Arıcılık serüvenine hobi olarak başladı, Türkiye'nin aranan arıcısı oldu: Siparişlere yetişemiyor

Eskişehir’in Alpu ilçesinde yaşayan 40 yaşındaki Hakkı İşçi, 2014 yılında hobi olarak başladığı arıcılık serüvenini büyük bir başarı hikayesine dönüştürdü. Yüksek rakımlı arazisinde doğayla iç içe yürüttüğü bu iş, kısa sürede profesyonel bir girişime dönüştü. İşte, Hakkı İşçi’nin büyük başarı hikayesi…

Fabrika işçisi olarak çalışan Hakkı İşçi, arıcılığa olan merakını hobi seviyesinden çıkararak profesyonel anlamda geliştirmek istedi. Bu amaçla, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün düzenlediği arıcılık eğitimlerine katıldı. Eğitim sürecinde öğrendiklerini pratiğe dökerek 5 dönüm arazide 7 kovanla başladığı arıcılık serüvenini her geçen gün büyüttü. Eskişehir'in florası zengin bölgelerinde bal üretimini artırmayı başardı. Bugün ürettiği doğal bal, kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları yaşayanların yoğun talebiyle karşılaşıyor.

Sündiken Dağları'nın Zengin Bitki Örtüsünden Faydalanıyor

İşçi, arılarının en iyi balı üretebilmesi için kovanlarını her yıl bahar aylarında Sündiken Dağları'nın eteklerine taşıyor. Bu bölgedeki yabani erik, ardıç, çam, ahlat, alıç gibi şifalı bitkilerle beslenen arılar, doğanın sunduğu bu eşsiz floradan zengin bal üretimi gerçekleştiriyor.

Kovan başına ortalama 3 kilogram bal elde eden İşçi, bu sayede yıllık toplamda 150 kilogram bal üretimine ulaşıyor. Hakkı İşçi, ürettiği doğal balın kalitesini tescillemek amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvurmaya hazırlanıyor.

6 Ay Sonraya Siparişler Alıyor

AA haberine göre, son dönemde balına olan talebin hızla arttığını ifade eden İşçi, yoğun siparişler nedeniyle en erken 6 ay sonrasına teslimat yapabildiğini belirtti.

Arıcılık yaptığı bölgenin oksijen miktarının yüksek olduğunu vurgulayan İşçi, "Bu yörede yabani erikler, meşeler, ardıçlar, çamlar, ahlat, alıç, pinar bitkisi, karamuk, böğürtlen, kekik ve değişik dikenli bitkiler var. Burası çok değerli bir bölge. İnsanlar buraya gelip dağımızda, ormanımızda şifa buluyor. Bu şifayı sağlayan buranın bitki örtüsü ve iklimidir. Dolayısıyla bu koşullar balı etkiliyor. Burada çok farklı bir flora var." dedi.

Kemik ve Kas Sağlığı İçin Prolin Zengini Bal

Hakkı İşçi, ürettiği balın sadece lezzetli olmadığını, aynı zamanda yüksek prolin değeri sayesinde kas ve iskelet sistemi üzerinde de olumlu etkiler sağladığını vurguladı. Balda bulunan birçok faktörün yanı sıra prolinin öne çıktığını şu sözlerle dile getirdi:
"900 miligram civarındaki ballara 'ilaçlık, şifalı bal' diyorlar ancak benim balım 1793 miligram çıktı. En yüksek değer bu balda, bundan dolayı çok mutluyum. Köyümün, kendi memleketimin bir değerini öne çıkarttığım için çok mutluyum. Balın içinde 20 tane aminoasit var. Prolin ise tek başına bu aminoasitlerin yüzde 70'ini oluşturuyor."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.