Türkiye’nin her yerinde doğal olarak yetişiyor! Mikropları öldürüyor
Türkiye'nin dört bir yanında yetişen kuşburnu, içerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller ile bağışıklı sistemini güçlendiriyor. En güçlü C vitamini kaynağına sahip olan kuşburnu, aynı zamanda E vitamini, organik asitler ve esansiyel yağ asitleri içeriyor. Özellikle Kars’ın Sarıkamış ilçesinin 2.500 metre yükseklikteki ormanlarında bulunan bu bitki, her yıl düzenli olarak hasat ediliyor. Türkiye’nin çoğu yerinde yetişen kuşburnu, besin değeri açısından oldukça zengin!
Sarıkamış ilçesinde kuşburnu hasadı başladı. Besin değeri açısından oldukça zengin olan doğal ürün, sağlığa faydaları ile öne çıkıyor. Yüksek miktarda C vitamini, E vitamini, organik asitler ve esansiyel yağ asitleri içeren kuşburnu, vücutta mikroplarla savaşarak bağışıklık sistemini destekliyor. Ayrıca kuşburnu; B1, B2 ve K vitaminlerinin yanı sıra güçlü antioksidan bileşikler içeriyor. Bu sayede, kalp sağlığının korunmasına ve genel sağlık açısından güçlü bir kalkan oluşturulmasına yardımcı oluyor.
Sarıkamış'ta Kuşburnu Hasadı
Sarıkamış'ta her yıl sonbahar aylarında başlayan kuşburnu toplama süreci, bölge halkı için aynı zamanda ekonomik bir kazanç kapısı sağlıyor. Sabahın erken saatlerinde ormanlara giden vatandaşlar, gün boyu yoğun bir tempoda kuşburnu topluyorlar. Toplanan kuşburnular genellikle marmelat, çay ve hoşaf yapımında kullanılıyor. Bölge halkından Furkan Turut, kuşburnu toplamanın oldukça zahmetli bir iş olduğunu belirterek, ellerinin dikenlerden paramparça olduğunu ifade ediyor. Açıklamasında "Kuşburnu sezonu başladı. Kuşburnu topluyoruz. Bu sene baya bereketli, kuşburnunu topladıktan sonra evde güzelce marmelat yapıyoruz. Kurutuyorlar çay için, ayrı yeten hoşaf olarak ta kullanıyoruz." ifadelerine yer veriyor.
Bağışıklık Güçlendiriyor, Hastalıklara Karşı Koruyor
Kuşburnu, zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde özellikle bağışıklık sistemi üzerinde oldukça etkili. Yüksek C vitamini oranı, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı vücudu korurken, düzenli kuşburnu tüketimi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı direnç sağlıyor. Kuşburnu çayı, mide rahatsızlıklarını hafifletme, kabızlık ve ishal gibi sindirim sorunlarına iyi gelme gibi sağlık yararlarıyla da biliniyor. Özellikle mide spazmı ve ülser gibi rahatsızlıkları olanlar için doğal bir alternatif sunuyor.
Kan Basıncını Düzenliyor
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı tarafından yapılan araştırmalara göre, kuşburnu tüketimi kan basıncını dengeleyici bir etkiye sahip. Düzenli kuşburnu tüketimi, yüksek tansiyon gibi kalp ve damar hastalıklarının riskini azaltmada etkili olabilir.
Kuşburnu Nasıl Tüketilir?
Sağlıklı ve lezzetli bir besin olan kuşburnu, birçok farklı şekilde tüketilebilir. İşte kuşburnunu tüketmenin birkaç yolu:
Kuşburnu çayı: Kurutulmuş kuşburnu meyvelerini sıcak suyla demleyerek, hem sıcak hem de soğuk içilebilir.
Kuşburnu reçeli: Kahvaltılarda veya tatlılarda kullanılarak besleyici bir lezzet sunar.
Kuşburnu sirkesi: Salatalarınıza ekleyerek sağlıklı ve lezzetli bir dokunuş katabilirsiniz.
Atıştırmalık olarak kuşburnu: Kurutulmuş kuşburnunu ara öğünlerde atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.
Smoothie'lerde kuşburnu: Taze veya kurutulmuş kuşburnu parçalarını smoothie'lere ekleyerek besin değerini artırabilirsiniz.
NOT: Her ne kadar kuşburnu oldukça faydalı bir bitki olsa da, herhangi bir sağlık problemi yaşamamak için tüketmeden önce bir uzmana danışın.