Avrupa’da benzin krizi! Kuyruğa girdiler | Fransa'da tedarik sıkıntısı patladı
Fransa'da yaşanan akaryakıt krizi sebebiyle sağlık hizmetleri durma noktasına gelirken, akaryakıt istasyonlarında yaşanan tedarik sıkıntısı ise ülkenin gündeminde bomba etkisi yarattı.Sınıra yakın bölgelerden Belçika'ya geçilip yakıt alındığını ifade eden yetkililer, söz konusu krizin düzelmediği takdirde sağlık hizmetlerinin daha da zorlaşacağını söyledi. Öte yandan, Fransa'da giderek büyüyen akaryakıt krizi, ülkedeki akaryakıt istasyonlarının yüzde 15'inde tedarik sıkıntısına neden oldu. İşte ayrıntılar...
Fransa'da akaryakıtta yaşanan tedarik sıkıntısı, ülkenin sağlık hizmetlerini de zora soktu.Ülkede yaşanan akaryakıt krizi sebebiyle ambulans ve evde bakım hizmetlerinin sekteye uğradığın ifade eden yetkililer, durumun çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti.
Fransa'da pompa fiyatlarına yansıyan indirim ve TotalEnergies'in bazı rafinelerindeki grev nedeniyle akaryakıt istasyonlarında yaşanan tedarik sıkıntısı, sağlık hizmetlerinin aksamasına yol açtı.
Öte yandan A Haber canlı yayınına bağlanan ve bölgeden son durumu aktaran A Haber muhabiri Ömer Aydın, " Alınanan kararlar söz konusu valiliklerce sadece aracınıza akaryakıt alabiliyorsunuz. Herhangi bir şekilde bidonlara veya farklı rezervuarlara akaryakıt almanız mümükün değil. " dedi.
Fransa basınındaki haberlere göre, özellikle ülkenin kuzeyinde evde bakım ve ambulans gibi sağlık hizmetleri son günlerde sekteye uğradı.Ulusal Liberal Hemşireler Birliği Başkanı John Pinte, Twitter'dan, bazı bölgelerdeki akaryakıt sıkıntısının hemşirelerin adreslere sağlık hizmeti götürmesini ve hastaların bakım faaliyetlerini engellediğini duyurdu.
Sınıra yakın bölgelerdeki hemşirelerin Belçika'ya geçip yakıt almak durumunda kaldıklarını aktaran Pinte, durum düzelmediği takdirde uzaktaki sağlık hizmetlerinin ötelenebileceği uyarısında bulundu.
ÖNCELİĞİ SAĞLIK HİZMETLERİNE VERDİLER
Bunun üzerine Hauts-de-France ve Calais bölgelerinin valilikleri, istasyonların akaryakıt satışında acil ve zaruri kamusal hizmetlere öncelik tanımasını içeren kararlar aldı.Buna göre belli saatler arasında akaryakıt satışı sadece sağlık hizmetleriyle sınırlandırılırken bidonla benzin satışına yasak getirildi.Ayrıca vatandaşlara benzin stoku yapmamaları uyarısı yapıldı.
STRATEJİK STOKLAR KULLANIMA SUNULDU
Fransa Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, ülkede pompa fiyatlarına yansıyan indirim ve TotalEnergies'in bazı rafinelerinde yaşanan grev nedeniyle akaryakıt istasyonlarının yüzde 15'inde en az bir akaryakıt çeşidiyle ilgili tedarikte sıkıntı yaşandığını açıklamıştı.
Veran, TotalEnergies'in bazı rafinelerinde işçilerin maaşlarına ilişkin taleplerle başlattıkları grevin sürdüğünü ifade ederek, gelecek günler için akaryakıt bulamayacağı endişesiyle istasyonlara giden vatandaşların kuyruk oluşturduğunu belirtmişti.Hükümet, çözüm için bazı yerlerde ülkenin stratejik stoklarından yararlanmaya ve akaryakıt tankerlerinin istisnai olarak pazar günü de çalışmasına izin vermişti.
Geçen günlerde dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden olan Volkswagen, enerjiden tasarruf edebilmek için fabrikalarındaki ısıyı 17 dereceye düşürerek, üretimde çalışan personeline kalın mont dağıttı.
Almanya, öte yandan kamuda da enerji tedbirleri uygulmalarına başladı. Berlin Emniyet Müdürlüğü bir adım daha ileriye giderek, hükümetin aldığı karara göre en çok 19 derece olarak öngörülen ısı, Berlin Polisi'nde 17 dereceye indirildi. Buna göre emniyet binasında görev yapanlar 17 derece ısıda çalışırken, ağır işlerde çalışan emniyet personeli için öngörülen sıcaklık sadece 12 derece.
BELÇİKA'DA AKARYAKITA ZAM
Belçika'da gece yarısından itibaren akaryakıt fiyatlarında zam yapılacağının açıklanması üzerine vatandaşlar akaryakıt istasyonlarına adeta akın etti.
Dünya genelinde artan enerji fiyatları ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından petrol fiyatlarında yaşanan artıştan Belçika da etkilendi.
KRİZ ROMANTİZMİ
Belçika'nın başkenti Brüksel'de restoranlar, gelecekte elektrik ve doğalgazın olmadığını varsayarak mum ışığında servise başladı. Restoranda yemekler elektrikli fırın ya da doğalgaz ile çalışan ocakta yapılmadı. Menüde soğuk mezeler ile mangalda pişen etler yer aldı. Müşteriler, "Evde ısınmakla dışarıda yemek yemek arasında seçim yapmamız gereken bir noktaya geldik" dedi.
İNGİLTERE'DE DE DURUM FARKSIZ
Enflasyonun 40 yıl sonra çift haneyi gördüğü İngiltere'de de binlerce kişi, hayat pahalılığına karşı seslerini yükseltmek için sokağa çıktı. Londra'da King's Cross Tren İstasyonu önünde toplanarak hayat pahalılığını protesto eden göstericiler, 'Zenginleri vergilendirin, fakirlere saldırmayın', 'Hepimizin maaş artışına ihtiyacı var' yazılı pankartlar taşıdı ve 'Yeter artık', 'Adil maaş zammı istiyoruz' sloganları attı.
Tarihin en büyük gıda ve enerji kriziyle karşı karşıya gelen İngiltere, bu kez de elektrik kesintisine gidiyor. Yaklaşan kış mevsimiyle Avrupa'dan elektrik ithalatı yapılamaması ve gaz ithalatının azalması sebebiyle yeterli elektrik üretilememesi durumunda evlerde ve iş yerlerinde günde üç saatlik elektrik kesintileri yaşanabileceği uyarısında bulunuldu.