Yaklaşık 2 haftadır Katar ablukasının ekonomipolitiğini konuşuyoruz. Katar Krizi'nin birincil veikincil gerekçelerini analizediyoruz. Esasen, ardı ardınagelişen olayların tümüne,farklı alanlardaalınan kararlarada aynı metodolojiyiuygulamamızgerekiyor. 13-14Haziran'da toplananAmerikan MerkezBankası (Fed) AçıkPiyasa Komitesi'nin(FOMC) kararlarınaaynı metodolojiyi uyguladığımızda,Fed yetkililerininfaiz artış veFed bilançosunu küçültmekararlarının anlamı,ABD Doları'nın dünyadakimaliyetini yükseltmek olarakifade edilebilir. Avrupa'sındanAfrika'sına, Asya'sındanLatin Amerika'sına, artıkşirketler ve devletler içindolar cinsinden borçlanmanınpahalı olacağı bir periyodagiriyoruz. İkinci nokta,doların alınan bu kararlarlakademeli olarak değerini artırması,petrol ve altın fiyatlarıüzerinde aşağı yöndebir baskı oluşturacak. Bu da,Körfez ülkeleri ve Rusyaiçin zor günlerin devamedeceği anlamına geliyor. O halde, Rusya'nında teklif ve çağrısı ilePetrol İhraç Eden ÜlkelerTeşkilatı (OPEC) üyesi olanve olmayan ülkelerin, dahageçen hafta üretim kısmakararını 9 ayda uzatmalarınaşaşırmamalı. Çünkü biryandan Fed faiz artırır ve bilançoküçültürken; bir yandan daOPEC üyesi olan ve olmayanülkeler üretimi kısmazlar ise,varil ham petrol fiyatı 40 dolarve altına yeniden gerileyebilirki, bu durum Rusya ve Körfezülkeleri ekonomileri için haylican sıkıcı olacaktır. Bu arada,Fed'in faiz artış kararı aldığıgün, ABD Kongresi'ndenRusya'ya yönelik yaptırımkararı çıktığınıda, Katar'ınABD'den 12 milyardolar tutacaksavaş uçağı alımıanlaşmasını imzaladığınıda duyuralım. Bu noktada, Fed'in bilanço küçültme adımı ise, 2018 sonuna kadar, 1.5 yılda, 4.5 trilyon dolar olan bilanço büyüklüğünün 0.9 trilyon dolar daralması anlamına geliyor. Bu durum, ABD tahvillerinincazibesini artıracağındandolayı, Körfez'e yığılmışolan 'petro-dolar'lar,ABD'ye geri dönecek veönde gelen gelişmekte olanekonomilerden sermayeçıkışı herkesi sıkıntıyasokacak.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise, ekonomideki toparlanmayı ve enflasyondaki yumuşamayı dikkate alarak, faizleri sabit bıraktı. Görünen o ki, ekonomiyönetiminin alacağı tedbirlerinde etkisi ile enflasyondakiyumuşama hızlanırise, TCMB büyüme ve istihdamdakitoparlanmayı faizindirimi ile katkıya hazır. Bununla birlikte, Fed'in politika tercihi Türkiye dahil, önde gelen tüm gelişmekte olan ekonomileri etkileyecek. Umarım,bu süreçte, Gezi olaylarıgibi, yeni bir provokasyontuzağının içine memleketiniseven hiç kimse düşmez.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.