Yeni darbe imaları, Boğaziçi ve asıl gündem
2021'in gündemi dış politika merkezli olacak
İçeride başörtüsünden sistem tartışmasına kadar birçok konu ele alınabilir, ancak 2023'e kadar en belirleyici meselenin Türkiye'nin uluslararası konumu, ilgili politikaları ve diğer aktörlerin verdiği tepkiler olacak. İç siyaset de bunlara göre şekillenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "reform ve yeni sayfa açma" diyerek bu dinamik unsura işaret ediyor. Ekonomi ve uluslararası sistemdeki yeni dengelenme bağlamında ABD, AB ve bölgesel güçlerle yeni düzleme geçme çabası öne çıkacak. Piyasaya giren aşılarla Kovid-19 ile mücadelede hatırı sayılır bir normalleşme elde edilmesi beklenirken dünya siyasetinde "belirsizlik" başat tema olmaya devam edecek. Büyük güç rekabeti yeniden hızlanırken değişen husumetler ve işbirlikleri bölgesel aktörleri farklı hizalanmalara itecek.
Biden'ın işi zor
ABD'nin yeni başkanı Biden'ın içeride Trump etkisinden ne ölçüde kurtulabileceği bile belli değilken, uluslararası sistemi kimilerinin beklediği "liberal düzene" kavuşturması hayal gibi görünüyor. ABD-Çin, ABD-Rusya ve ABD-AB ilişkileri hızla yeni bir denkleme oturmayacak. "ABD geri döndü" sloganının somut politikalara dönmesi zaman alacak. Birçok çelişkiyi çözecek kararlılıkla yönetilmesi durumunda yeni sorunlara yol açacak. Tahran'ın uranyum zenginleştirmesi haberi, İran ile nükleer anlaşmaya dönme gibi nispeten kolay dosyalarda bile mesafe almanın zorluğunu gösteriyor. İsrail'in olası çoklu atraksiyonları da cabası. Bu itibarla Ankara, Biden yönetiminin Türkiye politikasında rasyonel bir değerlendirme yapmasını umuyor.
Ankara 'belirsizlik' dönemine hazır
Trump döneminin kaosuna en iyi tepki veren bir ülke olarak Türkiye, Biden döneminin fırsatlarını değerlendirmek için gerekli hamleleri yapacak. "Belirsizlik döneminde güç rekabeti "yapabilme becerisi Erdoğan yönetimindeki Türkiye'nin öne çıkan özelliği durumunda. Son dört yılda Suriye'den Libya ve Dağlık Karabağ'a kadar yapılan hamleler Ankara'nın kazanımlarını gösteriyor. Bu yüzden Ankara'nın dış politikasını "agresif, Yeni Osmanlıcı, İslamcı, Pan-Turanist" şeklinde etiketleyen ideolojik kampanyaların hedefi, Türkiye'yi sınırlandırmak. Dışarıdaki bu kampanyayı anlıyoruz... İçeride yeniden "Şeriatçı, İslamcı" etiketlemesi yapanlar, darbe imalarında bulunanlar ya da Boğaziçi'nde Gezi protestoları üretmeye çalışanlar neyin peşinde?
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Sabah’a veda etmenin bu kadar zor olacağını biliyordum (20.05.2024)
- Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? (17.05.2024)
- Değişim ama nasıl? (14.05.2024)
- Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? (11.05.2024)
- CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? (10.05.2024)
- Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu (07.05.2024)
- Siyasette ‘yumuşama dönemi’ ne getirir? (04.05.2024)
- Yeni bir siyasi süreç (03.05.2024)
- İYİ Parti, Dervişoğlu ve üçüncü yol kaldı mı? (30.04.2024)
- Özel ve Kılıçdaroğlu’nun ‘siyaset’ kapışması (27.04.2024)