MEB resmen duyurdu! Öğretmenlik Meslek Kanunu TBMM'ye geliyor! İşte tarih...
Son günlerde öğretmenlere yönelik yaşanan şiddet olayları sonrası Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yaptığı açıklamada "Öğretmenlik Meslek Kanunu haftaya Meclis’e gelecek." ifadelerini kullandı. Söz konusu kanun taslağında öğretmenlere yönelik şiddete karşı yeni tedbirler yer alıyor. İşte detaylar...
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
BU HAFTA TBMM'YE GELECEK
"Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin çalışmaların" sorulduğu Tekin, şunları kaydetti:
"Öğretmenlere karşı uygulanan şiddetin cezasını artırmaya yönelik maddelerin de yer aldığı öğretmenlik meslek kanunu haftaya Meclis'e gelecek. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili çalışmalarda sona yaklaşıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, Külliye çalışmaları sona erdi. Önümüzdeki hafta Meclis'te eğitim komisyonuna gelir. Süreç bitti, önümüzdeki hafta Meclis'te eğitim komisyonunda tamamlanır. Külliye'deki ilgili kurullarla koordinasyon toplantımızı Cevdet Bey ile yaptık. Redaksiyonunu yapıyoruz. Grup Başkanı imza sürecini takip edecek."
4 MADDE YER ALIYOR
NTV'nin haberine göre bakanlık bürokratları düzenlemeye ilişkin çalışmalarını tamamladı. Şiddete karşı 4 maddenin yer aldığı teklife, bu hafta yapılacak toplantıda son şekli verileceği öğrenildi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, taslakta öğretmenlere karşı şiddete ilişkin suçlarda cezaların artırılmasına yönelik madde olduğunu açıklamıştı.
Okullarda yönetici, öğretmen ve diğer personele yönelik "kasten yaralama, hakaret, tehdit ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarında" cezaların yarı oranda artırılması öngörülüyor.
Hapis cezasının ertelenmesi hükümlerinin uygulanmaması da dikkat çekiyor.
Özel okullarda görev yapan öğretmenlerin de şiddete maruz kaldıkları durumlarda kamu görevlisi sayılmasına ilişkin düzenlemenin de teklifte yer alacağı belirtiliyor.
TUTUKSUZ YARGILANMA YOLU KAPANIYOR
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.
Tüm meslek gruplarında şiddetin her türlüsüyle mücadelenin kararlılıklar sürdürüldüğünü vurgulayan Yılmaz, "AK Parti Meclis grubumuz ile istişare içinde hazırlanan taslak metin önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündemine gelecektir." demişti.
Yılmaz, taslağın eğitimcilere karşı şiddetin doğrudan tutuklama sebebi sayılarak, bu kişilere tutuksuz yargılanma yolunu kapattığını açıklamıştı.
Cevdet Yılmaz, "Taslak, eğitimcilere karşı şiddetin doğrudan tutuklama sebebi sayılarak bu fiilleri işleyenlere tutuksuz yargılanma yolunun kapatılmasını, Bu fiilleri işleyenlerin hapis cezalarının ertelenmesinin engellenmesini, Bu türden fiillere karşılık ceza kanunlarında öngörülen cezaların yüzde 50 oranında artırımlı olarak verilmesini içeriyor." ifadelerini kullandı.
BAHÇELİ: DESTEK VERECEĞİZ
MHP lideri Devlet Bahçeli de konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ni samimiyetle destekliyoruz. TBMM gündemine gelecek öğretmenlik meslek kanunu teklifini yürekten destekleyeceğiz. Bütüncül bir modelden neden rahatsızlık duyuluyor?" ifadelerini kullanmıştı.