Güvenliğin ‘ekonomisi’ ve ekonominin ‘güvenliği’
2017'nin ilk 6 ayında, ABD'nin seçilmiş 45. başkanı Trump'ın ekibi ve politikaları yerine oturana kadar, küresel siyasi belirsizliğin çalkantısına karşı, Türkiye ekonomisinde günlük aktiviteyi, ticari hayatı canlı tutacak her türlü tedbiri düşünmemiz gerekiyor. Bu tedbirlerin bir kısmı kamu mali dengesi ile bağlantılı. Vergi ve vergi dışı normal gelirlerde, çeşitli mal ve hizmetlerin dolaylı vergileri veya tapu harçlarında ne oranda bir alan, imkân var; üzerinde çalışmamız gerekiyor.
Ekonominin 'güvenliği'nin sağlanması, piyasada nakdin dönebilmesi, bankacılık sektörünün kredi imkânları açısından elinin rahatlatılması, alışverişin canlandırılması, ihracatın desteklenmesi, yatırımların hareketlendirilmesi ve ekonomik büyümenin belirli bir seviyede tutulması, güvenliğin 'ekonomisi' açısından da hayati önem taşıyor. Ekonomik aktivite ne kadar güçlü kılınır, kamunun vergi ve vergi dışı normal gelirleri ne kadar sürdürülebilir kılınır ise, Türkiye'nin güvenliğinin finansmanı da o ölçüde kolayca yönetilebilir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'seferberlik' çağrısı doğrultusunda, özel sektör ve kamuda yatırımların devam ettirilmesi, istihdamın sürekliliğinin sağlanması, ekonomik aktivitenin canlı tutulması, güvenliğin 'ekonomisi' için gerekli olan kaynağın oluşturulması adına, 'seferberlik' kavramının anlamını perçinlemekte.
Türkiye'ye 'Teknoloji Bankası'
Muhaliflik adına, Türkiye'nin 'Suriye'ye benzeyeceğini' dile getirecek kadar 'gözü dönmüşleri' ne ölçüde silkeler ve kendine getirir bilemem;
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun En Az Gelişmiş Ülkelerin bilim, teknoloji ve inovasyon kapasitelerinin güçlendirilmesi amacına yönelik, "Uluslararası Teknoloji Bankası"nın Türkiye'de kurulmasını onaylaması önemli bir gelişme.
Yazılarımda defalarca okudunuz, bu Türkiye'nin Avrasya'da üstlendiği 'kapsayıcı' rolü doğrulayan, perçinleyen bir gelişme.
Bu adım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011'de Türkiye adına verdiği bir taahhüttü.
Türkiye, En Az Gelişmiş Ülkelerin BM 2030 kalkınma hedeflerine ulaşabilmeleri adına, yoksullukla mücadelede teknolojinin öne çıkarılması adına, önemli bir görev üstleniyor.
Özel sektör de silkinip, ekonomiye asılmalı.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- ‘Terörsüz Türkiye’ ve Büyük Kalkınma Hamlesi (29.11.2024)
- ‘Küresel Güney’le işbirliğini derinleştirme dönemi (27.11.2024)
- Türkiye’nin kalkınmasında ‘tam bağımsızlık’ dönemi (25.11.2024)
- Küresel açlık tehdidinin jeopolitik yönü (22.11.2024)
- Sürdürülebilirlik ve refah için kalıcı barış (20.11.2024)
- G20 ve küresel eşitsizlikle etkin mücadele (18.11.2024)
- İklim krizi için 8 trilyon dolar daha lazım (15.11.2024)
- Ya ‘temiz enerji fonu’, ya daha ağır ‘kaos’ (13.11.2024)
- ‘Rasyonelleşme’mi daha derin ‘parçalanma’mı? (11.11.2024)
- 2025 için temel uyarı: ‘Beklenmeyeni Bekleyin’ (08.11.2024)