İslam’ın değerleri evrenseldir
***
Kur'an'ı ve İslam'ı tarihin belli bir dönemine mahkum etmeye ve Kur 'ani değerleri tarihsel olarak niteleyenler, acaba her biri bir ayetin meali olan bu evrensel ilkelerden habersizler mi?
Yoksa onların evrensel dediği değerlerle, bizim ve insanlığın evrensel değerleri mi çelişiyor.
Yukarıdaki her bir satırın tam karşıtlığını yazın - mesela; hırsızlık yapma yerine hırsızlık yap, zulmetme yerine zulmet, alay etme yerine alay et dersek, evrensel değerleri mi bulmuş olacağız.
Siz buna iyi ve isabetli bir bakış tarzı diyebilir misiniz?
Kur'an'daki kıssalar, örnekler, hatta tarihi isimler (Ebu Leheb, Firavun, Haman) ve benzeri her isim gelecek yüzyıllardaki benzer karakterlere birer göndermedir. Dünde kalmadı Ebu Leheb; Ebu Leheb kıtalar dolaşıyor şairin dediği gibi. Ebu Leheb tarihte kalmış bir isim değil, menfi, azgın ve zalim her bir karakterin simgesidir. Her peygamber, aynı zamanda onurlu birer karaktere işaret ettiği gibi.
Kur'an'ın peygamber kıssalarında ibret ve ders esastır. Buralarda bir tarihi süreç, tarihi dönemlerde aranan başlangıç, gelişme, sonuç gibi malzemeyi aramak tamamıyla bilgisizliğin dışa vurumudur.
Kur'an; tarih, coğrafya, tıp, astronomi kitabı değildir belki, bu ilimleri işleyecek insanlara; vicdan, akıl, iman, hikmet, dürüstlük ve samimiyet fısıldayan bir hidayet rehberidir.
İlahiyatçılardan beklenen de, İslam âleminin inanç kodlarını Kur'an-ı Kerim ve Sevgili elçinin sahih sünnetine dayandırmalarıdır. Din hakkında az bilenleri Allah ve Peygamberinden soğutmak olmamalıdır.
DUALARI BELLİ SAYIDA OKUMAK ŞART Mİ?
RUH HAKKINDA BİLGİMİZ VAR MI?
***
ŞÜKÜR SECDESİ NEDİR? NASIL YAPILIR?
Şükür secdesi yapacak kişi; oturduğu yerde veya ayakta kıbleye döner, tekbir getirir ve secdeye varıp teşbihte bulunur - sübhane Rabbiye'l a'la - der.
Peygamber Efendimizi sevindirici bir haber aldığında şükür niyetiyle secde etmiştir.
Babam namaz kılmıyordu. Vefat etti onun yerine namaz kılabilir miyim?
Bu nedenle de babanızın kılamadığı namazları sizin kılmanız caiz olmaz. Belki, nafile bir namazı Allah rızası için kıldıktan sonra, sevabını babanıza hibe edersiniz ki, bu da ancak bir dua mesabesindedir.
Kimlerle evlenmek caiz değildir?
Bunların dışındaki yakınlardan; teyze ve amca kızları, hala ve dayı kızları ile dinen nikahlanıp evlilik bağı kurmakta bir dini engel yoktur. Nikah engeli olmayan bir kadınla da elbette nikah kıyılabilir.
Dinin çok iyi bilinen bu bilgilerinin, kimlere nikah düşüp düşmeyeceğinin bazı kişilerce bilinmemesi hakikaten hayret vericidir.
Peygamberimize salavat getirmekten bahseder misiniz?
Şüphesiz Allah ve melekleri, peygamberimize salat etmektedirler. Ey iman edenler. Siz de, O'na salat edin. Ve tam bir bağlılıkla O'na selam verin (Ahzab, 56)
Hz. Peygamber (s.a.v.)'e vefa göstermek anlamında da olan bu salat ve selamı getirene Allah rahmet eder. Ahirette şefaat vesilesi olur. Muhabbeti artar. Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyuruyor; Yüce Allah'ın yer yüzünde dolaşan melekleri vardır. Onlar ümmetimden salat ve selam getirenleri bana iletirler. (Ahmed, 1/387; Nesai, 3,43) En kısa salat ve selam şöyledir:
"Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed." "Allah'ım! Peygamberimize ve peygamberimizin akrabalarına salat getiririm."
Yüce Rabbim, Efendimizin şefaatinden bizi mahrum etme.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Büyük Rus yazar Tolstoy’un İslam ve Peygamber hayranlığı (22.11.2024)
- Dindarlık zayıflıyor mu? (15.11.2024)
- Büyük yazar Victor Hugo’dan Hz. Muhammed şiiri (08.11.2024)
- Vefasız insanlar olduk (01.11.2024)
- Mısır’dan izlenimler (25.10.2024)
- Kendimizi sorgulayalım (18.10.2024)
- Hayırlı evlat yetiştirelim (11.10.2024)
- İslam’a sistematik saldırı yapılıyor (04.10.2024)
- Süte su katınca bozulduk (27.09.2024)
- Ahir zamanda neler olacak?.. (20.09.2024)