HAŞMET BABAOĞLU

Et, toprak, su derken... Gerçek başka mı?

On yıl kadar önceydi...
Bir masada oturmuşuz, "et uzmanları"nı ve besi çiftliği bulunan bir arkadaşı dinliyoruz.
Ortadaki büyük tabakta yerli ve ithal çeşit çeşit tadımlık etler...
Bizim geleneksel kebap kültürümüzle ilgisi olmayan bir tüketim ve üretim çizgisi...
Her gün yemeklerden sonra kasları sertleşmesin diye uzun uzun masaj uygulanan, karanlık bir ortamda pek kıpırdamadan iki buçuk yıl yaşatılan ve günde 20 litre arpa suyu içirilen sığırların eti de var masada...
Mezbahaya giderken "mutsuz" olup da eti kasılmasın diye özel ve konforlu kamyonlarda taşınılan sığırların eti de...
Besici arkadaş bir ara kulağıma eğilip "tabii dünyadaki durum burada anlatıldığı gibi şirin değil; malum, otobur hayvanları başka sığırların artıklarıyla besleyecek kadar ileri gittiler ve deli dana hastalığına yol açtılar" diye fısıldıyor.
Donup kalıyorum.

***

Gerçek şu ki, madalyonun üretim yüzü de, tüketim yüzü de çoktan sapıtmış...
Amerikalılar bizim hamburgerleri görseler gülerler.
Onların normal hamburgerlerinin boyutları yanında bizimkiler kuş yemi gibi kalıyor.
Gelişmiş ülke insanı yılda 80-100 kilo et ve hiç durmaksızın süt ürünleri tüketsin diye muazzam bir büyükbaş hayvancılık endüstrisi ortaya çıktı.
2018 rakamlarına göre ABD'de kişi başına 70 kg, Kanada'da 71 kg süt tüketiliyor.
Bizde 34-35 kg, Çin'de 20 kg.

***

Ama ne oldu?
Bu tuhaflıkları bir türlü konuşamadık.
Bunun yerine ineklerin gaz çıkarmasının iklime yaptığı fenalıklar (!) gündem oldu.
Artık büyükbaş hayvan çiftlikleri küresel ısınmanın baş müsebbibi sayılıyor.
İklim lobisi kazanırsa, bu endüstri tasfiye olacak.
Et yerine "yapay et" geçirilecek.
Süt üretiminin ne olacağını ise kimse konuşmak istemiyor.
Lakin küresel medya süt ürünlerini de kullanmayan veganlara öyle bir destek çıkıyor ki, geleceğin muhtemel manzarası az çok anlaşılabiliyor.

***

Bana sorarsanız...
Bütün bunlar bir başka gerçeği gizliyor gibi...
Yani ortada bir yalan var.
Nedir o?
Artan et tüketimi yüzünden verimli tarım arazileri yem üretimine tahsis ediliyor.
Ve çok ciddi bir su problemi söz konusu...
Bir kilogram sığır eti üretimi için 15 bin litre su harcanıyor.
O halde soralım...
Saklanmaya çalışılan esas sıkıntı yaklaşan büyük kıtlık ve susuzluk mu?
Şimdi gelin de bu soruyu aklınızdan çıkartın!

***


AYNA
Derler ki, elma bile dostlarına veda etmiştir, çünkü yüzünün bir yanı kırmızı, bir yanıysa sarıdır. ŞİRAZLI SADİ

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.