Almanlar vagonda, Osmanlı ise Mondros Limanı’ndaki Agamemnon’da teslim olmuştu
12.11.2018, Pazartesi
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un davetlisi olarak Paris'te ağırlanan dünya liderleri, 1'inci Dünya Savaşı'nın Batı Cephesi'ndeki bitişinin 100'üncü yıldönümünü kutluyorlar. Ve düşünün ki 1871'de, 1914'te ve 1939'da üç kez savaşan Almanya ve Fransa şimdi ortak para birimi olan Euro'yu kullanıyorlar.
Barış vagonu
Gerçekten de11 Kasım 1918günü Müttefik devletlerleAlmanyaarasındaki savaş,bütün cephelerdesona ermişti.
"CompiegneOrmanı"ndaki bir vagonda yenik Almankomutanları kabul eden Fransız MareşaliFerdinand Foch (1851-1929) teslim anlaşmalarınıimzalattıktan sonra "Artık gidebilirsiniz"diyerek onlara kapıyı göstermişti.
Bizim barışımız farklı
Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Müttefikdevletlerle Almanya arasında 1'inci DünyaSavaşı'nın karada, denizde ve havada bitişinin100'üncü yıldönümü kutlamalarınakatılıyor. Aslında 1'inci Dünya savaşı,Osmanlı Devleti ile Müttefikler arasındakibir anlaşma ile de sona ermişti. Amabizim için 1'inci Dünya Savaşı'nın bitişinin100'üncü yıldönümü 11 Kasım'da değil,30 Ekim'deydi.
Mondros'tan Misak-ı Milli'ye
30 Ekim 1918 akşamı, LimniAdası'ndaki Mondros Limanı'nda demirliAgamemnon zırhlısında, Osmanlı Devletiadına Bahriye Nazırı Rauf Bey, İngilizAmiral Calthorp'un başkanlık yaptığı galipdevlet temsilcilerinin önünde savaşın bitiminiiçeren "Mütarekename"yi imzalamıştı. 25 maddelik Mondros'un en dramatik 7'nci maddesine göre Osmanlı devleti sınırları içinde İtilaf Devletleri'nin güvenliğini tehdit edecek bir durum söz konusu olduğunda, İtilaf Devletleri istedikleri herhangi bir stratejik noktayı işgal edebileceklerdir. Kurtuluş Savaşımızın siyasi bildirisi olan Misak-ı Milli'de Mondros'a atıfta bulunularak "Bu anlaşmanın kapsadığıbölgelerdeki halk bölünmez birbütündür" denilmişti.
Hitler'in intikamı
Biz Türkiye Cumhuriyeti olarakKurtuluş Savaşı zaferi ertesindeMondros'u, Lozan'la hükümsüz kıldık. 11 Kasım 1918'de 1'inci Dünya Savaşı yenilgileri bir vagonda anlaşmaya bağlanan Almanya ise Nazi orduları 1941'in 22 Haziranı'nda Fransa'yı işgal ettikten sonra, Hitler ilk anlaşmanın imzalandığı vagonda Fransızlara teslim anlaşması imzalattırdı. Sonra da bu vagon Berlin'de bir müzeye koyuldu. 1945'te ise bu vagonu Hitler'in SS'leri Münih'e götürüp parçalamışlar.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.