Türkiye, diplomasi alanında aynı anda sayısız konuyu birlikte yönetmesi gereken çetrefilli bir dönemden geçiyor. FETÖ ile küresel ölçektemücadele, Suriye ve Irak'taTürkiye'nin güvenliğine yönelikadımlar, Katar Krizi, Rusya ile yenidenyapılandırılan ilişkiler, NATOile sıkıntılar, AB ve ABD eksenindeciddi kırılmalar, Şanghay İşbirliğiÖrgütü ve Avrasya açılımı bir çırpıdasayabileceğimizkonu başlıkları. Söz konusu konu başlıklarının tümü, ilgili ülkelerle çok yönlü ilişkilere bağlı olarak, Türkiye'nin pro-aktif bir dış politika süreci yönetmesini gerektiriyor. Keza, uluslararası diplomasi alanındaki hayli karmaşık yapının bir benzerinin ekonomi alanında da ağırlığını artırdığını görüyoruz. Bu da,ekonomi yönetimi açısından, diplomasialanındaki gibi, pro-aktif, birçokolasılığı aynı anda dikkate alan,kurumların birbirleri arasında dahakoordineli ve simülasyona dayalıbir çalışma anlayışı içinde hareketettikleri bir dönem içinde olmamızıgerektiriyor.
Ancak, ekonomi alanında bir an önce hayata geçirilmesi gereken kararlarda yeterli tempoyu henüz yakalayamadığımız bir gerçek. Yıllıklandırılmış manşetenflasyonu yıllık bazda yüzde 9ve altına hızla indirecek tedbirler,TL, döviz ve kıymetli maden cinsindenyastık altı tasarrufları, TürkiyeEkonomisi için bu dönemde hayligerekli olan atıl kaynakları, ekonomiye,sisteme kazandıracak tedbirlerdeadımları hızlandırmamızgerekmekte. Döviz kurlarının istikrar kazandığına dair kanaatin güçlendirilmesi de hayli önemli. 16 Nisan Referandumu sonrası, iç ve dış politika alanındaetkili adımların sağladığı güven vekararlılık algısı, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yatırım kararlarında ivmelenmeyi beraberinde getirdi. Bununla birlikte,yabancıların Türkiye'ye kazandırdığınet sermaye girişi ölçüsünde,halkımızın döviz mevduatını artırmayısürdürmesi, bu konu üzerindeçalışma yapılmasını gerektiriyor.
Keza, gerek yastık altı kaynaklar, gerekse de Türkiye'ye net sermaye girişinin TCMB'nin net kullanılabilir rezervini artırıcı yönde katkı sağlaması da kritik önemde. Dönem, ekonomi alanındahızlı ve doğru teşhis, seri çözümve karar alma dönemi. Döviz cinsinden zorunlu karşılıkları artırıp, TL cinsinden zorunlu karşılıkları düşürmemiz etkili bir adım olabilir. Döviz cinsinden kredikullanımını azaltmanın yolu dahi,TL cinsinden kredi maliyetini hızlaazaltmaktan geçiyor. Enerji alanında maliyet katkısının etkili olduğu bir dönemde, finansman maliyetleri için çabalarımızı hızlandıralım.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.