Bölgemizdeki sıcak gelişmeler ve Asya-Pasifik'e uzanan paslaşmalar, küresel ekonomipolitiğiniddialı ülkeleri arasında2050-2100 dönemine yönelikpozisyonlanmalardan kaynaklanıyor. 2100'de 11.2 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusunun 4.9 milyarının Asya'da, 4.4 milyarının ise Afrika'da yaşaması bekleniyor. Çin'in'kuşak-yol' projesi,2100'de dünyanüfusununyüzde 83'ünütemsil edecekcoğrafyalar arasındaekonomikve siyasi işbirliğinigüçlendirmeyeyönelikstratejik bir sürecitemsil etmekteve Türkiye'yede 'kavşak' noktasıolarak önemli bir inisiyatifkazandıracak. Bununla birlikte, Doğu ve Güneydoğu Asya'dan Afrika'ya uzanacak 'kuşak-yol' projesi, hiç şüphesiz kalıcı başarı için Ortadoğu ve Körfez'de de barış ve istikrarı gerektirmekte. Çin, başta İran ve SuudiArabistan, 'kuşak-yol' projesininbaşarısında kritik önemde roloynayacak ülkelerin tümünü birliktegözetmek zorunda. Bu arada,Katar'ın da, Avustralya'dan sonra,Çin'in 2'nci en önemli sıvılaştırılmışdoğalgaz tedarikçisi olduğunu hatırlatalım. Katar Krizi'ne sebep olanKatar ile İran arasındaki yakınlaşmasüreci de, Çin'in enerjitedarik stratejisi açısından hayatiönemde. S. Arabistan Kralı SelmanBin Abdülaziz'in martta, Pekin'de 65milyar dolarlık 14 anlaşmaya imza attığınıda unutmamak gerekir. ABD,bu tablo içinde, Çin'i hem pasifik,hem de Ortadoğu ve Körfezcephesinde sıkıştırmak zorunda. 2050-2100 dönemi adına, Çin'inilerleme kaydetmesi, ABD'ninciddi alan kaybına uğramasıanlamına gelecek. Bu nedenle,ABD Başkanı Trump'ın GüneyKore ile başlayan Uzakdoğu temaslarıve Kuzey Kore ile ilgili beklenmeyenaçıklamaları ile geçenhafta sonu S. Arabistan kraliyetailesini ilgilendiren beklenmedikölçüde hızlı gelişmeler aynıpotada okunmalı ve eritilmeli. HilalKaplan'ın pazartesi günkü yazısındadetaylarını paylaştığı süreç, Çin'inS. Arabistan- İran- Katar üçlüsüarasında kurmak zorunda olduğuhassas dengeyi ABD'nin kırmayayönelik bir operasyonu olarak daokunmalı.
Keza, tarihi bir önem arz eden Suudi Aramco şirketinin halkaarzına Çinlilerin ciddi anlamdatalip olduğuna dair açıklamalarınbu kadar üst perdeden doğrulanmamasıda bu çatışmayı teyitediyor. Türkiye'nin Çin'in içine düştüğü zor tabloyu iyi analiz ederek, gerek S. Arabistan'daki gelişmeleri, gerekse de Çin aleyhine, ABD'nin gerdiği S. Arabistan- İran- Katar ilişkilerini çok isabetli bir uzaklıktan takip etmesi gerekiyor. Dışarıdaki algı operasyoncularıile içerideki yardakçılarınTürkiye Ekonomisi'ne yönelikmesajlarını bu perspektiften deokumayı ihmal etmeyelim.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.