Yıllık izne çıkan çalışanlar için hafta tatilleri de bu süreye ekleniyor. 14 gün izni olan bir çalışan 16 gün sonra işbaşı yapıyor. Hafta tatili iki gün olanların durumu ise daha avantajlı
Yaz aylarında izin konuları çokça tartışılıyor. İzin süreleri yasada açıkça belirtiliyor. İzinler, kıdeme göre 14'ten başlayıp 26 güne kadar çıkıyor. Burada tartışma konusu olan ise hafta tatillerinin bu izinlere eklenip eklenmeyeceği. Aslına bakarsanız burada da bir tereddüt yok. İş Kanunu'nda açık bir hüküm var. "Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz" deniliyor. Yani 14 gün izni olan bir çalışan bu süre içinde iki tane pazar gününü de geçireceği için toplamda 16 gün izin yapabiliyor. Eğer bu izin süresi içine Ramazan Bayramı denk gelirse buna 3.5 gün daha ekleyerek 17.5 güne çıkarabiliyor. Tartışma buradaki "hafta tatili" ibaresinden çıkıyor. Çünkü birçok işyerinde çalışanlar için hafta tatili 2 gün olarak uygulanıyor.
PAZARTESİ İZNE ÇIKARSA…
Örneğin bankalarda cumartesi ve pazar günleri çalışma olmuyor. Haftada 2 gün izin yapan bir çalışan, yıllık iznini kullanırken hafta tatili hakkını kullanabiliyor. Örneğin bir banka çalışanı izninin 5 günlük kısmını kullanmak isterse, pazartesi günü izne çıktığında 5 gün sonunda cumartesi işbaşı yapması gerekir. Ancak banka o gün kapalı olduğu için pazartesi işe gidecektir. Bu çalışana 'sen yıllık izninden 7 gün kullandın' denilemez. Bir önceki hafta sonunu da düşününce toplamda 9 gün izin yapmış olur. Bu çalışan çarşamba günü izne çıkarsa izinden hafta sonu düşüldüğünde 5 günü bir sonraki çarşamba tamamlayıp işe dönmesi gerekecektir. Yani izin yapılan güne değil, işçinin çalışmadığı güne bakılacaktır.
SÜRE DEĞİŞİYOR
1-5 yıl (dahil) çalışan en az 14 gün. 4 5-15 yıl arası çalışan en az 20 gün. 4 15 yıl (dahil) ve fazla çalışan en az 26 gün.
İŞÇİNİN SORUMLULUĞU
Şirketimizde araç kullanıyorum. Araca ceza kesilse ya da bir zarar olursa maaşımdan kesiliyor. Bu doğru mu? (İsmi saklı)
İşçinin işini özenle yapma yükümlülüğü var. Sizin bir hatanızdan dolayı şirket zarara uğramış ise uğranılan bu zarar size ödetilir. Ancak bu gerekçe ile işveren sizi tazminatsız işten çıkaramaz. Bunun sürekli olması gerekir.
EMEKLİYE TAZMİNAT
Emekli olduktan sonra çalışmaya başladım. 4 yıl oldu. Şimdi işimden ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim? Necdet KURU
Tazminat ve izin gibi konularda emekli ya da emekli olmayan çalışan ayrımı yok. Eğer kendi isteğinizle ayrılırsanız tazminat alamazsınız. İşten çıkartılırsanız alırsınız.
MAZERETE İZİN VAR
Senelik iznimin dışında mazeret izni kullanmak istiyorum. İşveren hakkım olmadığını söylüyor. Doğru mu? Meliha ODUNCU
İşçinin evlenmesi, evlat edinmesi, anne-babasının, eşinin, kardeşinin ya da çocuğunun ölümünde 3, eşinin doğum yapması halinde 5 gün mazeret izni var. Ayrıca engelli çocuğu olan anne babadan sadece birinin 10 günlük izin hakkı bulunuyor.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM
Babam 1968 doğumlu ve sigorta giriş tarihi 1986. 1.400 prim günü var. Bektas ŞENKÖY
Bu prim günüyle emekli olması mümkün değil. En az 3.600 gün gerekiyor. Bunun için primi tamamlayıp 60 yaşını bekleyecek.
28.02.1978 doğumluyum. 1998'de askerlik yaptım. 09.07.2001 tarihinde sigortalı oldum. Fırat DURAN
Askerlik borçlanması maalesef yaşınızı geri çekmeye yetmeyecek. Bu yüzden boşuna para ödemeyin. 7 bin gün prim ve 60 yaş şartlarıyla emekli olursunuz.
10.11.1971 doğumluyum. 01.01.2005 tarihinde işe başladım. Halen çalışıyorum. Songül ERDEM
İşe giriş tarihine göre 58 yaşında emekli olursunuz. Bunun için 7 bin gün prim ödemeniz de gerekiyor.