Soçi’de son tur pazarlığı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yarın Soçi'de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani ile üçlü zirveye katılacak. Zirvenin en kritik bölümünü Suriye'deki siyasi geçiş sürecine ilişkin adımlar oluşturuyor. Ankara'da zirve öncesi, kapsamlı bir Suriye dosyası hazırlandı. Dosya; İdlib ve Afrin'deki son durumu, alınacak ilave önlemleri, Rakka'dan tahliye edilen DEAŞ'lıların muhtemel güzergahlarını ve terör örgütü PYDYPG'nin siyasi aktör olarak masaya oturtulma çabalarına karşı geliştirilen stratejiyi içeriyor.
AFRİN'E MÜDAHALE SEÇENEĞİ MASADA
TAHLİYE EDİLEN DEAŞ'LILARIN TÜRKİYE'DE EYLEM PLANLARI
Türkiye'nin; Suriye ve Irak başta olmak üzere Ortadoğu'da etkinlik kazanmasını istemeyen kimi Körfez ülkelerinin de aralarında yer aldığı uluslararası odaklar, DEAŞ'la örtülü temasını sürdürüyor. Rakka'dan çıkan DEAŞ'lıların Suriye'nin farklı bölgelerine dağıldığı, bir grubun Türkiye'ye geçmek için arayışta olabileceği değerlendiriyor. Adıyaman, Gaziantep, Konya, Ankara, İstanbul'daki hücreleri çökertilen DEAŞ'ın, Türkiye'ye sızdırabileceği Rakka'dan kurtardığı örgüt üyelerinin hareketliliği yakından takip ediliyor ve sınır ötesinde imhası da planlamada bulunuyor.
İDLİB DENKLEMİ ÇÖZÜM BEKLİYOR
İdlib'de 35 bin silahlı unsurun bulunduğu öngörülüyor. Bunlar, 12 ana silahlı grup ve şehre hâkim olan 15 aşirete mensup paramiliter unsurlardan oluşuyor. TSK, İdlib'de iki üs bölgesi oluşturdu ve bu sayede Türkiye'ye güvenlik tehdidi oluşturan Afrin'i güneyden de kontrol altına aldı. Diğer 10 güvenlik noktası için Rusya ve İran'dan gelebilecek askeri desteğe de sıcak baktığını muhataplarına iletti. Ruslar, bilhassa Nusra Cephesi'ne bağlı, ateşkesi kabul etmeyen grupların etkisiz hale getirilmesi için TSK'nın, İdlib'in güneyinde de bulunmasını ve çatışmasızlık noktalarını tahkim etmesini bekliyor. Ankara ise İdlib üzerinde Türk savaş uçaklarının uçmasını, keşif, gözetme ve gerekirse bombardıman yapmasını istiyor.
KARARI BAŞKANLAR VERECEK
Kremlin
Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, "Suriye Ulusal Diyalog Kongresi"ne Kürt grupların katılımı konusunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katılımıyla Soçi'de düzenlenecek zirvede ele alınacağını açıkladı. Uşakov, kongre görüşmelerine ilişkin takvimin henüz netleşmediğini belirtti. Kongreye Kürt grupların davet edilip edilmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtlayan Uşakov, "Bu konu Soçi'de düzenlenecek zirvede ele alınacak. Zirveye askeri yetkililer de katılacak" diye konuştu.
ÖNERİLERİMİZİ HAZIRLADIK
Sergey Lavrov
BARIŞIN YOLU SOÇİ'DEN GEÇER Mİ?
Arap medyası
Üç ülkenin devlet başkanının Suriye zirvesi Arap medyasında da büyük merak uyandırdı. Bölge medyası, buluşmanın zamanlamasını "anlamlı" buluyor ve Suriye'deki barış yolunun Soçi'den geçebileceğini söylüyor. Suudi Arabistan'da yayımlanan Arab News gazetesinin yer verdiği bir makalede, "Zamanlama anlamlı çünkü Suriye yine kaynıyor, Şam'ın dış mahallelerindeki olaylar durumu zorlaştırıyor ve isyancı gruplar Suriye'deki dört çatışmasızlık bölgesindeki sağlanan ateşkesleri tehdit ediyor" dendi.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- DEM-İmralı... Devlet aklı... İhtiyat! (28.11.2024)
- Bakan Fidan... Ve satır arası okumaları (26.11.2024)
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Nükleer savaş riski var, şaka değil (24.11.2024)
- Pandemi sonrası toplumun ruh sağlığı! (23.11.2024)
- Ekonomiye dair kısa Notlar... (21.11.2024)
- Küresel zirveleri etkileme kabiliyeti... (20.11.2024)
- G20 Zirvesi... Erdoğan, Rio’da Biden’ı uğurlarken... (19.11.2024)
- AK Parti... Değişim, Değişiklik, İhtiyat! (16.11.2024)
- Etki ajanlığı mı, yeni nesil casusluk mu? (14.11.2024)
- Geleceğe hazırlanmak… (12.11.2024)