Kendi işini yapan ya da bir şirkete ortak olan kişilerin sigorta durumları ve sorumluluklarıyla ilgili detaylar, kurumun ticari statüsüne göre değişiyor.
Örneğin 2008 sonrasında çıkan bir mevzuatla, limited şirketlere ortak olanlar aynı işyerinde SSK'lı (4A) gösterilemiyor. Bir başka şirkette çalışıyorsanız da iki farklı uygulama söz konusu. Ortak olduğunuz şirket 'anonim' statüsündeyse, yönetim kurulunda değilseniz ve sadece sembolik bir hisseniz varsa bu işyerinde SSK'lı olabiliyorsunuz. Ancak eğer şirket 'limited' ise tüm ortaklar 4B'li olduğundan böyle bir durum söz konusu değil. Bir istisna dışında; ortak olduğunuz şirketten farklı bir işyerinde çalışıyorsanız Bağ-Kur yerine eski adıyla SSK'lı (4A) olarak emekli olabiliyorsunuz. Burada son 3.5 yıl önemli. Limited şirketlerde ortaklar şirketten alınamayan vergi, SGK primi, harç gibi kamu alacaklarından da sorumlu. Limited şirketlerde bu borç firmadan tahsil edilemezse ortakların varlıklarına gidiliyor. Anonimlerde ise durum farklı. Şirket ortakları sermayedeki hisseleri oranında sorumlu tutuluyor. Fakat yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu şirketin tüm borçlarını kapsayacak şekilde belirleniyor.
MAHKEMEDEN EMSAL KARAR
Şirketteki hisselerini devredenlerin eski döneme ait borçlardan kanuni temsilci olmamasına rağmen sorumlu tutulmaları söz konusuydu. Eskiden ortak olduğu şirketin vergi borcu dolayısıyla hacizle karşılaşan bir işadamının açtığı dava, Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Mahkeme 3 Nisan 2015'te eski ortağa sorumluluk yükleyen hükümleri iptal etti. Böylece bu kişilerin kamu borçlarından sorumlu tutulmaları da önlendi.
YAŞ DEĞİŞMİYOR
1979'da sigortalı oldum.Mahkeme kararıyla yaşımı 2 yılbüyüttüm. Emeklilik hesabındahangi yaşım geçerli olacak?Hikmet ÖZTÜRKMahkeme kararı da olsa emeklilikhesabında yaş düzeltmelerigeçerli değil. İşe ilk girdiğinizdenüfus cüzdanınızda hangi yaşvarsa o geçerli olacaktır.
EMEKLİLİK İPTAL OLABİLİR
Eşim 7 yıl önce emekli oldu.Fakat son 9 günlük priminingeçersiz olduğu söyleniyor veemekliliğinin iptali söz konusu. Neyapabiliriz? Kenan SONGUR
Eğer primde bir usulsüzlük varsakaç gün olduğuna bakmadan SGKbunu iptal edebiliyor. Detaylı bilgigönderirseniz durumunuzu SGKyetkilileri inceleyecektir.
MAAŞ ALAMAZ
Nişanlım özel sektörde çalışıyor.Düğün nedeniyle istifa edecek.İşsizlik maaşı alabilir mi?Anıl BALTA
Düğün nedeniyle istifa edersetazminat da işsizlik maaşı da alamaz.Ancak kadınların bir hakkıvar. Nikahtan sonra evlilik gerekçesiyleayrılırsa tazminatını alabilir.İşsizlik maaşı alamaz.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
Eşim 1960 doğumlu.SSK başlangıcı 1986.1982'de 18 ay askerlikyaptı. Prim günü 3890.Serap TOPSAKAL
25 yıl, 50 yaş ve 5375 primgünü şartları var. Yıl ve yaşdolmuş ama prim eksik.Askerlik borçlanması 540gün kazandırır. 945 günkalır. Tamamlama imkânıyoksa 3.600 günden 60yaşında emekli olur.
1970 doğumluyum.SSK girişim 1985. 5800günüm var.Osman NEBİOĞLU
25 yıl 49 yaş ve 5300 primşartlarınız var. Yıl ve primtamam. Yaşınızın dolacağı27.10.2019'da emekli olursunuz.
Kamu çalışanlarından sık sık mesajlar alıyorum. Taleplerini duyurmak istiyorlar. Maliye personeli de daha önce uygulanan Gelir Uzmanlığı Özel Sınavı'nın yeniden açılmasını bekliyor. Böylece hemkariyer yapabilme hakkına kavuşacaklarını hem de eşit işe eşit ücret uygulamasının yerine getirileceğini belirtiyorlar. Söz konusu sınav 2006'dan bu yana 6 kez tekrarlanmış. 2012'den bu yana ise yapılmıyormuş. Bu sınavı bekleyen 4 bin 200 maliye personeli olduğunu da ilave ediyorlar. Maliye Bakanlığı yetkilileri sanırız bu talepleri değerlendirecektir.
SORULARINIZI BEKLİYORUZ
Sorularınızı bizesorun@ sabah.com.tr ve faruk.erdem@ sabah.com.tr adresine gönderebilirsiniz.
Ayrıca bize Twitter'dan @farukerdem adresinden ulaşabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.