Nutella yasaklanıyor mu? Nutella kanser mi yapıyor?
Milyonlarca kişinin sabah kahvaltılarında vazgeçmediği ürünlerden birisi olan Nutella konserojen madde mi içeriyor? Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, ''Nutella'nın yapımında kullanılan palmiye yağının 200 derecede ısıtılması kansere davetiye çıkartıyor'' açıklamasını yaptı. Peki Nutella kanser mi yapıyor ve kaldırıldı mı? Türkiye, Nutella için ne karar aldı? Palmiye yağı nedir ve neden zararlıdır? İşte detaylar...
Sabah kahvaltılarında birçok insanın kullandığı ve vazgeçemediği Nutella hakkında ortaya çıkan haberler korkuttu. Nutella'da tesipt edilen palmiye yağı nedeniyle Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi flaş bir açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada "Nutella kansere davetiye çıkarıyor." dedi. Peki Nutella kaldırılacak mı? Nutella kanserojen madde mi içeriyor? Palmiye yağı nedir ve neden zararlıdır? Nutella ile ilgili son gelişmelere buradan ulaşabilirsiniz. İşte detaylar...
NUTELLA KANSEROJEN Mİ? KALDIRILACAK MI?
Palmiye yağı ile ilgili yapılan araştırma sonucu 2016 yılında Avrupa Gıda Standartları Ajansı (EFA), 200 derece üzerinde ısıtılan palmiye yağının diğer bitkisel yağlardan daha tehlikeli olduğunu açıklamıştı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), FAO ve FDA da aynı EFA gibi riske dikkat çekmiş ancak gıdalarda kullanılmasına bir kısıtlama getirmemişti. EFSA'nın raporunun ardından İtalya'da baskıa rtı ve Coop süpermarket zinciri ve unlu mamuller üreticisi Barilla ürünlerinden Palmiye yağını çıkardı.
Ferrero şirketi ise lezzetinin değişeceği gerekçesiyle dünyaca meşhur Nutella isimli çikolata-fındık ezmesi ürününde palmiye yağını kullanmaya devam etti ama İtalya' daki satışlarının son 12 ayda yüzde 3 düşmesi üzerine palmiye yağını savunan reklâm kampanyaları düzenlemeye başladı.
Nutella, Ferrero' nun en önemli ürünü, şirketin senelik 10 milyar euro'yu bulan satışlarının beşte biri Nutella' dan geliyor. Unilever ve Nestle gibi gıda üreticileri de palmiye yağını birçok üründe kullanıyorlar.
Ancak artan kamuoyu baskısı karşısında bu kez de marketler palmiye yağı kullanılan Nutella'ları raflardan indirmeye başladı.
TÜRKİYE'DEN NUTELLA KARARI
Nutella'nın içerdiği palm yağı nedeniyle kanserojen etki taşıdığı yönündeki haberler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakan Çelik tarafından yapılan açıklamada, "Palm yağı kullanılan ürünler konusunda bilimsel bir çalışma yapılması kararlaştırılmıştır." denildi.
Bakan Çelik tarafından yapılan açıklama şöyle:
Bazı basın yayın organlarında palm yağının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunduğuna yönelik çeşitli haberler yer almıştır. Söz konusu haberlerle ilgili kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur: Ülkemizde Palm yağına ilişkin mevzuat Türk Gıda kodeksi - Bitki Adı İle Anılan Yağlar Tebliği ile belirlenmiştir. Tebliğ ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalar ve veriler ışığında hazırlanmıştır..
TÜM DÜNYADA YAYIN ŞEKİLDE KULLANILIYOR
Söz konusu Tebliğde palm yağının taşıması gereken fiziksel ve kimyasal özellikler yer almaktadır. Bakanlığımızca bu konuda her türlü kontroller yapılmaktadır. Palm yağı bütün dünyada gıda sanayiinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin (EFSA) palm yağının kullanmasının yasaklanması yönünde bir görüşü bulunmamaktadır.
ÜLKEMİZDE ŞU ANA KADAR BİR OLUMSUZLUK TESPİT EDİLMEDİ
Dünyada beslenme ve sağlık alanındaki tüm gelişmeleri, risk değerlendirme çalışmalarını ve ülkelerin uygulamalarını titizlikle takip etmekteyiz. Dünyada palm yağının gıdalarda kullanımına yasaklama getiren bir ülke bulunmamaktadır. Ülkemizde bu konuda yapılan bilimsel çalışmalarda şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir.
BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPILACAK
Özellikle bazı ürünler ile ilgili basında yer alan haberler üzerine ülkemizde palm yağı kullanılan ürünler konusunda bilimsel bir çalışma yapılması kararlaştırılmıştır.
SONUÇLAR VATANDAŞLA PAYLAŞILACAK
Yapılacak çalışmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak ve bilimsel veriler ışığında gerekli idari tedbirler alınacaktır. Gıda konusunda tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak temel amaçlarımız arasındadır. Bu konudaki her türlü endişe ve hassasiyetleri dikkate alarak üzerimize düşen görev ve sorumlulukları eksiksiz yerine getirmeye devam edeceğiz."
PALMİYE YAĞI NEDİR VE NEDEN ZARARLI?
2016 yılının Mayıs ayında yayınlanan detaylı EFSA raporuna göre, 200 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda rafine edilen palmiye yağı, diğer tüm bitkisel yağlardan daha tehlikeli kabul ediliyor. Palmiye yağının doğal kırmızı renginin sökmek ve kokusunu ortadan kaldırmak için yüksek sıcaklıklar kullanılıyor. Bu işlem glisidil yağlı asit esterleri (veya GE) olarak adlandırılan atık maddelere neden oluyor. Bu maddelerin hazmı da tümörlere yol açtığı düşünülen glisidol oluşumuna neden oluyor.
İtalyan Ferrero bünyesinde Nutella'dan başka Kinder (Sürpriz Yumurta), Ferrero Rocher ve Tic Tac gibi bilinen markalar bulunuyor.
NUTELLA HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER
*"Nutella" ismi, İngilizce "Nut(Fındık)" ve Latince'de tatlılar için kullanılan bir ek olan "ella"nın birleştirilmesiyle meydana gelmiş.
*Nutella, Dünya fındık rezervlerinin yüzde 25'ini kullanıyor.
*Nutella, pürüzsüz dokusu ve raf ömrü nedeniyle palmiye yağını tercih ediyor.