Geçtiğimiz gün 12 Eylül askeridarbesinin yıldönümüydü. Aradan geçen 39yılda asker vesayetingeriletilmesi ve sivilsiyasetin kurumsallaşmasıaçısındannekadar yolaldığımızıbiraz sorgulayalım.
Kenan Evren'in yargılanırken ölmesini sağlayan, darbecilerin yargılanmasını engelleyen geçici 15. Madde'nin referandumla anayasamızdan kaldırılması önemli bir adımdı.
Askerin durumdan vazife çıkartmasına yasal zemin yaratan "iç hizmet kanunları"ndaki revizyonları da unutmamak lazım.
Ancak 15 Temmuz'da gördük ki, 12 Eylül'ü "bizimçocuklar başardı" sözleriyle karşılayan ABD, bizim ordu için "yeni çocuklar" bulmakta hiç zorlanmıyor.
27 Mayıs'ta, 21 Mart'ta, 12 Eylül'deKemalistleri kullanmışlardı. Son defasında da ordu için 90'larda yerleştirdikleri "altın nesli..."
15 Temmuz'a, general rütbesiyle katılan ve bugün mahkemede "Kemalist ayakları" çeken darbeciler gökten inmediler ya...
***
Kolay iş değil elbette askeri vesayeti tamamen yok etmek.
İnsanlık yüzlerce yıldır "muhafızlarınmuhafızlığını kimyapacak" sorunsalının cevabını arıyor.
Bulabildiğimiz en etkili çözüm olan "demokrasi" ise elinde silah olanların karşısında hala çok cılız.
Yalnızca Türkiye'de değil Tüm dünyada durum bu...
Mesela, bugün Başkan Trump'akarşı darbe senaryoların TV'lerde tartışıldığı ABD de hala 9/11 darbesinin etkisinde. O günden beri ABD'yi seçilmiş sivil başkanlardan daha çok, atanmışderin güvenlikbürokrasisi yönetiyor.
***
Elbette, Türkiye'deABD ile uyumlubir iktidarınkurulmasınıamaçlayan15 Temmuzdarbe girişimindehalkınsokakta direnişidemokrasimiziçintarihi birzaferdi.
Bu yüzden umutluyuz.
Ancak ne yazık ki, kendisini solda tarifeden Türkiye'dekimuhalefetin durumu sivil siyaset açısından hiç gelecek vadetmiyor.
27 Mayıs'ı yıllarca bayram diye kutlayan, 28 Şubat'ı destekleyen, 27 Nisan muhtırasını haklı bulan ve aradan geçen 4 yıla rağmen hala 15 Temmuz'akarşı net bir tavıralmasını beklediğimizCHP ise klinik vaka.
Dün de CHP'nin Mersin Milletvekili Alpay Antmen 12Eylül askeri darbesiyle, 20 Temmuz sonrası yaşanan OHAL'i kıyaslayan bir "rapor" yayımladı.
Bir yanda anayasaya askıya alıp darbe yapan bir askeri yönetim...
Öte yanda askeridarbeyi savuşturmakiçin anayasanınve uluslararası anlaşmalarınkendisine tanıdığımeşru müdafaahakkını kullanan birdevletin seçilmiş siyasaliktidarı.
Nasıl aynı kefeye konulup kıyaslanabilirler ki?
Mesela "OHAL rejiminde ve sonrasında görevden alınansubay astsubay sayısı17 bin 498 iken12 Eylül sonrası busayı 2 bin" eleştirisinin dayanağı nedir?
Sizce vekilimiz, 15 Temmuz sonrası yargının FETÖ'cü subaylarıordudan ihraç etmesinidemokrasiye aykırımı bulmaktadır?
Ben bir cevap bulamadım.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.