Merkez Bankası (MB) toplantısı ne zaman açıklanacak? Ekim ayı faiz kararı açıklandı mı? İşte beklenen tarih...
Merkez Bankası (MB) toplantısı ne zaman açıklanacak? Sorusunun yanıtı merak edilen konular arasında yer alıyor. Dolar ve Euro kuruna yansıması nedeniyle gözler MB toplatısının ne zaman yapılacağına çevrildi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, yılın belirli dönemlerinde ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak toplantılar düzenliyor. İşte, Merkez Bankası (MB) toplantısı ne zaman açıklanacak? Ekim ayı faiz kararı açıklandı mı? İşte beklenen tarih...
Merkez Bankası (MB) toplantısı ne zaman açıklanacak? Ekim ayı faiz kararı açıklandı mı? Sorularının cevapları araştırılan konular arasında yer alıyor. Son dönemde dolar ve euro kurunda yaşanan artış sonrasında gözler Merkez Bankası toplantısına çevrilmişti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası toplantısı piyasaları takip edenler tarafından araştırılıyor. Toplantıdan çıkacak kararlar yakından takip ediliyor. İşte, Merkez Bankası (MB) toplantısı ne zaman açıklanacak? Ekim ayı faiz kararı açıklandı mı? İşte beklenen tarih...
MERKEZ BANKASI TOPLANTISI NE ZAMAN?
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı 22 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşecek. Toplantının tam raporu ise 28 Ekim 2020 tarihinde yayımlanacak.
MERKEZ BANKASI SON FAİZ KARARI NE YÖNDE OLMUŞTU?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 200 baz puan artırarak yüzde 8,25'ten yüzde 10,25'e yükseltti. Merkez Bankası'nın faiz artırımıyla birlikte dolar kuru 7.70 lira seviyesinden 7.55 liraya kadar sert düşüş gerçekleştirdi.
TCMB tarafından faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal başkanlığında toplanan PPK'nın, politika faizinin yüzde 8,25'ten yüzde 10,25'e yükseltilmesine karar verdiği bildirildi.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin genişleyici parasal ve mali duruşlarını sürdürdüğü ifade edilen duyuruda, salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkilerin yakından takip edildiği belirtildi.
Duyuruda, iktisadi faaliyette kademeli normalleşme adımları ve güçlü kredi ivmesinin desteğiyle üçüncü çeyrekte belirgin bir toparlanma gözlendiği kaydedildi.
Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirlerin, ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine katkıda bulunduğu aktarılan duyuruda, şu değerlendirmelere yer verildi:
"Son dönemde ticari kredilerde gözlenen normalleşme eğilimi bireysel kredilerde de başlamıştır. Ertelenmiş talebe ve salgın tedbirleri kapsamında uygulanan likidite ve kredi politikalarına bağlı olarak ithalatta gözlenen canlanmanın, bu politika tedbirlerinin kademeli olarak azaltılmasıyla dengelenmesi beklenmektedir. Turizm gelirlerinde salgın hastalığa bağlı olarak gözlenen düşüşe rağmen seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle kısmi bir iyileşme başlamıştır. Mal ihracatındaki toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir."