2025: Avrupa’nın büyük sınaması ve Türkiye
İki siyah kuğu, 'Kovid-19' ve Rusya-Ukrayna Savaşı Avrupa'yı daha da temellerinden sarstı. 20 Ocak'ta göreve başlayacak olan Donald Trump'ın ikinci dönemini de dikkate aldığımızda, Avrupa'yı 2025'de 'Yeni Soğuk Savaş' dönemi kaynaklı önemli şoklar bekliyor. Avrupa'nın ikinci sınavı, yeni Trump döneminde Avrupa konusunda müttefik bir anlayıştan, daha hasımvari bir söyleme doğru olası dönüşüm olacak. Trump daha şimdiden Avrupa'ya Çin'le arasına mesafe koyması çağrısında bulundu. Üstüne, 'Rusya'dan enerji almayın' dedi ve Avrupa'nın lehine olan dış ticaret açığının azalması için Avrupa'yı ABD'den daha fazla enerji ithalatı yapmaya davet etti. Avrupa'nın savunma ve güvenlik harcamaları konusunda kesenin ağzını açması ve Avrupa'nın savunmasında ABD'nin rolünün azaltılması sırada bekleyen olası gelişmeler.
Üçüncü önemli sınav ise, Rusya- Ukrayna Savaşı'nın süregelen artçı şokları. Avrupa Ukrayna için elini taşın altına fazlasıyla koydu. Ancak, savaşın gidişatı Avrupa'nın geleceği açısından olumlu bir tabloya işaret etmiyor. Avrupa kendisini daha fazla güvenlik tehdidi ile karşı karşıya hissederken, Avrupa siyasetinde yükselen aşırı sağ Rusya ile bu kadar zıt bir siyaset izlenmesini doğru bulmadıklarını belirtmekte. Avrupa'da yükselen aşırı sağ siyasi eğilimin iktidarın bir parçası olması bu şekilde hız kazanırsa ve Avrupa'nın Rusya-Ukrayna Savaşı konusundaki tutumunda bir değişim hız kazanırsa, savaşın gidişatı da, NATO şemsiyesi altında Ukrayna'ya verilen destek de farklılaşabilir. Tam da bu noktada, Ukrayna'dan transit geçen Rus gazıyla ilgili sözleşmenin süresinin dolması bu karmaşık denklemin üstüne eklenmiş durumda. Avrupa 'buna hazırdık' dese de, Avrupa'nın enerji arz güvenliğine yönelik de bir sınavı olacak.
Avrupa'nın dördüncü büyük sınavı ise, verimlilik ve sanayi üretimindeki cazibe kaybı. Bu durum, Avrupa Kıtası'nı doğrudan yatırımlar konusunda da olumsuz etkilemekte. Yapay zeka, akıllı cihazlar, temiz enerji teknolojileri, yüzde 100 elektrikli yaşam, Avrupa pek çok yükselen alanda önemli sınamalarla karşı karşıya. Bu durum, yeni nesil sanayileşme hamlesi, ortak savunma ve güvenlik konsepti oluşturma, küresel tedarik zincirindeki rolünü yeniden güçlendirme ve enerji arzını çeşitlendirme gibi stratejik başlıklarda Avrupa'nın en etkili işbirliği geliştirebileceği ülkenin 'aday' Türkiye olduğuna işaret ediyor. Nitekim, Cumhurbaşkanımız Erdoğan da AB Komisyonu Leyen'e son ziyaretinde Türkiye ile AB arasında her zamankinden daha güçlü ve kurumsallaşmış bir ilişkiye ihtiyaç olduğunu hatırlatmıştı. Umarız, Avrupa Türkiye'nin vazgeçilmezliğini 2025'de hızlı idrak eder.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Çin için zihinler karışık (06.01.2025)
- 2025: Avrupa’nın büyük sınaması ve Türkiye (03.01.2025)
- 2025: ‘Güçsüzleştirme’ye karşı güçlü olma zamanı (01.01.2025)
- Küresel ticarette 2025 başlıkları (30.12.2024)
- İklim krizi ve Kuzey Kutbu rekabeti (27.12.2024)
- Küresel rekabette 2025 gündemi (25.12.2024)
- Yeniden ‘Endüstrileşme’ dönemi ve Türkiye (23.12.2024)
- Türkiye Türkiye’den daha büyüktür (20.12.2024)
- 2024 küresel tarım fiyatlarını zorladı (18.12.2024)
- Bölgesel enerji denkleminde yeni dönem (16.12.2024)