A Haber - Haberler, Son Dakika Haberleri, A Haber Canlı Yayın
14 Aralık 2025, Pazar
  • CANLI YAYIN
  • Ziraat Türkiye Kupasi
  • TÜM MANŞETLER
  • SON DAKİKA
  • ÖZEL HABER
  • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
      Özel Video Arşivden Çıkan Gerçek Haber Özel Melih Altınok ile Sebep Sonuç Satır Arası Memleket Meselesi Canan Barlas ile Gündem Toplumsal Hafıza 15 Temmuz Bir insan bir hikaye Belgesel Kuşağı Klipler Portre Erkan Tan İle Sabah Ajansı Unutma Hatırla Perde Arkası Arka Plan Banu El İle Ajans Haktan Uysal İle A Haber'de Bugün Aklın Yolu Dünya Atlası
  • GALERİ
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • ÖZEL HABER
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • ANALİZ
  • YAZARLAR
  • CANLI TV
    • Tv Yayınları
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
      Radyo Yayınları
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • CANLI TV
    • TV YAYINLARI
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
    • RADYO YAYINLARI
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • RESMİ İLAN
  • KLİPLER
  • ÖZEL VİDEO
  • A HABER RADYO
  • NAMAZ VAKİTLERİ
  • DİZİLER
    • Eski Diziler
      • Gül Masalı
      • Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz
      • Adı Sevgi
      • Kalp Yarası
      • Hercai
      • Beni Bırakma
      • Canevim
      • Gel Dese Aşk
      • Gençliğim Eyvah
      • Sen Anlat Karadeniz
      • Kimse Bilmez
      • Akıncı
      • Baş Belası
      • Bozkır Arslanı Celaleddin
      • İkimizin Sırrı
      • Maraşlı
      • Hakim
      • Bir Zamanlar Çukurova
      Kuruluş Osman
      Bir Gece Masalı
      Can Borcu
      Zembilli
      Kardelenler
      Sustalı Ceylan
      Başka Bir Gün
  • atv PROGRAMLARI
    • Müge Anlı ile Tatlı Sert Esra Erol' da Kim Milyoner Olmak İster
  • DİĞER
    • Son Dakika Özel Haber Özel Video Memurlar Yaşam Eğitim Magazin Viral Sağlık Televizyon Teknoloji Otomobil Din Tarih Klipler Analiz Portre Yazarlar
      Galeri Ezeli rekabette 105. randevu: Trabzonspor–Beşiktaş derbisine geri sayım 15 dakika yeter! Kışın çamaşırları anında kurutan o yöntem: Tek bir malzeme Ocak temizliğine son veren ipucu! Tencereye attığınızda taşma duracak Osimhen Afrika Kupası’na gidecek mi? Süper Lig’den Afrika Kupası’na kimler katılacak? iOS 26.2 yayımlandı! O özellik çok işinize yarayacak: İşte tüm yenilikler Bakan Bayraktar’dan kaya petrolü müjdesi! Gabar’dan sonra o ili işaret etti Güllü’nün eski patronu Ferdi Aydın’dan kan donduran açıklama: Tuğyan kiralık katil arıyordu Sultanlar Ligi’nde derbi! Galatasaray-Beşiktaş voleybol maçı ne zaman, hangi kanalda?
      RSS Künye Frekanslar Arşiv Yayın Akışı Gizlilik Bildirimi Ziraat Türkiye Kupası Bize Ulaşın
  • BİZE ULAŞIN

A Haber’i
Sosyal Medyada Takip Edin

  • Apple iTunes
  • Google Play
  • Huawei App Gallery
  • Bize Ulaşın
  • Künye/İletişim
  • Veri Politikası
  • Gizlilik Bildirimi
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Haberler Dünya Haberleri Afganistan gerçeğini açıkladılar!

Afganistan gerçeğini açıkladılar!

Giriş: 13.08.2021 06:45
Afganistan gerçeğini açıkladılar!

Son dakika haberine göre: ABD'de, son 20 yılda gelen hükümetlerin Amerikan askerinin Afganistan'daki operasyonlarda elde ettiği sonuçlar hakkında halkı doğru bilgilendirmediği iddia edildi.

Washington Post gazetesinde "Afganistan Belgeleri" isimli kitabın tanıtımının yapıldığı makalede, bölgedeki savaşın "gizli tarihine" ışık tutulurken, Amerikan'ın askeri başarısının abartılmasına ve Washington'daki yönetimlerin sürekli değişen politikasının yanlışlığına dikkat çekildi.

Afganistan gerçeğini açıkladılar!

İki bölüm halinde kaleme alınan makalede, Eski ABD Başkanı George W. Bush döneminden başlayarak, askeri operasyonlarda bölgenin istikrarı için gerekli sonuçların alınamamasına rağmen bu durumun kamuoyundan saklandığı, Demokratların bir önceki Başkanı Barack Obama'nın ise Afganistan'daki askerleri çekeceğini söylediği halde değişken uygulamalarda bulunmasının faturasının ağır olduğu yönünde tespitler paylaşıldı.

Afganistan gerçeğini açıkladılar!

Makalede, Bush yönetiminde başkan yardımcılığı yapan Dick Cheney'in 2007'de Afganistan'daki ABD askerlerini ziyareti sırasında, gizli olduğu Bagram bölgesinde bulunduğu bilgisinin sızdırıldığı ve Taliban'ın hedefi olmaktan zor kurtulduğu gibi detay bilgiler de yer aldı.

Konuyla ilgili olarak, "Ağır tahkim edilmiş Bagram üssünde başkan yardımcısını hedef alan Taliban, güney ve doğu Afganistan'daki kalelerinden uzakta bile yüksek profilli saldırılar düzenleme yeteneğini gösterdi. ABD ordusu ise isyancıların Cheney'e zarar vermeye ne kadar yaklaştığı konusunda yalan söyleyerek, bireysel olaylardan büyük resme kadar bu savaş hakkında halkı aldatmayı benimsedi." ifadelerine yer verildi.

Portuguese artists announce boycott of Eurovision
Portuguese artists announce boycott of Eurovision
King Charles has ‘responded exceptionally well’ to treatment
King Charles has ‘responded exceptionally well’ to cancer treatment: Buckingham Palace
Five held on suspicion of planning attack on German Christmas market
Five held on suspicion of planning attack on German Christmas market
Syria holds no retaliatory agenda toward any component: Al-Sharaa
Syria holds no exclusionary, retaliatory agenda toward any component: President al-Sharaa

Afganistan gerçeğini açıkladılar!

ESKİ BAŞKANLARA VE JOE BİDEN'A DOĞRUDAN SUÇLAMA

Makalede, ABD'nin Afganistan'daki yanlış politikalarını, savaşta doğrudan rol oynayan 1000'den fazla kişiyle yapılan röportajların yanı sıra Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası kapsamında elde edilen binlerce sayfa belgenin yer aldığı kitaba dayanarak, ABD'nin eski başkanları George Bush, Barack Obama ve Donald Trump'a "gerçeği 20 yıl boyunca sakladıkları" gerekçesiyle eleştiriler yönlendirildi.

Afganistan gerçeğini açıkladılar!

Konuyla ilgili olarak, "Siyasi ve askeri liderler hatalarını gömmeyi ve savaşın sürüklenmesine izin vermeyi seçtiler. Başkan Biden'in bu yıl Afganistan'dan çekilme kararıyla bu doruğa ulaştı ve Taliban 2001 işgalinden bu yana en güçlü dönemini yaşıyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Bush yönetiminin Irak'taki başarısızlığını örtmek için Afganistan'da "iyimser" bir algı oluşturma çabası, "Afganistan'daki Amerikalı komutanlar kamuoyunda o kadar yersiz ve temelsiz iyimserlikler dile getirdiler ki açıklamaları bir dezenformasyon kampanyasına dönüştü." şeklinde ifade edildi.

Afganistan gerçeğini açıkladılar!

Yazı dizisinde, Afgan güvenlik güçlerini eğitmekten sorumlu Tümgeneral Robert Durbin'in 9 Ocak 2007'de gazetecilere verdiği demeçte, "Biz galip geldik." dediği hatırlatılırken, generalin ifadesinin bugün gelinen nokta ile ne kadar ters düştüğüne ve aslında Afganistan'da 2005'ten beri "işlerin ters gittiğine" dikkat çekildi.

Ayrıca 2006'da, Emekli General Barry McCaffrey'e yaptırılan bağımsız araştırmada generalin, "Taliban hiçbir yerde yenilmedi ve savaş kötüleşiyor. Afgan güçlerinin ABD yardımı olmadan faaliyet gösterebilmesi için 2020'ye kadar desteklenmesi gerekiyor." şeklindeki raporunun ise dönemin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld tarafından dillendirilmediğine değinildi.

Afganistan gerçeğini açıkladılar!

"OBAMA BİR İLLÜZYON YARATTI"

Amerikan halkından gizlenen Afganistan gerçeklerinin anlatıldığı yazı dizisinin ikinci bölümünde eski ABD Başkanı Barack Obama'ya yönelik olarak, "İşlerin yürümesi için Obama bir illüzyon yarattı. O ve yönetimi, Amerikalıların Afganistan'daki birliklerin savaşın dışında kalacağını düşünmelerini sağlamak için bir mesajlaşma kampanyası başlattı." ifadesi kullanıldı.

Afganistan gerçeğini açıkladılar!

Obama'nın savaşı sona erdirme sözünü yerine getirmiş görünmek için 28 Aralık 2014'te ABD ve NATO yetkilileriyle Kabil'deki karargahlarında bir kutlama töreni düzenlediğine de vurgu yapılan yazıda eski başkanın, "ABD'nin 13 yıllık savaşın ardından daha güvenli ve emniyetli olduğu" şeklindeki ifadesi de ön plana çıkarıldı.

Obama'nın bu ifadelerinin sadece zaman kazanmaya yönelik bir politikanın sonucu olduğuna değinilen yazıda, 2015'te Afgan birliklerinin Kunduz şehrinde kontrolü kaybetmesi üzerine, Obama'nın ABD birliklerinin görevlerini süresiz uzatma kararı aldığı hatırlatıldı.

Afganistan gerçeğini açıkladılar!

OBAMA YÖNETİMİNİN TALİBAN HAKKINDA YAŞADIĞI KAFA KARIŞIKLIĞI

Makalenin devamında Obama yönetiminin Taliban'la mücadeleyle ilgili yaşadığı belirsizliğe de vurgu yapılırken, Afganistan'da esas düşmanını El-Kaide olarak belirleyen Pentagon'un Taliban'ı "düşman bir güç" olarak görürken "mutlak bir düşman" olarak tanımlamamasının tam bir kafa karışıklığına neden olduğu ifade edildi.

Obama yönetiminin, önce Afganistan'ı istikrara kavuşturmanın tek yolunun Taliban'la Afgan hükümetini barıştırmaktan geçtiğine kendini inandırdığı, sonrasında ise Pentagon'un Taliban'a saldırabileceği yeni angajman kuralları koyduğu, bunun ise meşru müdafaa şartına bağlandığı gibi karmaşık politikalara boğulduğu kaydedildi.

Afganistan gerçeğini açıkladılar!

Bu çelişkili kararların ABD milletvekillerinin bile aklını karıştırdığı, bugün Afganistan'da gelinen sonuca da temel teşkil eden etkenler arasında yer aldığına vurgu yapıldı.

Şubat 2016'daki bir Senato Silahlı Hizmetler Komitesi duruşmasında, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey O. Graham, ABD'nin Afganistan'da destek misyonunun komutanı olan Genelral John F. Campbell'e, "Taliban bu ülkenin düşmanı mı?" diye sormuş, Campbell bu soruya net bir cevap verememişti.

Graham'ın, ABD ordusunun saldırıya geçmesine ve Taliban güçlerine saldırmasına veya üst düzey liderlerini öldürmesine izin verilip verilmediği sorusunu ise Amerikalı general, "Size söyleyeceğim şey, ülkemizin Taliban ile savaşta olmadığımız kararını verdiğidir." şeklinde cevaplamıştı.

Afganistan gerçeğini açıkladılar!

TALİBAN VİLAYET MERKEZLERİNİ ELE GEÇİRMEYE YÖNELDİ

ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararı alması ve Afgan yönetiminin Taliban ile barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Taliban saldırıları hız kazandı.

Taliban, hazirandan itibaren onlarca ilçeyi ele geçirdikten sonra kuşatmaya aldığı vilayet merkezlerine yöneldi.

Afganistan-İran sınırındaki Nimroz vilayet merkezi Zaranc, Taliban'ın ele geçirdiği ilk vilayet merkezi oldu. Ardından çoğu kuzeyde olmak üzere 11 vilayet merkezinde Afgan güvenlik güçleri Taliban'a karşı kontrolü kaybetti. Kabil yönetimi halen 24 vilayet merkezinde hakim durumda.

Afganistan gerçeğini açıkladılar!

Çatışmaların son aylarda yoğunlaşması sivil kayıplarını ve göçleri artırdı.

BM'ye göre 2021'in ilk yarısında 1659, son bir ayda ise 1000'den fazla sivil hayatını kaybetti.

Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu, mayıs ayı başından ağustosa kadar yaklaşık 1 milyon sivilin evlerinden olduğunu açıkladı.

BM, 18 milyon Afgan'ın insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.

Günün Manşetleri GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
  • ABONE OL
DİĞER
Başkan Erdoğan’dan futbolda bahis skandalı açıklaması: Milyonlar alan insanlar buna nasıl bulaşır
CHP’de aklanın çağrısına ihraç! 30 eski ilçe başkanı disipline sevk edildi
Finans
ahaber.com.tr
  • VİDEO
  • CANLI YAYIN
  • PROGRAMLAR
    • Düşünce Atlası
    • Yaz Boz
    • Kadraj
    • Toplumsal Hafıza
    • Canan Barlas ile Gündem
    • Arka Plan
    • Memleket Meselesi
    • Seyahatname
    • Belgesel Kuşağı
    • Diplomasi
    • Söz Teması
    • Medya Dünyası
    • İş'in sırrı
    • Dijital Çağ
    • Z Raporu
    • 1.Sayfa
  • Üye Girişi
  • Üye Ol
  • A HABER ÖZEL
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • SON DAKİKA
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • TEKNOLOJİ
  • OTOMOBİL
  • DİN
  • TARİH
  • SAĞLIK
  • YAZARLAR
  • VİDEO
    • Programlar
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Spor
    • Ekonomi
    • Kültür Sanat
    • Teknoloji
    • Otomobil
  • GALERİ
    • En Yeniler
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Ekonomi
    • Magazin
    • Viral
    • Spor
    • Otomobil
    • Teknoloji
  • İNTERNET REKLAM
  • RSS
  • BİZE ULAŞIN
  • KÜNYE/İLETİŞİM
  • VERİ POLİTİKASI
  • KARİYER
  • FREKANSLAR
  • ARŞİV
  • YAYIN AKIŞI
  • GİZLİLİK BİLDİRİMİ
Daha Fazla Gör
  • Son dakika video izle
  • Son dakika haberleri
  • A Haber analiz
  • Gündem haberleri
  • Ekonomi haberleri
  • Otomobil haberleri
  • Namaz vakitleri
  • Hava durumu
  • İstanbul Yol durumu
  • Atv canlı yayın izle
  • Spor haberleri
  • Foto galeri
  • Son dakika emekli haberleri
  • Teknoloji haberleri
  • A Haber programlar
  • Sabah – Takvim yazarları oku
  • Kuruluş Osman izle
  • Gazete manşetleri
  • Instagram dondurma
  • 15 dakika yeter! Kışın çamaşırları anında kurutan o yöntem: Tek bir malzeme
  • Ocak temizliğine son veren ipucu! Tencereye attığınızda taşma duracak
  • Osimhen Afrika Kupası’na gidecek mi? Süper Lig’den Afrika Kupası’na kimler katılacak?
  • iOS 26.2 yayımlandı! O özellik çok işinize yarayacak: İşte tüm yenilikler
  • Sultanlar Ligi’nde derbi! Galatasaray-Beşiktaş voleybol maçı ne zaman, hangi kanalda?
  • Süper Lig ilk yarı ne zaman bitiyor? 2025-2026 Süper Lig devre arası kaç gün sürecek?
  • İkna yeteneğinizi katlayan sır! Konuşurken yapılan bu hareketler herkesi etkiliyor
  • 9-5 çalışanlar dikkat: Yavaş yavaş hasta ediyor! Sağlığınızı korumak için 4 altın alışkanlık
  • Bütün hikaye çocuklukta saklı! O hastalıkla ilgili şaşırtan gerçek
  • Devler karşı karşıya! Fenerbahçe Beko-Anadolu Efes maçı ne zaman, hangi kanalda?
  • Trabzonspor-Beşiktaş derbisi ne zaman, hangi kanalda? Rafa Silva kadroda var mı?
  • Türkiye’nin nüfus haritası değişti: En genç, en yaşlı ve en kalabalık iller hangisi?
  • A Haber
  • iPhone iPhone
  • Android Android
  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • Flipboard Flipboard
  • Youtube
  • RSS