İzmir Cuma saati 15 Kasım! İzmir'de cuma namazı saat kaçta? Diyanet vakit namazları sorgulama
Bir Cuma günü daha geldi. İslam alemi Cuma gününe ermenin sevincini yaşıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, 15 Kasım Cuma hutbesini yayınladı. Hutbede, peygamberimizin aile hayatından söz ediliyor, öğütleri aktarılıyor. Müslümanlar Cuma namazı için öğle ezanının okunmasını bekliyor. Hazırlık ve planlarını yapmak isteyen Müslümanlar bulundukları ilin öğle ezanı saatini yoğun şekilde araştırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tüm il ve ilçelerin Cuma saatlerini resmi sitesinde yayınlıyor. Cuma namazı saatinin en çok araştırıldığı illerden biri de nüfus yoğunluğunun da etkisi ile İzmir oldu. Peki,İzmir'de cuma namazı saat kaçta? İşte İzmir Cuma saati...
İzmir'de cuma namazı saat kaçta? Binlerce kişi bu sorunun yanıtını arıyor. İslam alemi Cuma namazını eda etmek için camilere akın edecek. Cuma namazına geç kalmak istemeyen Müslümanlar bulundukları ilin öğle ezanı saatini araştırıyor. İzmir de en çok aramanın yapıldığı illerin başında geliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı resmi sitesi üzerinden 81 ilide ilçeler dahil olmak üzere Cuma saatini yayınlıyor. İşte İzmir Cuma saati 15 Kasım!
İZMİR'DE CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın vakit namazları saatlerini bildirdiği sayfada yer alan bilgiye göre; İzmir'de öğle ezanı 13.01'de okunacak. Aşağıdaki linkten İzmir'in ilçeleri veya diğer illerdeki Cuma namazı saatlerine erişim sağlayabilirsiniz. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı vakit namazları sayfası...
ABDEST NEDİR?
Abdest, belli uzuvlarını usulüne uygun olarak yıkamak ve mesh etmek suretiyle yapılan bir temizliktir. Abdest her şeyden önce her türlü pislik ve kirlilikten kurtulmak, yani maddî ve manevî bütün kirlerden arınmak için İslam'ın emrettiği önemli bir ibadettir.
ABDESTİN ALINIŞI
Abdeste "Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya" diyerek başlanır.
Sonra "Euzübillahimineşşeytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim" diyerek Euzü-besmele çekilir.
Üç kez eller bileklere kadar yıkanır, Ellerri yıkamak farzdır.(Bir elin parmakları diğer elin parmakları arasına geçirilerek hilallenir)
Sağ el ile ağıza üç kere su verilerek ağız yıkanır,
Sağ el ile buruna üç kere su verip, sol el ile sümkürülür,
Avuçlara su alıp, alından çene altına, şakaklara kadar üç kez yüz yıkanır, yüzü yıkamak farzdır.
Sol el ile sağ kol dirsek ile beraber üç kez yıkanır, Sağ el ile sol kol dirsek ile beraber üç kez yıkanır, Kolları yıkamak farzdır.
Her iki kol yıkandıktan sonra, eller tekrar yıkanır ve başın dörtte biri mesh edilir, başı messh etmek farzdır. (başın üst kısmına ıslak elle dokunulur)
Daha sonra sağ ve sol elin şehadet parmakları ile iki kulağın deliklerine su verirken baş parmaklar ile kulakların arkası mesh edilir,
Ellerin dış yüzü ile ense mesh edilir,
Sol elin küçük parmağı ile, sağ ayağın küçük parmağından başlayarak, ayak parmaklarının arasını hilallemek suretiyle, topuklarla birlikte, sağ ayak üç kez yıkanır,
Sol ayağı üç kez yıkarken, ayak parmaklarının arasını küçük parmağı ile bu sefer baş parmaktan başlayarak, küçük parmağa doğru, ayak parmaklarının arasını hilallemek suretiyle topuk ile birlikte yıkanır. Ayakları yıkamak farzdır.
Böylece abdest sona erer. Abdestten sonra abdest namazı kılınabilir.
CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?
Cuma namazı dört rekât ilk sünnet, iki rekât farz ve dört rekât son sünnet olmak üzere on rekâttır.
Cuma günü camide öğle namazı vaktinde cemaatle kılınır. Önce ilk sünnet tıpkı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sünnetin ardından imam-hatip minbere çıkarak oturur. Müezzin, iç ezanı okur. Ezandan sonra imam-hatip kalkarak iki kısımdan oluşan hutbeyi okur. Hutbede cemaati dinî konularda bilgilendirici ve yönlendirici konuşma yapar. Hutbe okunduktan sonra imam-hatip minberden inerek cemaatin önüne geçer ve cemaate iki rekât Cuma namazı kıldırır.
İmam-hatip, Cuma namazının farzına ve cemaate imam olmaya, cemaat de Cuma namazına niyet eder. Tıpkı cemaatle kılınan sabah namazı gibi iki rekât Cumanın farzı kılınır. Cuma namazında imam-hatip, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur.
Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, cumanın son sünneti kılınır. Bu sünnet, öğlenin ilk sünneti gibi kılınır. Böylece Cuma namazı tamamlanmış olur.