Kışın olmazsa olmazı! Yiyen bir tabak daha istiyor üstelik çıtır çıtır: İşte damak çatlatan turşu tarifi
Kış aylarının yaklaşması ile birlikte hazırlıklar da başladı. Menemenden konservelere, soslardan saçlara kadar pek çok çeşit ile kış için ayrı ayrı lezzetler hazırlanıyor. Bunlardan biri de kışın sofraların olmazsa olmazı turşu. Vatandaşlar turşu kurmak için hazırlıklarını sürdürürken bir yandan da turşunun lezzetli olması için tarifler arıyor. Bu tarif ile turşularınız hem lezzetli hem de çıtır çıtır olacak. Damat çatlatan ve yiyenin bir tabak daha isteyeceği turşu tarifini ve püf noktalarını ustası A Haber ekranlarında anlattı. İşte çıtır çıtır ağız sulandıran turşu tarifi ..
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 07.09.2024 | 19:38
- Güncelleme Tarihi: 07.09.2024 | 20:38
Yaz aylarını artık geride bırakıyoruz ve soğuk günler bizi bekliyor. Yurdun pek çok noktasında kış için hazırlıklar başladı ve bunlardan biri de tabi ki olmazsa olmaz turşu.
Kimi sirkeyle kimi ise limonla tercih ediyor. Her birinin tadı ise ayrı bir güzel. Yeşilçam filmine konu olan turşu suyunun iyisi sirkeyle mi olur limonla mı? Bu tatlı tartışma bizim birçoğumuza turşuyu ayrı bir sevdirdi.
Görüntüsü ve kokusu ile ağız sulandıran turşunun yapımı da elbet uğraş istiyor. Kıvamını tutturmanın zor olduğu ve çeşit çeşit olan çıtır turşunun tarifini ise pek çok kişi tarafından merak ediliyor. A Haber ekranlarında ustasından turşu tarifi geldi.
İŞTE DAMAK ÇATLATAN ÇITIR TURŞU TARİFİ
A Haber ekranlarında turşunun püf noktalarını veren turşu ustası tarifi şu sözlerle anlattı:
"Turşunun yarım kilo lahana, yarım kilo kornişon turşuluk salata, sivri biber, üçe veya dörde bölsünler ki içine su alışverişi olur fermantasyonu tamamlanır, yeşil domatesimiz var domatesi yeşil alsınlar.Turşu bidonunun en altına kereviz saplarını ve lahanaları atıyoruz, sonra kornişon salataları üstüne serpiştirelim, birkaç baş sarımsak atalım."
TURŞUNUN PÜF NOKTASI
Turşu kurarken püf noktalardan biri de turşuya bakliyat koymak olduğunu belirten turşu ustası, "Nohutları alarak orta kısımlara atın. Üste de atacağız ki mayalandırmayı sağlam yapalım" dedi ve şu şekilde devam etti:
"Onun üzerine biberden atalım, havuç koyalım ortaya görüntüsü şöyle kırmızı kırmızı olsun, burada limonlarımız var onları da koyalım. Yeşil domatesleri de ekleyelim, Şöyle en üste kerevizle de bağlayalım. Şöyle bir kavanoza koyacağımız kullanacağımız tuz oranı 2 çorba kaşığı olacak. Suyu da üstüne koyun."
İşte rengarenk ve görüntüsü ile ağız sulandıran turşunuz hazır, şimdiden afiyet olsun.
TURŞU YEMENİN FAYDALARI
Yararları say say bitmeyen turşu bağışıklığı güçlendirdiği gibi vücudu soğuk algınlığına karşı daha da güçlü hale getiriyor. İçindeki probiyotik sayesinde bağırsak sağlığına da ilaç gibi gelen turşunun sindirime de oldukça faydası var.
İçerisindeki antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucu olan turşu kan şekerinin dengelenmesine de yardımcı olur. Kalp damar sistemi için de yararlı olan turşu ile kas kramplarınız da hafifleyebilir.
NOT: Elbette her yiyecek de olduğu gibi turşuyu da ölçülü tüketmek gerek. Fazla tüketildiği durumlarda tansiyonu olumsuz yönde etkileyebilir. Böbrek yetmezliği, diyabet ve mide sorunları olanların doktor kontrolünde turşu tüketmesi gerekir.