Merkez Bankası son dakika faiz kararı ne oldu? Merkez Bankası PPK faiz kararını açıkladı!
Merkez Bankası faiz kararı ne oldu? Merkez Bankası son dakika faiz kararı hakkında vatandaşlar araştırma yapıyor. Merkez Bankası PPK faiz kararı açıklandı. Yapılan açıklamada politika faizlerinin düşürüldüğü açıklandı. Peki faizlerin düşmesi ne anlama gelecek? Ülke genelinde fiyat istikrarını sağlamakla yükümlü en önemli kurum olan Merkez Bankası yaptığı toplantıların ardından faiz kararlarını değiştirebiliyor. Bankalara ödünç para veren veya bankalardan ödünç para alan Merkez Bankası, faiz oranlarını piyasaları etkilemek amacıyla belirliyor. İşte, Merkez Bankası faiz kararı ne oldu sorusunun yanıtı!
Merkez Bankası PPK faiz kararı son dakika gelişmeleri! Merkez Bankası faiz kararı için nefesler tutuldu. Piyasalarda gözlerin çevrildiği Merkez Bankası faiz kararı toplantısı saat kaçta ne zaman yapılacak? 25 Temmuz günü yapılacağı duyurulan Merkez Bankası faiz kararı açıklandı mı? Merkez Bankası faiz kararı ne oldu sorusu ekonomi dünyası tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. Toplantıdan faiz indirme kararının çıkmasına analistler kesin gözüyle bakıyor. Dolar, Merkez Bankası'nın faiz indirmesi beklentisinden dolayı dün 5.70'in üzerini gördü ve bugün de bu seviyenin üzerinden güne başladı.
MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI AÇIKLANDI!
Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 425 baz puan düşürerek yüzde 24'ten yüzde 19,75'e çekti.
Anketlere göre faiz indiriminde ortalama beklenti 250 baz puan olurken en düşük ve en yüksek indirim beklentisi 100 ila 600 puan arası değişiyordu.
FAİZ İNDİRİMİ NE DEMEK?
Faiz oranlarının yükselmesi, yatırımcıyı ve tüketiciyi etkiler. Bu yüzden de tasarruf yolu tercih edilir. Ülkeye sıcak para (yabancı sermaye) girişi fazla olur. İthalat artarken, ihracat azalır. Bu yüzden ülkemiz açısından düşünüldüğünde, uluslararası pazarda kan kaybedilir. Rekabet gücü azalır. Sonuç olarak baktığımızda faiz oranlarının artması, ekonomik açıdan gerek vatandaş gerek de yatırımcı açısından olumsuzdur.
Aksi durumda faizlerin düşmesi ile tersi etkiler görülür. Tüketim ve yatırım miktarında artışlar oluşur. Ülkemizden sıcak para çıkışı fazla olur. Böylece küresel pazarda rekabet edebilir hale gelinir. İhracat artar ve ithalat azalır. Faiz ödemeleri kolaylıkla yapılır.
FAİZ KARARLARI NE ANLAMA GELİYOR?
Ülke genelinde fiyat istikrarını sağlamakla yükümlü en önemli kurum olan Merkez Bankası'nın faiz oranlarını değiştirme yetkisi bulunuyor. Bankalara ödünç para veren veya bankalardan ödünç para alan Merkez Bankası, faiz oranlarını piyasaları etkilemek amacıyla belirliyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararları Para Politikası Kurulunun önceden ilan edilmiş bir takvim çerçevesinde yapılan aylık toplantılarında alınıyor. Faiz oranlarına ilişkin olarak alınan kararlar, gerekçeleri ile birlikte, toplantı ile aynı gün Merkez Bankası Genel Ağ sayfasından açıklanıyor.
MERKEZ BANKASI (TCMB) GÖREVLERİ NELERDİR?
Merkez Bankasının temel amacı, fiyat istikrarını sağlamaktır. Fiyat istikrarı ile ekonomik kararlarda dikkate almayı gerektirmeyecek ölçüde düşük bir enflasyon oranı kastedilmektedir. Banka, bu amaç doğrultusunda uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı araçları doğrudan kendisi belirler, bir başka deyişle araç bağımsızlığına sahiptir.
Finansal istikrar, Merkez Bankası için destekleyici amaç özelliğine sahiptir. Bu kapsamda Banka, Türkiye'deki finansal sistemin istikrarı için para ve döviz piyasaları ile ilgili düzenleyici önlemleri almakla sorumludur.
Ülkemizdeki döviz kuru rejimini Hükûmet ile birlikte belirlemek, biçimlendirmek ve uygulamak; Bankanın bir diğer görevidir.
Bunun yanında, Türkiye'deki altın ve döviz rezervlerini saklamak ve ülke menfaatleri doğrultusunda yönetmekten sorumlu kurum, yine Merkez Bankasıdır.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 87. maddesine göre para basma yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) aittir. Ancak TBMM banknot basma ve ihraç yetkisini süresiz olarak Merkez Bankasına devretmiştir.
Merkez Bankası; fonların ve menkul kıymetlerin güvenli ve hızlı bir şekilde aktarılması ve mutabakatının gerçekleştirilmesi için yeni sistemler kurmak, kurulmuş ve kurulacak sistemlerin kesintisiz işlemesini sağlamak, gözetimini gerçekleştirmek ve gerekli düzenlemeleri yapmakla yükümlüdür.