Ocak ayında 45 yaşını doldurmamış milyonlarca çalışan için ikinci emeklilik imkânı başlıyor. Bütün işlemlere şirketler aracılık edeceği için hazırlık yapmaları gerekiyor. Kurallara uymayan şirketler için ceza da var
Bir ay sonra Türkiye'de yeni bir dönem başlıyor. 45 yaşını doldurmamış milyonlarca çalışan ocak ayından itibaren 2 aylığına otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil olacak ve maaşlarının yüzde 3'ü prim olarak kesilecek.
Bu süre sonunda isteyen devam edecek isteyen parasını alıp ayrılacak.
Devam edenler için 10 yıl ve 56 yaş doldurmak şartıyla ikinci bir emeklilik ve emekli maaşı imkânı sunulacak.
Bütün bu işlemlere aracılık edeceği için de işverenlerin üzerlerinde bazı sorumluluklar bulunacak. Bu konuda Hazine Müsteşarlığı da yol gösteriyor. Kapsama alınacak işyerleri Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek. Bu işverenler şunları yapacak:
İşverenler, çalışanları adına, en az bir emeklilik şirketi ile sözleşme yapacak.
Kamu/özel ayrımı olmaksızın herhangi bir işveren, kamu/özel bütün emeklilik şirketleri ile anlaşma yapabilecek.
İşveren, sisteme giriş esnasında çalışandan faizli/faizsiz fon tercihini alacak.
Tercihte bulunmayan çalışanları için seçimi işveren yapacak.
İşveren, katkı payını çalışanın ücretinden kesip emeklilik şirketine aktarmakla yükümlü. Maaş ödemelerini Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi kullanarak yapan kamu kurumları, aynı sistemi kullanarak katkı payı ödemelerini gerçekleştirecek.
İşveren şirket seçimi ve katkı payının kesilmesi hariç diğer yükümlülüklerinin icrasını emeklilik şirketine bırakabilecek.
YAPTIRIMA DİKKAT!
İşverenin otomatik katılım sistemi kapsamındaki yükümlülüklerine uymaması halinde, her bir ihlal için 100 TL idari para cezası uygulanacak.
İşveren katkı payını emeklilik şirketine eksik, geç aktarması veya aktarmaması durumunda, çalışanın birikiminde oluşan parasal kaybından sorumlu olacak.
HER ÇALIŞANA BİN LİRA KATKI
Ödenen taksitlerin yüzde 25'i oranında devlet katkısı,
İki aylık cayma süresinin sonunda sistemde kalmaları halinde bin TL ilave devlet katkısı,
Emeklilik hakkının kullanılması halinde, birikimini en az on yıl almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5'i karşılığı ek devlet katkısı sağlanacak.
NASIL EMEKLİ OLUNUR?
Sistemde en az 10 yıl bulunan ve 56 yaşını tamamlayanlar emeklilik hakkı kazanıyor. Çalışanlar birikimini 3 yöntemle alabiliyor:
Toplu Para:Birikiminin ve nemalarının tamamını alabilir.
Programlanmış Geri Ödeme: Kendi belirleyeceği tutarda emekli maaşı şeklinde alır.
Yıllık Gelir Sigortası: Ömür boyu emekli maaşı şeklinde alır.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
12.10.1970 doğumluyum. 01.02.1993'te sigortalı oldum. Askerliğimi 1990'da 18 ay yaptım. Prim sıkıntım yok. Ali TOPKAYA
25 yıl 54 yaş ve 5675 prim günü şartlarınız var. Ancak 3 aylık bir askerlik borçlanması yaparsanız 1 yaş önce 53 yaşında 12.10.2023'te emekli olursunuz.
17.02.1963 doğumluyum, işe giriş tarihim 13.06.1997. Sadece 600 gün eksiğim var. Eksik günlerimi nakit ödeme yapabilir miyim? Sevim PELİSTER
Eksik primlerinizi ancak çalışarak tamamlayabilirsiniz. Primlerinizi tamamlarsanız 17.02.2020'de emekli olursunuz.
09.02.1981'de doğdum. 1997 sigorta girişim var, prim günüm 3918. Ne zaman emekli olurum Fatih GÜLER
İşe girişiniz 23 Mayıs'tan önce ise 56 yaş 5825, sonra ise 57 yaş 5900 gün şartlarınız var. Gününüzü doldurup yaşı beklemelisiniz.