Merkezi yerleştirme bitiyor
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele kapsamında devlet personel rejiminde devrim gibi yenilikler devam ediyor. Edindiğimiz bilgilere göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nda öğretmen alımlarında uygulanan sözlü sınav sistemi artık tüm kamu kurumlarına yaygınlaştırılacak. İlk uygulama Sağlık Bakanlığı'nda 2017'den itibaren başlıyor.
ARŞİV VE GÜVENLİK TARAMASI
Kamuda ağırlıklı olarak sözleşmeli personel Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları'nda bulunuyor. Bu iki bakanlığa alınacak tüm sözleşmeli personel sözlü sınav ve mülakattan geçirildikten sonra göreve başlayacak. Buna ilave olarak güvenlik ve arşiv soruşturmaları da yapılacak. Söz konusu sistem daha sonra tüm kamu kurumlarında da uygulanacak. Böylece KPSS puanının yanında sözlü sınav da gerekecek. Sistem FETÖ mensuplarının kamuya sızmalarının önüne geçilmesini sağlayacak.
SORU ÇALARAK GİRDİLER
Halen yürürlükteki uygulamaya göre kamuda görev almak isteyen memur adayları B grubu kadrolar için Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girdikten sonra ÖSYM tarafından ilan edilen kadro ve pozisyonlara müracaat ediyor. Yüksek puan alanlar doğrudan kamuda memur olabiliyor. Özellikle FETÖ bu yolla elemanlarını kamuya sokabiliyordu. Soruları çalan teröristler bu yolla yüksek puanlara ulaşabiliyordu. Sadece adli sicile bakıldığı için de örgüt elemanları ayırt edilemiyordu.
Sözlü sınavla birlikte ÖSYM'nin merkezi yerleştirme sistemi de sona ermiş olacak. Bundan sonra memur olmak isteyenler sözlü ve mesleğine göre uygulamalı sınava girmek zorunda kalacak. Böylece merkezi yerleştirme yerine kurumsal alım uygulanacak. Kamuda ilk defa görev yapacaklar için ayrıca güvenlik ve arşiv soruşturması da yapılacak. Güvenlik soruşturması neticelendirilmeden hiçbir aday kamuda memur olamayacak.
ÖSYM YAPIYOR
Merkezi yerleştirme sisteminde Devlet Personel Başkanlığı ülke genelindeki tüm kamu kurumlarından personel talebi toplayarak bir liste oluşturuyor. Listedeki kontenjanlara ÖSYM tarafından KPSS puan sıralamasına göre yerleştirme yapılıyor. Bu işlem yılda iki kez (kasım-haziran) gerçekleştiriliyor. Merkezi yerleştirme ile kadrolu memur ile KİT sözleşmeli personel alınıyor. Öğretmen alımları gibi kurumsal alımlar bunun dışında tutuluyor.
VATANDAŞLIK ŞART
En az 5450 gün gerekiyor. Yaşı tamamlanmış. Bulgaristan'daki günleri saydırabilmek için o dönemde de Türk vatandaşı olması gerekiyor. Varsa borçlanabilirsiniz.
HAKLI FESİH
Gerçek maaşınızı gösterir belgeleri saklayın. Noterden haklı fesih ile ayrılacağınızı gösterir dilekçenizi yollayın. Tazminat hakkınız var. Ayrıca durumu ALO 170'e de bildirin.
25 YIL ŞARTI
15 yıl 3600 günden tazminat alabilmek için 9 Eylül 1999 öncesi sigorta gerekiyor. Sonraki sigortalılıklarda tam emeklilikte yıl şartı yok 7 bin gün gerekiyor. Kısmi yani 4500 günle emeklilikte ise 25 yıl şartı var.
Sorularınızı bekliyoruz
Sorularınızı bizesorun@ sabah.com.tr ve faruk.erdem@sabah.com. tr adresine gönderebilirsiniz. Ayrıca bize Twitter'dan @farukerdem adresinden ulaşabilirsiniz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Milyonların geliri artıyor (24.11.2024)
- Kazanmak zor harcamak kolay (30.10.2024)
- Canımıza ve cebimize göz dikenler (10.10.2024)
- Ne yediğimizi bilmek hakkımız (06.10.2024)
- Herkes onları arıyor kim bu 'aracılar' (16.08.2024)
- Futbolun ekonomisi ve 2032 fırsatı (26.06.2024)
- Kamu personeline yeni sistem (14.05.2024)
- ATM'de sürpriz masraf var (03.03.2024)
- Bahaneniz yok! (02.03.2024)
- "Doğunun Paris'i" (16.11.2023)