Her seferinde aynı şeyi yaşamaktan bıkmadık mı? Biri birkuyuya bir yalan haber atar,40 akıllı bir ay çıkarmaya uğraşırız. Ancak neticede o yalanın tortusuhep zihinlerde kalır.
Son bir aydan bile bir sürü örnek verebilirim. Örneğin 'doğru haber kaynağı' olarak kendini tanıtan teyit.org hesabının tepki çeken birtiviti üzerine İngilizBüyükelçiliği'nden fonaldığı ortaya çıktı. CumhuriyetGazetesi, 'paradisepapers' adı altında gerçekleriifşa ediyormuş kisvesiyleTürkiye'nin vergi çıkarlarıylahiç alakası olmayanşirketleri sanki Türkiye aleyhindeymişgibi lanse etti. Buhesaplarla ilgisi olmayankişileri bile, siyasî olarakçatıştığı için karalamaktangeri durmadı.
Murdoch fonlu FoxTV'de program yapan İsmailKüçükkaya, Aile ve Sosyal PolitikalarBakanı'nın eşine ByLock üzerinden iftiraattı. Resmî makamlar açıklama yapmasınarağmen tam olarak yalanınıdüzeltmedi.
Sineğin yağını çıkarırcasına alakasız yalan haberlerle her fırsatta "Türkiye, DEAŞ'a destek veriyor" tezini işleyen Birgün, BBC'nin tüm dünyaya duyurduğu ABD gözetiminde DEAŞ'lıların YPG ile anlaşarak Rakka'yı terk ettiğini video ve ses kayıtlarıyla belgelemesini haber dahi yapmadı. MİT TIR'ları üzerinden Türkiye'ye iftira atmada başı çeken Cumhuriyet de keza öyle. AB fonlarıyla ortalıkta ciritatan ve toplumsal barışımızdanahlâk anlayışımıza değin her türkılcal damarımızda dolanan 'siviltoplum kuruluşları'nın da nereylebağlantılı olduğu ancak iş iştengeçtikten sonra karşımıza çıkıyor.
Dönemin AB Türkiye Temsilcisi Karen Fogg'un ortalığa saçılane-maillerini ve Türkiye'de gazetecilerebinlerce dolar para dağıtarakyazdırdığı makaleleri hatırlayın. Aynı işlemin gazetecilerin parasal ilişkileri için de geçerli olmasının da bir yolu bulunmalı. Şeffaflık ve hesap verilebilirliğidemokrasinin olmazsa olmazıolarak savunan gazeteci arkadaşlarımda itiraz etmezlersanırım!
Bakın ABD'ye... ABDAdalet Bakanlığı,Rusya'nın fonladığıdüşünülen RT Amerikakanalına, 13 Kasım'adek 'Yabancı TemsilciKayıt Akdi'ne başvurmaültimatomu vermişti. RT Amerika sonundabaşvurusunu yaptıve şu anda Rusya'nınçıkarlarını savunanbir kanal olduğu yasalolarak tescillendi. Rus MeclisiDuma da anında yanıt vererek,benzer bir yasa çıkarmak için düğmeyebastı.
ABD'de Yabancı Temsilcisi Kayıt Akdi (Foreign Agent Registration Act) 1938'den beri yürürlükte ve şöyle tanımlanıyor: "Yabancı unsurlaradına siyasi ya da yarı-siyasi birkapasiteyle çalışan kişilerin, belirliaralıklarla, adına çalıştıklarıunsurla olan ilişkilerine ve aynızamanda faaliyetlerine, aldıklarıfaturalara ve bu faaliyetleri destekleyenmasraflarına dair tebliğdebulunmalarını gerektiren birtebliğ kanunudur. İstenen bilgilerintebliği bu kişilerin ifadelerininve eylemlerinin ABD hükümeti vehalkı tarafından değerlendirilmesineolanak sağlar." Meclisimizden de böyle bir yasanın çıkması gerekmez mi; sizce Türkiye'nin buna ihtiyacı yok mu?
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.