2100 yılında 11.3 milyara ulaşması gereken dünya nüfusu için, küreselölçekte beslenme, barınmave enerjiye yönelik ihtiyaçların nasıl karşılanacağına dair genişçaplı planlamaların değerlendirildiği bir dönemin içinden geçiyoruz. 2060'ta nüfusu 5.3 milyara çıkacak Asya, nüfus toplamları 3.5 milyara ulaşacak Hindistan ve Çin, küresel sistemden en yüksek oranda gıda ve enerji talep edecek ülkeler olacak. 4. Berlin Enerji Dönüşüm Diyalogu Konferansı'nda Türkiye'yi temsil eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Albayrak da, dünya ekonomisindeüretim merkezi konumundakibu ülkelerin ve Asya'nınyakın geleceğin aynı zamandaöncelikli tüketim merkezleri olacağınıda hatırlatmakta. Küresel ekonomi-politiğin yeni yükselen değeri olan E7'nin (Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Güney Kore, Meksika ve Türkiye) dünya üretimindeki ağırlığının, 2016 itibariyle yüzde 37 ile bir zamanların G7'sinin (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) yüzde 31'lik payına 6 puanlık bir fark attığını unutmayalım.
Bu da, 2060'ta G7'nin dünya üretimindeki ağırlığı yüzde 22'ye gerilerken, ağırlığı yüzde 48'e çıkacak olan E7'ninenerjiye duyacağı ihtiyacı karşılayacakstratejileri ve yatırımlarıbugünden planlamaları ve düğmeyebasmaları gerektiğine işaret ediyor. Bakan Albayrak'ın liderliğinde, Enerji Bakanlığı'nın üç sacayağına dayalı 'enerjide dönüşüm stratejisi', 'milli-yerli' kaynaklara dayalıenerji hamlesiyle, Türkiye'ninenerji kabiliyetlerini aynı zamanda 'diplomatik' bir güce dönüştürmeyi de hedeflemekte. Çünkü Türkiye'nin ardı ardına gerçekleştirdiği enerji alanındaki 'milli-yerli' yatırım hamleleri, mega projeler, oyun kurucu bir ülke olarak, Türkiye'nin Afro-Asya hinterlandındaki özgül ağırlığını, diplomasi atağını besleyecek adımlar. Türkiye'nin yenilenebilir enerjiteknolojilerini üreten, geliştirenve 'milli teknolojileri'ni Afrika'nınkalkınmasında seferber eden birülke olması, Avrasya'nın sürdürülebilirve kucaklayıcı kalkınmasına yaptığıve yapacağı katkılarla, 'diplomatik'gücünü de artıracak bir perspektif. Bakan Albayrak, enerji arz güvenliği, yerleştirme ve enerji verimliliği sacayakları üzerinden yürütülen 'enerji dönüşüm stratejisi'nde, yenilenebilir enerjide 'öncü ülke' olmayı önemli hedeflerden biri olarak tanımlamakta. Nükleer enerjiyle de perçinlenmiş'milli arz imkânı'yla, AB'ninve OECD'nin enerji ihtiyaçlarınıda karşılayan Türkiye, enerjiyicari açığı büyüten değil, cari fazlalığataşıyan bir stratejik sektöredönüştürecek.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.