Almanya ile son dönemde yaşanan gerginlik, Türkiye ile AB arasındakiekonomik ilişkileri ticaret vefinans kanalından sıkıştırmaya yönelikbir dizi çağrı ve girişimi de beraberinde getirdi. Almanya, bir yandan Gümrük Birliği Anlaşması'nın revizyonunu askıya aldırmaya çalışırken, bir yandan da Türkiye'yi AB'den gerçekleştirdiği hammadde ithalatı ve dış ticaretin finansmanı kanalından sıkıştırma gayretinde. AB'nin merkez kurumlarıTürkiye ile sürecin diyalog içerisindeyönetilmesi noktasında,Almanya'nın çağrılarınaprim vermiyor gözüküyor. Ama, daha önce de 'kötü polis-iyi polis' uygulamaları görmüştük. Bu nedenle, Türkiye'nin hammadde ithalatına yönelik ve dış ticaretin finansmanına yönelik detaylı çalışmalar gerçekleştirip, alternatif çözümler üzerinde çalışmak; hammaddede alternatiftedarikçi ülkelere yönelik ve dış ticaretinfinansmanında da Kredi GarantiFonu'na benzer bir yapı üzerinde yoğunlaşmak yararlı olacaktır.
İhracatın aylık bazda son 6 yılın eniyi, son 8 yılın en iyi ikinci artış oranınıyakalamış olması, 2017'nin ihracat açısındanatılım yılı olarak ilan edilmesiyle uyuşuyor. Bu başarının sekteye uğramaması adına, ihracatçının hammadde tedarikine yönelik,ithalat nasıl yerli hammadde ileikame edilebilir, ihracatçının maliyetlerinenasıl katkı sağlanabilir; dış ticaretin finansmanına yönelik ek imkanlar nasıl oluşturulabilir, üzerinde çalışmamız gerekiyor. Buaçıdan, içinde bulunduğumuz bu yoğunçalışma dönemi ihracatçı birliklerininyeniden yapılanması adına doğru zamanmıdır, kuşkularım söz konusu. Üretim maliyetlerinin yönetilmesi ve düşürülmesine yönelik her tedbir, aynı zamanda enflasyonun aşağı çekilmesi adına çok önemli. Üretim maliyetlerinin sürdürülebilir kılınması, ihracatçımızın rekabet imkanını da arttıracaktır. Gelişmekte olan ekonomilerde, ortalamayıllıklandırılmış enflasyon yüzde3.1'e gerilemiş iken, TCMB'nin 2017sonu için ortalama yüzde 8.7'yi, 2018sonu için ise yüzde 6.4'ü tahmin etmesi,fiyat istikrarı ile ilgili bir hayli işimizolduğunu gösteriyor.
Sürdürülebilir yatırım hamleleri adına, hammadde, işgücü, enerji, finansmanve Ar-Ge maliyetlerinin yönetilebilirolması, yatırımlar için uygun maliyetlerleyeni yatırım alanlarının oluşturulması,bir an önce OSB'lerdeki arsa rantınınönüne geçilecek adımların atılmasıkritik önemde. İhracat ve yatırımları sürdürülebilir kılacak her türlü adım, tedbir vepaket bizi 2023'e güçlü bir ekonomi olaraktaşıyacak fırsatların da önünü açacak.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.