On yıl kadar önceydi...
Bir masada oturmuşuz, "et uzmanları"nı ve besi çiftliği bulunan bir arkadaşı dinliyoruz.
Ortadaki büyük tabakta yerli ve ithal çeşit çeşit tadımlık etler...
Bizim geleneksel kebap kültürümüzle ilgisi olmayan bir tüketim ve üretim çizgisi...
Her gün yemeklerden sonra kasları sertleşmesin diye uzun uzun masaj uygulanan, karanlık bir ortamda pek kıpırdamadan iki buçuk yıl yaşatılan ve günde 20 litre arpa suyu içirilen sığırların eti de var masada...
Mezbahaya giderken "mutsuz" olup da eti kasılmasın diye özel ve konforlu kamyonlarda taşınılan sığırların eti de...
Besici arkadaş bir ara kulağıma eğilip "tabii dünyadaki durum burada anlatıldığı gibi şirin değil; malum, otobur hayvanları başka sığırların artıklarıyla besleyecek kadar ileri gittiler ve deli dana hastalığına yol açtılar" diye fısıldıyor.
Donup kalıyorum.
Amerikalılar bizim hamburgerleri görseler gülerler.
Onların normal hamburgerlerinin boyutları yanında bizimkiler kuş yemi gibi kalıyor.
Gelişmiş ülke insanı yılda 80-100 kilo et ve hiç durmaksızın süt ürünleri tüketsin diye muazzam bir büyükbaş hayvancılık endüstrisi ortaya çıktı.
2018 rakamlarına göre ABD'de kişi başına 70 kg, Kanada'da 71 kg süt tüketiliyor.
Bizde 34-35 kg, Çin'de 20 kg.
Bu tuhaflıkları bir türlü konuşamadık.
Bunun yerine ineklerin gaz çıkarmasının iklime yaptığı fenalıklar (!) gündem oldu.
Artık büyükbaş hayvan çiftlikleri küresel ısınmanın baş müsebbibi sayılıyor.
İklim lobisi kazanırsa, bu endüstri tasfiye olacak.
Et yerine "yapay et" geçirilecek.
Süt üretiminin ne olacağını ise kimse konuşmak istemiyor.
Lakin küresel medya süt ürünlerini de kullanmayan veganlara öyle bir destek çıkıyor ki, geleceğin muhtemel manzarası az çok anlaşılabiliyor.
Bir masada oturmuşuz, "et uzmanları"nı ve besi çiftliği bulunan bir arkadaşı dinliyoruz.
Ortadaki büyük tabakta yerli ve ithal çeşit çeşit tadımlık etler...
Bizim geleneksel kebap kültürümüzle ilgisi olmayan bir tüketim ve üretim çizgisi...
Her gün yemeklerden sonra kasları sertleşmesin diye uzun uzun masaj uygulanan, karanlık bir ortamda pek kıpırdamadan iki buçuk yıl yaşatılan ve günde 20 litre arpa suyu içirilen sığırların eti de var masada...
Mezbahaya giderken "mutsuz" olup da eti kasılmasın diye özel ve konforlu kamyonlarda taşınılan sığırların eti de...
Besici arkadaş bir ara kulağıma eğilip "tabii dünyadaki durum burada anlatıldığı gibi şirin değil; malum, otobur hayvanları başka sığırların artıklarıyla besleyecek kadar ileri gittiler ve deli dana hastalığına yol açtılar" diye fısıldıyor.
Donup kalıyorum.
***
Gerçek şu ki, madalyonun üretim yüzü de, tüketim yüzü de çoktan sapıtmış...Amerikalılar bizim hamburgerleri görseler gülerler.
Onların normal hamburgerlerinin boyutları yanında bizimkiler kuş yemi gibi kalıyor.
Gelişmiş ülke insanı yılda 80-100 kilo et ve hiç durmaksızın süt ürünleri tüketsin diye muazzam bir büyükbaş hayvancılık endüstrisi ortaya çıktı.
2018 rakamlarına göre ABD'de kişi başına 70 kg, Kanada'da 71 kg süt tüketiliyor.
Bizde 34-35 kg, Çin'de 20 kg.
***
Ama ne oldu?Bu tuhaflıkları bir türlü konuşamadık.
Bunun yerine ineklerin gaz çıkarmasının iklime yaptığı fenalıklar (!) gündem oldu.
Artık büyükbaş hayvan çiftlikleri küresel ısınmanın baş müsebbibi sayılıyor.
İklim lobisi kazanırsa, bu endüstri tasfiye olacak.
Et yerine "yapay et" geçirilecek.
Süt üretiminin ne olacağını ise kimse konuşmak istemiyor.
Lakin küresel medya süt ürünlerini de kullanmayan veganlara öyle bir destek çıkıyor ki, geleceğin muhtemel manzarası az çok anlaşılabiliyor.
***
Bana sorarsanız...
Bütün bunlar bir başka gerçeği gizliyor gibi...
Yani ortada bir yalan var.
Nedir o?
Artan et tüketimi yüzünden verimli tarım arazileri yem üretimine tahsis ediliyor.
Ve çok ciddi bir su problemi söz konusu...
Bir kilogram sığır eti üretimi için 15 bin litre su harcanıyor.
O halde soralım...
Saklanmaya çalışılan esas sıkıntı yaklaşan büyük kıtlık ve susuzluk mu?
Şimdi gelin de bu soruyu aklınızdan çıkartın!
***
AYNA
Derler ki, elma bile dostlarına veda etmiştir, çünkü yüzünün bir yanı kırmızı, bir yanıysa sarıdır. ŞİRAZLI SADİ
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Sonraki Haber
Daha Fazla Gör
- Son dakika video izle
- Son dakika haberleri
- A Haber analiz
- Gündem haberleri
- Ekonomi haberleri
- Otomobil haberleri
- Namaz vakitleri
- Hava durumu
- İstanbul Yol durumu
- Atv canlı yayın izle
- Spor haberleri
- Foto galeri
- Son dakika emekli haberleri
- Teknoloji haberleri
- A Haber programlar
- Sabah – Takvim yazarları oku
- Kuruluş Osman izle
- Gazete manşetleri
- Instagram dondurma
- Japonların zayıfla sırrı ortaya çıktı: Kilo vermek için her sabah 1 tane yetiyor
- Musluk suyu sağlığı tehdit ediyor mu? Bilim insanlarından önemli açıklamalar
- Metabolizmayı canlandıran kış diyeti: Soğuk havalarda fit kalmanın sırları
- Yapılan bu hata çayın lezzetini kaçırıyor: Tavşan kanı çay demlemenin altın sırları
- 2024 Efsane Cuma indirimleri başladı! Kampanyalar kaç gün sürecek: Şahane Cuma ne zaman bitiyor?
- 2025 Hac ek kayıt süreci sona eriyor! Başvuru nasıl yapılır, ücretler ne kadar?
- Hangi burçlar doğuştan lider? Bu 3 burçta liderlik ve zeka adeta genetik
- Beşiktaş - Maccabi Tel Aviv maçı nerede izlenir? TRT Spor frekans uydu ayarı nasıl yapılır?
- 29 Kasım 2024 Cuma Hutbesi | Maddi ve Manevi Tüketiş: Kumar
- O illere gidecek vatandaşlara acil kodlu uyarı
- MSB 1000 personel alımı KONTENJAN DAĞILIMI | Milli Savunma Bakanlığı memur alımı yapılacak branşlar ve kontenjanlar neler?
- AZ Alkmaar-GS maçı ne zaman, saat kaçta? Galatasaray UEFA Avrupa Ligi maçı hangi kanalda?