin içinde de net bir şekilde ifade etmesi gerekiyor ama tahmin ediyorum bir önceki toplantıda olduğu gibi piyasayı bu faiz indiriminde ikna etmesi biraz zor olabilir. Metinde ne olacak onu da beraber değerlendirmemiz gerekiyor. Demek ki kredilerin azalma hızı ve arzı nedenler MB'nin daha önceki toplantıda ön plana çıkardığı enflasyonun geçici olması ve kredi hacmindeki yavaşlama hala ikna edici bir düzeyde devam ediyor ve dolayısıyla MB da FED'in olası bir faiz artırımı öncesinde hala faizi olabildiğince az bir seviyede karşılamak istediğini anlıyorum ilk etapta." dedi.
CÜNEYT PAKSOY: MERKEZ BANKASI BİR TERCİH YAPTI
Stratejist Cüneyt Paksoy ise "Öngörülmesi zor bir toplantı olduğunu söylemiştim. Merkez Bankası bir tercih kullanıyor. Kendi veri seti içinde bazı gelişmelerin arzi olduğunu global ölçekte bir enflasyon meselesi var çünkü. Yükselen emtia fiyatları yükselen en başta bizi etkileyen petrol fiyatları. Üreticiyi etkileyen diğer emtia fiyatları. Bunlar masadayken merkez bankalarının masadan adım adım kalkma yani sıkı para politikasına geçme ihtimalleri varken biraz daha kontrollü gidilmesi gereken bir dönem olduğu için ben bekle gör bu ay düşünüyordum. MB bir tercih daha yaptı. Sanıyorum Kasım ve Aralık aylarında yapacağı ya da yapmayı düşündüğü faiz indirimlerinde önden yüklemeli olarak bugün yapmış oldu. Muhtemelen yıl sonuna kadar bundan sonra bekle gör moduna geçmeyi tercih etti. Muhtemelen yıl sonuna doğru normalleşmesini bekliyor." dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faizi 200 baz puan düşürerek yüzde 16'ya çekti. Merkez Bankası'ndan "Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte gıda ve başta enerji olmak üzere ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmeleri etkili olmaktadır" açıklaması yapıldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), haftalık gösterge repo faizinde 200 baz puan indirime gitti. TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 18,00'ten yüzde 16'ya çekildi.
TCMB, önceki toplantısında beklentilerin aksine faizde 100 baz puan indirime gitmişti.
TCMB Piyasa Katılımcıları Anketinde yıl sonu tüketici fiyatları beklentisi yüzde 17,63, 12 ay sonrası tüketici fiyatları beklentisi yüzde 13,91 seviyesinde oluştu.
Açıklamada şöyle denildi:
"Küresel iktisadi faaliyette yılın ilk yarısında yaşanan toparlanmaya rağmen yakın dönemde açıklanan güven endeksleri, salgının etkisiyle gerilemeye başlamıştır. Aşılama oranlarındaki artışa rağmen salgında yeni varyantlar küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmaktadır. Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Başlıca tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim koşullarının küresel gıda fiyatları üzerinde olumsuz yansımaları görülmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmekle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları enflasyondaki yükselişin talep kompozisyonundaki normalleşme, arz kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla birlikte büyük ölçüde geçici nitelikte olacağını değerlendirmektedir. Bu çerçevede, gelişmiş ülke merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir.
Öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Aşılamanın toplumun geneline yayılması salgından olumsuz etkilenen hizmetler, Turizm ve bağlantılı sektörlerin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımaktadır. Dayanıklı tüketim malları talebi yavaşlarken, dayanıksız tüketim mallarında bir toparlanma gözlenmektedir. İhracattaki güçlü artış eğilimiyle yılın geri kalanında yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi beklenmekte, bu eğilimin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmektedir.
Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte gıda ve başta enerji olmak üzere ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Bu etkilerin arızi unsurlardan kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri devam etmektedir.
Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlamıştır. Bunun yanında, bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için güçlendirilen makroihtiyati politika çerçevesinin olumlu etkileri gözlenmeye başlamıştır. Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede politika faizi 200 baz puan indirilerek yüzde 16 olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı Kurul tarafından değerlendirilmiştir.
Kurul, ayrıca iklim ve diğer çevre kaynaklı riskleri sınırlandırmak amacıyla, para politikasının ana hedeflerinde bir değişikliğe yol açmadan sürdürülebilir finans uygulamalarını uzun vadeli bir politika olarak destekleme kararı almıştır.
TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve Döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.
Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."
TCMB'nin enflasyon beklentisi 2021 yıl sonu için yüzde 14,1, 2022 yıl sonu için yüzde 7,8 seviyesinde bulunuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Eylül ayı için yıllık manşet enflasyonu yüzde 19,58, çekirdek enflasyonu yüzde 16,98 olarak açıkladı.
TCMB'nin bir sonraki toplantısı 18 Kasım'da gerçekleştirilecek.