24 Eylül'de Almanya'da gerçekleşecek seçimleri, Alman siyasetçileri doludizgin bir 'Türkiye gerginliği' ile tamamlama gayreti içindeler. CumhurbaşkanıErdoğan'ın liderliğinde,ekonomik, askeri vesiyasi gücünüCumhuriyet'inkuruluş dönemindensonra,ilk kez bu dereceetkili ve kapsayıcıdüzeydeAvrasya'nın 'oyunkurucu' gücü olarakkullanmaktaolan Türkiye'ninuluslararası siyasetingündemindeher an yer alan birülke olması, anlaşılanTürkiye'yi Avrupa siyasetindede 'cazibe' merkeziyapıyor. Alman siyasetçiler,AB Projesi açısındankırılma noktası konumundaki'Brexit'i, 2008finans krizinde ayak direttikleriekonomi politikalarınedeniyle GüneyAvrupa'yı neredeyse iflasasürüklemelerini, euroyaerken geçişi, mültecisorunundaki başarısızlığı'Türkiye gerginliği' üzerindenunutturmak istiyorlarise, AB seçmenibu taktiği yemiyor. Almandostlarımızın hiç hoşuna gitmeyenifadeyi, Milano'dataksi şoförü ekonomidensohbet ederken iki kez banadönüp tekrarladı.
Almanya, son dönemde, uluslararası siyasette azalan etkinliğini artırmak için arayış içinde. Avrupa'nınenerjisini karşılamakadına Rusya ile içinegirdikleri süreç, zatenher şeyi dikte etmesindenhoşlanmadıklarıAlmanya'ya enerjidede bağımlı olmak istemeyen,bilhassa GüneyAvrupa ülkeleri, hattaFransa'yı Türkiye üzerindenalternatif enerji koridoruarayışlarına yönlendirince,Almanya ciddimanada rahatsız oldu. Uluslararası sivil hava taşımacılığı ve kargo taşımacılığında, Türkiye'nin küresel kavşak noktası olarak öne çıkışı, Çin'in 'kuşakyol' projesinde tescillenmiş rolümüz görünen o ki, ciddi sıkıntıya sebep oluyor. Almanya, yukarıdasıraladığımAB konularıbaşta olmaküzere, pekçok konuda suçu dönüpkendinde aramalı. ABKomisyonu'nun politikaüretemez hale gelmesi,üye ülkelerin artanhoşnutsuzlukları biryana, Rusya ile yürüttüğüsiyaset de tıkanmışdurumda.
2016'da Gürcistan'daki NATO toplantısında, Rusya ile yakınlaşma süreci nedeniyle, Gürcistan'ın üyeliğineyeşil ışık yakmayanve ağır eleştiri alanAlmanya, ABD'nin baskısı sonucu, Rusya'ya hem yaptırım uygulamak zorunda kaldı hem de sertleştirilen ambargo nedeniyle Alman şirketleri pek çok sektörde Rusya ile işbirliği yapamaz hale geldiler. Almanya'nın bu süreçte,uzun müttefiklik geçmişiolan Türkiye, seçilmişCumhurbaşkanı veHükümeti ve Türk toplumuile daha yapıcı ilişkileryürütmesi, pek çokalandaki kayıplarını telafiedici imkânlar oluşturabilirdi. Türkiye ve Türk toplumunu kaybetmenin suçlusunu ararlarsa, aynaya bakmaları yeterli.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.