Gelecek Paktı için ‘samimiyet’ testi
Sürdürülebilir kalkınma konusunda dahi önemli zorluklar söz konusu. Salt sürdürülebilir kalkınma da değil, daha da önem kazanmış olan 'sürdürülebilir kalkınmanın finansmanı' konusu da giderek çetrefilli hale gelmekte. Çünkü, 2030 SKA'nın gerçekleşme performansından duyulan memnuniyetsizliğin en kritik gerekçesini yeterli finansmana ulaşılamaması oluşturmakta. Sadece temiz ve yenilenebilir enerjiye geçiş için 7 trilyon dolar yatırım gerekmekte. Oysa, gelişmiş ülkeler 10 yılda bunun sadece 1 trilyon dolarına destek verebileceklerini belirtiyorlar. Geri kalan 6 trilyon dolar kaynak ihtiyacının nasıl karşılanacağı meçhul.
Buna, 2030 yılına kadar gelişmekte olan ekonomilerde minimum düzeyde tutulmuş, ama kaçınılmaz olan 4 trilyon dolar düzeyindeki altyapı yatırımı ihtiyacını katın, 10 trilyon dolar finansman ihtiyacından söz ediyoruz. Dünyanın önde gelen çok taraflı kalkınma bankaları, bölgesel kalkınma bankaları halen bu önemli yatırım hamleleri için kalıcı çözümler üretmiş değiller. Küresel finans sisteminde yepyeni bir bakış açısına ihtiyaç duyulduğu, milyonlarca KOBİ'nin dijital dönüşümü ve yeşil dönüşümü için gerekli finansman kaynağı için yepyeni bir sistem oluşturulması gerektiği aşikar. Buna, milyonlarca fikir sahibi gençin, yeni neslin içerisinden yeni girişimcilerin çıkabilmesi adına son 10 yılda gelişme göstermiş modellere yenilerinin eklenmesi gerektiği aşikar.
Bilim ve teknolojide küresel işbirliği ise giderek daha da karmaşıklaşan bir konu. Çünkü, bilgi, teknoloji ve inovasyonda, 'düşman' algısının ağırlık kazandığı bir kutuplaşma ve ayrışma bu derece hız kazanmış iken, yapa zeka veya kuantum bilgisayarlarda önde gelen ülkelerin birlikte hareket etmelerini beklemek ne derece anlamlı? Dijitalleşmede dahi 'düşman' algısının derinleştiği bir dünyada, önde gelen ülkeler 'küresel yönetişim sisteminin transformasyonu' konusunda birlikte çalışmaya hazırlar mı? Daha da önemlisi küresel güç merkezleri küresel ölçekte kalıcı bir barış ve istikrar ortamı için birlikte hareket konusunda samimi olabilecek mi? Bu yönde bir niyet belirtisi gözleniyor mu? Umarız, BM 'Gelecek Zirvesi' bu sorulara belirli ölçüde yanıt bulunması konusunda somut sonuçlara sebep olur.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Küresel açlık tehdidinin jeopolitik yönü (22.11.2024)
- Sürdürülebilirlik ve refah için kalıcı barış (20.11.2024)
- G20 ve küresel eşitsizlikle etkin mücadele (18.11.2024)
- İklim krizi için 8 trilyon dolar daha lazım (15.11.2024)
- Ya ‘temiz enerji fonu’, ya daha ağır ‘kaos’ (13.11.2024)
- ‘Rasyonelleşme’mi daha derin ‘parçalanma’mı? (11.11.2024)
- 2025 için temel uyarı: ‘Beklenmeyeni Bekleyin’ (08.11.2024)
- 2025 için ‘dirençli ekonomi’ hazırlıkları (06.11.2024)
- 2025’e doğru küresel risk tartışmaları (04.11.2024)
- GOE’ler artık küresel gelişmelerin rehinesi değil (01.11.2024)