ABD'de nefesler tutuldu! Kongre ara seçimlerinde son durum
ABD'de seçmenler Kongre Ara Seçimi için sandık başına gitti. ABD'de dün düzenlenen ara seçimlerde Kongrenin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi ve Senatoda çoğunluğun hangi partide olacağı henüz netleşmedi. Başa baş yarışın devam ettiği Senato yarışında ise kritik 7 eyaletteki oy sayım süreci devam ediyor. Demokratları temsil eden Maxwell Alejandro Frost, Z kuşağının Kongre’ye seçilen ilk üyesi oldu.
ABD'de bu kez Başkan değil sadece Kongre üyeleri seçiliyor. Ama kendisi yarışmasa da seçim, Başkan Joe Biden için büyük önem taşıyor. Temsilciler Meclisi'nde ve Senato'da çoğunluğun hangi partide olacağı Başkan için de belirleyici bir öneme sahip. Seçim sonucu, başkanlık seçimine kadar geçecek iki yılı da şekillendirecek.
ABD'de, Senato'nun bir kısmının ve Temsilciler Meclisi'nin tamamının yenileneceği ara seçimler için vatandaşlar sandık başına gitti. Amerikan halkı 100 üyeli Senatonun yüzde 35'ini ve 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamını yeniden seçmek için oy kullanıyor. Senatoda'ki 6 yıllık süresini tamamlamayan 29 Cumhuriyetçi ile 36 Demokrat seçimlere girmedi.
TRUMP'TAN ERKEN ZAFER KONUŞMASI
Ülkede Senato yarışındaki kritik 7 eyaletteki oy sayım süreci devam ediyor. Pensilvanya eyaletinde, Cumhuriyetçi partiden aday olan Dr. Mehmet Öz, rakibi Demokrat aday John Fettetman'ın az farkla gerisinde bulunuyor. Senato'da Cumhuriyetçiler ve Demokratların arasındaki yarış başa baş ilerliyor. Seçimlerde Senato'da çoğunluğun kimde olacağını özellikle, Pennsylvania ve Georgia'daki sonuçlar belirleyecek.
Eski Amerikan Başkanı Donald Trump, seçimi takip ettiği Florida'daki konutu Mar a-Lago'da erken zafer konuşması yaptı. Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'nde 224 koltukla çoğunluğu ele geçirdiğini öne sürdü. Ayrıca, senatörlük yarışını kazanan Cumhuriyetçi adayları da tebrik etti.
ABD'DE SENATO'DA CUMHURİYETÇİLER 19, DEMOKRATLAR 12 SANDALYE KAZANDI
Associated Press'in açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre Senatoda Cumhuriyetçiler 19 sandalye kazanırken Demokratlar 12 sandalyenin sahibi oldu. Demokratlar, Dr. Mehmet Öz'ün yarışı kaybettiği Pensilvanya'da Cumhuriyetçilerin elinden bir sandalyeyi aldı.
Açıklanan sonuçlara göre, Cumhuriyetçilerin elinde 48, Demokratların elinde 48 sandalye bulunurken Visconsin, Geoergia, Nevada, Arizona eyaletlerinde ise sonuçlar henüz netleşmedi.
Mevcut düzende Senatoda 50 Cumhuriyetçi ve 50 Demokrat senatör bulunuyor. 51 senatör sayısına ulaşan taraf, Kongrenin bu kanadında çoğunluğun da sahibi olacak. Denge yine 50'ye 50'de kalırsa Demokrat Başkan Yardımcısı Kamala Harris, aynı zamanda Senato Başkanı olduğu için eşitliği bozacak ve Senatonun kontrolü Demokratlarda kalacak.
TEMSİLCİLER MECLİSİNDE ÇOĞUNLUK İÇİN 218 SANDALYE GEREKİYOR
Temsilciler Meclisi yarışında, Cumhuriyetçiler 198 sandalye kazanırken Demokratlar ise 167 sandalyenin sahibi oldu.
Temsilciler Meclisinde 218 sandalyesi bulunan parti meclis çoğunluğunu elde ediyor ve tüm komitelerin başkanlarını, çoğunluğu elinde bulunduran parti atıyor.
Batı eyaletlerinde sonuçlar henüz gelmeye başlamadı ancak son gelen sonuçlara göre Demokratların Temsilciler Meclisi yarışında 2 koltuğu Cumhuriyetçilere kaptırdığı görülüyor.
Cumhuriyetçiler ayrıca, daha önce yapılan bazı seçim bölgesi değişikliğinden kaynaklı boş kalan 1 sandalyeyi daha aldı.
ABD halkı 2 yılda bir 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamı ile 100 sandalyeli Senatodaki 35 koltuk için sandık başına gidiyor.
Bu yıl, Senatodaki 6 yıllık süresini tamamlamayan 29 Cumhuriyetçi ile 36 Demokrat seçimlere girmedi.
ABD SEÇİMİNİN EN KRİTİK EYALETLERİ
Diğer taraftan, Temsilciler Meclisi'nin 435 üyesinin tamamı için yapılacak seçimde bütün sandalyeler kritik değil. Seçim bölgelerinin çoğunda iki parti arasında büyük bir rekabet yok. Yani ya Cumhuriyetçilerin ya Demokratların kalesi konumunda. Amerikan CBS televizyonuna göre iki parti arasında 81 sandalyeyi bölüşmek için büyük bir çekişme yaşanıyor.
DR. MEHMET ÖZ KAYBETTİ
ABD'de Cumhuriyetçi Partinin Pensilvanya Senatör adayı olarak seçime giren Dr. Mehmet Öz, Demokrat rakibi John Fetterman'ın gerisinde kaldı.
Fetterman, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Pensilvanya'da en fazla oyu alarak seçimi kazandığını duyurdu.
Kendisinin bir sonraki "Pensilvanya Senatörü" olacağını vurgulayan Fetterman, "Resmi sonuçlar. Pensilvanya halkına güvendik, bizi mahcup etmediler ve ben de sizi mahcup etmeyeceğim. Teşekkürler." ifadelerini kullandı.
Fetterman, Pensilvanya'da geçerli oyların yüzde 49,5'ini, Mehmet Öz ise oyların yüzde 48,1'ini alarak yarışı ikinci sırada tamamladı.
Seçim öncesi anketlere göre Fetterman, seçime iki hafta kala hızlı bir düşüş yaşarken, Öz'ün bir puan gerisine düşmüştü. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, Senatoda üstünlük sağlamak için Pensilvanya eyaletinde alacakları neticeyi kritik önemde görüyor.
FETÖ LOBİSİ İŞE YARAMADI
Öz, siyasete atılacağını açıkladığında ABD'de FETÖ lobisinin desteğini almak için de skandal açıklamalarda bulunmuştu. Washington Post Gazetesi'ne röportaj veren Öz, vatandaşı olduğu Türkiye'ye karşı ABD'nin çıkarlarını savunacağını söylemişti. Teröristbaşı Fetullah Gülen'le ilgili de açıklamalarda bulunan Öz, Gülen'in 15 Temmuz darbe girişimi ile bir bağlantısı olmadığını savunmuştu.
İLK KEZ Z KUŞAĞINDAN BİRİ KONGRE'YE SEÇİLDİ
ABD'de yapılan ara seçimlerde Demokratları temsil eden Maxwell Alejandro Frost, Z kuşağının Kongre'ye seçilen ilk üyesi oldu.
ABD'de her 2 yılda bir Kasım ayında yapılan ara seçimlerde oy sayım işlemleri neredeyse tamamlandı. ABD Temsilciler Meclisi için Florida'ya ait oyların yüzde 98'i sayılırken, ilk kez Z kuşağından bir isim Kongre'ye girdi. Kongre'ye seçilen Maxwell Alejandro Frost Demokratları temsil ediyor. 25 yaşındaki Frost, sosyal medyada "Kazandık! Bu gece tarih yazdık. Floridalılar, Z kuşağı ve daha iyi bir geleceği hak ettiğimize inanan herkes için tarih yazdık" paylaşımında bulunarak seçimini kutladı.
Seçim kampanyasında silah şiddeti, iklim değişikliği, kürtaj hakkı ve geniş sağlık hizmeti konularına ağırlık veren Frost, aynı zamanda silah satışının kısıtlanmasını talep eden March for Our Lives'ta aktivistlik yaptı. Daha önce New York Times'a konuşan Frost yangın tatbikatından daha fazla toplu silahlı saldırı tatbikatına katılan kuşaktan geldiğini belirterek kendisi için silah kontrolünün çok önemli bir mesele olduğunu ifade etmişti.
Cumhuriyetçilerin Senato'da çoğunluğu elde edebilmesi için ise bir sandalye yetiyor. Cumhuriyetçi Parti'nin halen 50 senatörü var.
Demokratlar da kendileriyle birlikte hareket eden iki bağımsız senatörle 50 sayısına ulaşıyor. Ancak eşitlik halinde Senato Başkanı'nın oyu belirleyici olduğu ve Senato'ya Başkan Yardımcısı Kamala Harris başkanlık ettiği için Demokratlar çoğunlukta. Şeçimde yenilenecek 35 sandalyeden 21'inde Cumhuriyetçi, 14'ünde Demokrat senatör oturuyor.
35 sandalyenin 10'u için kıyasıya mücadele veriliyor. 10 eyaletten dördünde yani Arizona, Georgia, Nevada ve Wisconsin'de yarış başabaş.
BAŞKANLAR İLK SEÇİMLERİNDE HEP ZORLANIYOR
Geriye dönüp bakıldığında Kongre seçimlerinin favorisinin iktidar partisi olmadığı görülüyor. Başkanlar özellikle başkan seçildikten sonra girdikleri ilk Kongre seçimlerinde Temsilciler Meclisi'ni kaybediyor.
Demokrat Başkan Barack Obama, 2010'da 63 sandalye kaybetti.
Cumhuriyetçi Başkan Donald Trum da 2018'de 41 sandalyeden oldu.
Her iki seçimde de Kongre çoğunluğu el değiştirdi.
Biden hem Temsilciler Meclisi'ni hem Senato'yu kaybederse "topal ördek" olacak. Yani Kongre desteğini tamamen kaybedecek.