2018 Türkiye Ekonomisi, Türk iş dünyası açısından önemli fırsatları barındırdığı ölçüde, makro ekonomik alanda kimi kritik başlıkların da dikkatle takip edileceği bir yıl olacak. Öncelikle, Avrupa Birliği ekonomilerindekigöreceli düzelme ve Avrupa MerkezBankası'nın (ECB)bir süre daha parasalgenişlemeyisürdürecek olması,başta Almanya,Türkiye ile siyasi ilişkilerinormalleştirmeçağrıları ile birlikte,Türkiye'nin2018'de de ihracathacmini artırabilmeimkânının yüksekolduğuna işaret ediyor. Bu noktada, Almanya'nın henüz bir hükümet kuramamış olmasının sebep olduğu liderlik boşluğunu, artık farklı bir 'Avrupa' beklediklerini, Avrupa'nın vites büyütmesi gerektiğini savunan Fransa Cumhurbaşkanı Macron doldurmakta. Bu nedenle, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ınbu hafta Fransa'ya yapacağı ziyaretekonomik ve siyasi ilişkilerin güçlendirilmesiadına hayli önemli.
Kimi Avrupa ülkeleriyle yaşanan siyasigerginliklerle Türk iş dünyasıylailişkilerini ayrı tutmayı bilen Avrupaiş dünyasının Türkiye'den mal tedarikiyle,Türkiye'nin 2014'te elde ettiği157.5 milyar dolarlık ihracat rekoru,2016'ya göre yüzde 10.2'lik artışla,2017'de 157.1 milyar dolarla egaleedildi. MÜSİAD Sameks Endeksi'nde aralıkayı itibariyle yeni siparişlerde gözlenen52.7 puanlık performans (50'ninüzeri olumluya işaret ediyor) ve İstanbulSanayi Odası Satın Alma Yöneticileri (PMI)Endeksi'nde ise, yine aralıkta yeni ihracatsiparişlerinde Şubat 2011'den berigözlenen en yüksek artış ve toplamyeni siparişlerdeki büyüme hızlanması,imalat sanayisinde üretimin üst üste onbirinci ay ve son üç ayın en yüksek düzeyineyükselmesi, 2018'de de ihracatın üretimeve büyümeye katkı yapmayı sürdüreceğini;
Türkiye Ekonomisi'nin 2018'in GSYH büyüme oranlarında da şaşırtacağını gösteriyor. Bu noktada, en dikkat etmemiz gereken konu, 2017'den başlayarak,dünya ekonomisindeki toparlanmayabağlı olarak toparlanan küresel emtiafiyat artışının, geçen yıldan sonra,2018'de de küresel enflasyon baskısına sebep olacağı gerçeği.
Bu nedenle, küresel ekonomikbüyümedeki toparlanma Türkiye'yi2018'de yeni bir ihracat hacmi rekorunataşısa da, artan küresel enflasyonbaskısı, 2018'de yıllık enflasyonuyüzde 8 ve altına çekmesigereken Türkiye'nin en çok dikkatetmesi gereken alan olacak. ABDMerkez Bankası'nın 3 veya 4 kez faiz artırmave bilanço küçültme mesajlarına rağmen,Başkan Trump'ın sebep olduğuküresel ekonomi-politik travma,daha güvenilir gözüken Euro Bölgesipara birimi euroyu dolar karşısında2018'in ilk günlerinde 1.20 dolarınüzerine taşımış durumda. Yılın ilk6 ayında euro-dolar paritesinin 1.24-1.27 bandını test etmesi ihtimali,Türkiye'nin ihracatına da yarayacaktır.
İran'ı ise cuma günü konuşacağız.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.