2’nci Dünya Savaşı’nın başlangıcından 80 yıl sonra bile hâlâ savaş çığırtkanları var
02.09.2019, Pazartesi
Önceki gün Polonya kenti Wielun'daki törende, 2'nci Dünya Savaşı'nın başlangıcının 80'inci yıldönümünde konuşmalar yapıldı.
Bu konuşmaların en ilgi çekici olanı Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'ya hitaben "Polonya Nazi tiranlığından çektiklerinden ötürü bizi affetmeli" demesiydi. Duda ise yaptığı konuşmada "Nazi Almanya'sının Polonya'ya saldırması bir barbarlık eylemiydi" demişti.
Farklı bir tablo
Evet... Sonuçta2'inci DünyaSavaşı da tarihsayfaları arasındakiyerini aldı.
Polonya'yı Alman işgalinden kurtaran Rusya (veya Sovyetler Birliği) ise, şimdi Polonya'nın bir çeşit düşmanı.
Polonyalılar ülkelerindeki Sovyet anıtlarını nasıl sökeceklerini araştırıyorlar. Alman işgaline karşı savaşırken hayatlarını kaybeden yüzbinlerce Sovyet vatandaşı, kimsenin umurunda değil. Çünkü Polonya artık Avrupa Birliği üyesi ve Donald Trump'ın favorisi bir ülke.
Dün dündür
Eğer tarihteki gelişmelere dayalı olarakbugünün dostluklarını ve düşmanlıklarınıbelirlemeye kalkışırsanız, sadeceaklınız karışır. Örneğin başta İngiltereve Fransa olmak üzere Avrupa ülkeleriNazi Almanya'sı ile Münih'te anlaşırve Çekoslovakya'yı bölerlerkenPolonya olaya seyirci kalmıştı. Ertesi yılda Moskova ile Berlin Polonya'yı paylaşırlarken,bu defa 2'nci Dünya Savaşı'nıntohumu atılacaktı. Molotof-Ribbentropanlaşması ile Hitler'e Polonya'yı peşkeşçeken Stalin, bu hatasının bedelini 20 milyonSovyet insanının ölümü ile ödemedimi? Almanya Polonya'ya saldırdığı günbombalanan Wielun'da ise kaç yüz binPolonyalı sivilin öldüğü tam olarak bilinmiyor.
Ancak Polonya'nın tüm savaş kaybı 6 milyon can olarak belirtiliyor.
Savaşın dışında kalabildik
Bütün bu olayları ve genel olarak2'nci Dünya Savaşı'nı konuşurken,bizim Türkiye olarak bu savaşın dışındakalabilmemizin ne büyük bir başarıolduğunu unutmamalıyız. DöneminCumhurbaşkanı İsmet İnönü ve BaşbakanŞükrü Saraçoğlu, özellikle İngiltere tarafındansavaşa katılmamız için zorlanırlarken,büyük direnç göstermişlerdir. Bunungibi Hitler Bulgaristan'ı işgal ettikten sonraTürkiye yerine Sovyetler Birliği'ne saldırmayakarar verdiğinde, Türkiye'yi yönetenlerinnasıl bir nefes aldıklarını bilmemizgerekiyor.
Yurtta ve cihanda sulh
Çok gergin bir uluslararası ilişkiler ortamıiçinde yaşadığımız bu günlerde, barışınne kadar önemli olduğunu hiç unutmamalıyız.
Sakız çiğner gibi savaştan ve krizlerden konuşan siyasetçilerin, Irak'ı, Suriye'yi, Libya'yı ne hale getirdiklerini görüyoruz. Bizim için en değerli ilke "Yurtta sulh cihanda sulh"tur.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.