Çarşambadan belli olan perşembe geldi ve maalesef bu köşede defalarca belirttiğim 'kehanetim' doğrulandı. Britanya AB'den çıktı. Hemen belirteyim. Bu hafta bu konuda yazacağım. Evvela, bugün, karşımızda duran bu 'felaket' ne demektir biraz onun üstünde duracağım. Daha sonra da bu gelişmenin Avrupa ve Türkiye için ifade ettiği anlama değineceğim.
***
Britanya'nın AB'yi terk etmesi üç temel sonuç doğurdu.
Birincisi, genç, iyi eğitimli,küreselleşmeyive olumlu değerlerinibenimsemiş, savunan kesim % 85 oranında'çıkmayalım' oyu verdi.
Buna karşılık yaşlı, eğitimsiz ve gelenekselemek sektöründe çalışankesimler de % 85 oranında 'çıkalım'dedi. İşin, üstünde düşünülmesi gereken ilkperdesi budur.
İkincisi ve bu olumsuz sonucun en fena boyutu, sağ/ aşırı- sağ kesimlerin yükselişidir. İngiltere'de iktidarda bulunan Muhafazakâr Parti içinde aşırı olmasa bile daha sağ kesim kitleleri harekete geçirdi, David Cameron, iş bilmezliğinin, daha çok da, Boris Johnson'dan ebediyen kurtulma tutkusunun hazırladığı kumarı oynadı, kaybetti. Şimdi dünyanın her köşesinde aşırı sağ partiler yükseliş gösterecek. Bol bol yazıldığı gibi Amerika'nın Trump'u engellemesişimdi bir parça daha zor. Ama otoriterrejimler, popülist politikalar milliyetçirefleksler her yerde daha fazla öne çıkacak.
Üçüncüsü, her zaman söylediğimiz gibi, AB bitmiştir. Ama bir detayı unutmayalım. İngiltere çıktığı için AB bitmedi. Bu hamle 'coup de grace'dır, 'öldürücü darbe'dir. AB'nin bundan sonra ayakta kalması zordan da zordur. Ama işler bu noktaya AB bittiği için gelmiştir. Yani, İngiltereçıktığı için AB bitmedi, AB bittiğiiçin İngiltere çıktı. Neden mi? Çünkü AB küreselleşmenin getirdiği değişimecevap vermedi. Dolayısıyla şöyle söyleyeyim, hâlâ ve hâlâ Avrupa'ya evet amaAB'ye hayır dedi insanlar; fakat o aşamada bile evet denen Avrupa'yı sorgulamayadevam etti. Gene de Avrupa ve AB'yi birbirinden ayırmak gerek. (Bundan sonraki yazıda bu konuyu ele alacağım.)
***
Şimdi bu şartlar altında ne olacağını aşağı yukarı belirttim. AB çökmüştür. Ortak para biriminin sonu ne olacak, bilinmiyor. Hangi ülkeler AB'den çıkmakisteyecek, bilinmiyor. AB bürokrasisigelişmelere ne cevap verecek, bilinmiyor. Ekonomisi batakta AB üyesiülkeler ne yapacak, bilinmiyor.
Bilinen bir tek şey var. Birleşik Krallıkda bu suretle sonuna eriyor. İngilteretarihinde belki de ilk defa geleneksel devletçikarar mekanizmalarının dışındabir karara zorlandı. Bunun uzantısı olarakKrallığın İngiltere dışındaki diğerülkeleri AB'de kalmak için BirleşikKrallık'tan çıkacak. İngiltere ufacık birkrallık olarak kalacak.
Şunu kabul edelim ki, BK, AB içinde hiçbir zaman tam teslim olmamıştı. Parasınıdeğiştirmemişti, mesela. Ama AB'nin 'vahşi' uygulamaları karşısında kendi hoşgörüsü içinde hareket etmişti. Şimdi o damar da kurudu. O kadar ki, AB devam etse ne olur, bu İslam düşmanlığı, bu insanlık karşıtı tutumla?
Evet, bir daha yazalım: çok üzgünüm ama , 'ölüdür Avrupa artık!'
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.