2013 yılının hemen başında 120dolara yakın bir düzeydekipetrolün varil fiyatı, Rusya veKörfez ülkeleri için hem ekonomik,hem de siyasi güç anlamına gelmekteydi.Ancak, hem dünya ekonomisiyleilgili artan endişeler,hem de küreselpetrol arzı ile talebi arasındakidengesizlikle,fiyat 2015'e 57 dolarınaltında girdi. O noktada,ABD'nin küreselenerji oyununa netihracatçı ülke olarakdahil olmasının etkisiyleve Körfez ülkeleri,Rusya ile ABD arasındatırmanan enerji savaşıyla,15 Mayıs 2015'te 67doları gören petrol fiyatı, 15 Ocak2016'da 29 dolara kadar ciddi birçöküş yaşadı. Küresel ekonomi çevrelerinişok eden petrol fiyatlarındaki bu90 dolarlık çöküş, Avrasya'ya yönelikpolitikaları konusunda itirazları,karşı politikaları ve rekabeti bertarafetmek isteyen Obama yönetimiile Körfez ülkeleri ve Rusya arasındakigerginliği de ciddi manadatırmandırdı. Ancak, Obama yönetimininpetrol fiyatını 30 doların altına kadarçökerten stratejisi ABD enerji şirketlerinide iflasın eşiğine sürükleyince,ABD politikasına ayar çekti ve petrolfiyatları 2016'da önce 40 doların, ardından50 doların üzerini gördü. Bugün ise, Kuzey Irak'taki gayrimeşrubağımsızlık referandumuve Türkiye, İran ve Merkezi IrakYönetimi'nin Irak Kürdistan ÖzerkBölgesi'ne yönelik izolasyon stratejisiyle,3 yıl sonra, ham petrolünvaril fiyatı yeniden 60 dolaradoğru yürüyor. Irak KürdistanBölgesel Yönetimi (IKBY) ve BaşkanıBarzani kendi bacağına kurşun sıkmışdurumda. Çünkü IKBY'nin referandumgerginliği öncesi ihraç ettiğigünlük 565 bin varil, Katar'ın günlükihracatına eşit olacak kadarkritik önemdeydi. Ve şaşırmayın,565 bin varilin 135 bin variliİsrail'e, 125 bin varili İtalya'ya,85 bin varili Yunanistan'a, 60 binvarili Hırvatistan'a, 55 bin variliise İspanya'ya ihraç edilmekteydi.Türkiye'nin vanayı kapatmasındankimin hoşlanmayacağı belli.Merkezi Irak Yönetimi'nin petrol bakanıAl-Luebi, IKBY'den Türkiye'yeuzanan boru hattını by-pass etmekadına, başka bir boru hattınınonarılmaya başlanacağını şimdidenaçıklamış durumda.
Kuzey Petrolü Şirketi'nce onarılacakyeni boru hattı ile Kerkük-Ceyhan hattındangünde 400 bin varillik sevkiyatiçin çalışmalara başlandı bile. Bölgedeçalışan DNO ASA, Genel Enerjive Gulf Keystone Petroleum'unyanı sıra, Rusya Gazprom Neft veRosneft ve Chevron gibi bölgeyleilgilenen şirketlerin, Akdeniz'depetrole ihtiyacı olan ülkelerin veAvrupa'daki rafinerilerin kaderiTürkiye'nin elinde. Türkiye'nin izleyeceğipolitika ve strateji küresel petrolfiyatlarını da şekillendirecek.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.