Faiz, iktisat teorisinde paranın fiyatıdır. Yani para da bir maldır. Doğal olarak her malın arzı ve talebi vardır ve malın piyasa fiyatı arz-talep dengesi veya dengesizliği ile şekillenir. Paranınpiyasadaki miktarından, yani arzındansorumlu olan merkez bankasıpiyasaya çok fazla para sürerse,arzın bollaşması paranınfiyatını, yani faizidüşürür. Ancak, buadım aynı zamandaparanın değerinin düşmesianlamına gelir veo para cinsinden malve hizmetlerin fiyatlarınınyükselmesine,yani enflasyonasebep olur. Bu nedenle, 1990'lı yılların ikinci yarısından bu yana, merkez bankaları piyasaya çok fazla para sürme taraftarı değiller. Son 20 yılda, merkez bankalarınınpiyasadaki para miktarını çoksıkı kontrol altında tuttukları gerçeğiile hane halkının ve şirketlerinpara talebinin artması, paranın fiyatınıyani faiz oranlarını yükseltmekte. O halde, faiz oranlarının makul düzeyde olması, para arzı ile talebi arasındaki dengeden geçiyor.
Faiz deyince de, unutmayalım, bir içinde enflasyonu barındıran nominal faiz; bir de, enflasyondan arındırılmış reel faiz vardır. Nominal faiz, enflasyon veülke risk priminin toplamıdır. Yani,reel faiz ülke risk primi anlamınagelir. AK Parti'nin 15 yıllık başarılı performansı, Türkiye'nin tarihinde görmediği 'negatif' reel faizi görmesini sağladı. Bunasıl başarıldı; Türkiye'de bir arayıllık enflasyon yüzde 5-6 düzeyinegeriledi ve Türkiye'nin küresel algısınınpozitif olması, Türkiye'nin riskprimini sıfırladı. Türkiye, 2013 ilkbaharında, enflasyonun altında nominal faiz gördü; yani ülkenin pozitif algısı o kadar güçlüydü. Bugün ise, Hazine'nin yüzde 11 borçlanma faizi, Türkiye'nin riskpriminin aslında yüzde 1 civarındaolduğunu gösteriyor. Bir zamanlar,Türkiye'nin risk primi yüzde36 ile 40 arasındaydı. Bu durumda, Hazine'nin yeniden tek haneli oranlarla borçlanması, Türkiye'nin enflasyonu ve risk priminin normalleşmesinden geçiyor. Yıllık enflasyonun yüksek seyretmesinesebep olan gıda enflasyonununnormalleşmesi adına, Gıdave Tarımsal Ürün Piyasaları İzlemeve Değerlendirme Komitesi'nin 16Temmuz pazar günü yapılan toplantısındaalınan kararların en aciliyetlehayata geçirilmesi kritik önemde. Yıllık enflasyonun sonbahar başı tek haneye gerilemesi, TCMB'nin kredi faiz oranlarının yumuşamasına yönelik atacağı adımları da hızlandıracaktır. Ayrıca, TL cinsindentasarrufları artıracak, bilhassa yastıkaltı tasarrufları ekonomiye kazandıracakteşvik ve yatırım araçları kredimaliyetlerinin iyileşmesine önemlikatkı sağlayacaktır. Tedbirler için hızlanmamızdayarar var.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.