Göktürkçe'yi bilgisayar dünyası ile buluşturdu
Çocukluğundan itibaren çeşitli yazı karakterlerine ilgisi olan KTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çavdar, bu merakını mesleği ile birleştirerek Göktürkçe klavye, çevirici ve sözlük yazılımları hazırladı.

Çavdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 5 yaşından itibaren resimle ilgilendiğini söyledi.
Zamanla resim yapmaya olan ilgisinin değişik yazı karakterlerine yöneldiğini belirten Çavdar, "İlk Çince yazıyı ortaokulda görmüştüm ve yazı bana resim gibi gelmişti. Lise yıllarında tarih kitaplarında karşılaştığım Göktürkçe ve Uygurca yazılar da ilgimi çekti. Böylelikle hem resim yapmaya devam ettim hem de bu yazı karakterlerini kullanmaya başladım." dedi.
Çavdar, hayatının her döneminde farklı alfabelere ilgi duyduğunu ifade ederek, Göktürkçenin ise kendisi için ayrı bir önemi bulunduğunu vurguladı.
Göktürkçeye, ataların geliştirdiği bir yazı sistemi olması nedeniyle ayrı bir özen gösterdiğini anlatan Çavdar, "Estetik duruşu olan harflerden oluşan bu alfabeyi öğrendikten sonra günlük notlarımı Göktürk harfleriyle tutmaya başladım." diye konuştu.
"Özel ilgi alanımı mesleğimle birleştirdim"
Tuğrul Çavdar, eğitimini bilgisayar alanında sürdürdüğüne işaret ederek, bu süreçte resim ve Göktürkçe ile ilgili çalışmalara çok fazla zaman ayıramadığını aktardı.
İş hayatına başladıktan sonra, Göktürkçenin kullanımı konusunda teknolojik açıdan neler yapabileceği üzerine düşündüğüne dikkati çeken Çavdar, "İlk olarak 'bilgisayarda Göktürkçe yazabilir miyim?' düşüncesinden yola çıkarak 1995 yılında yazılım yaptım ve 1996 yılında da Göktürkçe font geliştirdim. Bu çalışmanın, bilinen ilk Göktürkçe font olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de daha sonraki dönemlerde yeni font çalışmaları başka kişiler tarafından da yapıldı." değerlendirmesinde bulundu.