Milyonlarca çalışan için yasalarda koruyucu tedbirler bulunuyor. Kıdem tazminatı, işsizlik maaşı, işe geri dönüş hakkı, haklı fesih imkânı bunlardan bazıları. Çalışanların olduğu kadar işverenlerin de hakları bulunuyor. Bu yüzden çalışanların belli bazı kurallara riayet etmesi gerekiyor. İşverenin fesih hakkı kimi zaman tazminatsız olabileceği gibi kimi zaman da tazminatı ödeyerek oluyor. Bu sebeplerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz: İşverene zarar vermek, arkadaşlarını işverene karşı kışkırtmak, işini eksik olarak yerine getirmek, işi durduracak şekilde uzun telefon görüşmeleri yapmak, işe geç gelmek…
TACİZ VE SARHOŞLUK
Yine yasanın tarif ettiği sebepler var. Onlardan bazıları da şöyle: * İşçinin derli toplu olmayan yaşayışından veya içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa yakalanması. * İşçinin, işveren ya da bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi. * İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması. * İşçinin işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması.
FESİH HAKKI DOĞUYOR
Gelelim borç isteme konusuna... İki kişi arasındaki bir olayda işverenin müdahalesi söz konusu değil. Ancak eğer bir işçi çalışma düzenini bozacak şekilde herkesten borç istiyorsa, işverene fesih hakkı doğuyor. Maaşa gelen haciz ise işverene bu hakkı vermiyor. Ancak çok fazla haciz geliyorsa Yargıtay işverene tazminatları ve tüm hakları ödeyerek fesih hakkı tanıyor.
SOMUT DELİL VE BELGE ŞARTI BULUNUYOR
Borç
isteme nedeniyle işçinin çıkartılması sırasında mutlak suretle somut delil ve belgeler olması gerekiyor. Sadece afaki kanaatlerle işten atmak işveren için ciddi tazminatlara ve işe geri dönüş davasının kazanılmasına yol açar. O yüzden hem deliller hem de işçinin savunması gerekiyor. Yine bildirimlerin yazılı olması ve işten çıkarma sebebinin açık şekilde ifade edilmesi gerekiyor. Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene ait.
Bir çocuğa 720 gün
10 ay önce işyerimden bebeğim olduğu için ayrıldım. İşsizlik maaşı alabilir miyim? Çocuk için nasıl borçlanılıyor? Nilüfer ODABAŞ
Bu şartlarda tazminat ve işsizlik maaşı alamazsınız. Doğum borçlanması çalışmadığınız süreleri satın almak anlamına geliyor. Bir çocuk için 720 gün kazanabilirsiniz.
Tayin hakkı var
Eşim ilk defa 2011 yılında sigortalı olarak İstanbul'da özel bir şirkette çalışmaya başladı. Ben Bartın'a memur olarak atandım. Eşim istifa edip Bartın'a taşınacak. Tazminat alır mı? Vedat KARACAN
Bu sebeple istifa ederse tazminat ve işsizlik maaşı alamaz. Ama tersi bir durum var. Siz o işten ayrılmadan İstanbul'a tayin olabilirsiniz. İlgili yönetmeliği lütfen okuyun.
Kesinti kaldırıldı
Babam işçi emeklisi, 2 dönemdir mahalle muhtarlığı yapıyor. Babamdan yüzde 10 SGDP kesiliyor mu? Fikret SOYTÜRK
Nisan ayına kadar babanızın maaşından bu kesinti oluyordu. Bu ay itibarıyla artık kesintiler kaldırıldı. Babanız şimdi emekli maaşını tam olarak alacak.