AFAD duyurdu: Kahramanmaraş'ta 5.0 büyüklüğünde deprem
AFAD tarafından yapılan açıklamada Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 09.31'de 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldiği belirtildi. Çevre illerden de hissedilen deprem için Kahramanmaraş Valisi Ünlüer A Haber'e özel yaptığı açıklamada "Hasarlı konutların tamamını yıkmıştık. Bir sıkıntı beklemiyoruz. Herhangi bir yıkım söz konusu değil." dedi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir de depremi A Haber ekranlarında yorumladı. Sözbilir depremin olduğu bölgenin aynı zamanda Ölü Deniz Fayı'nın başlancı yeri olduğunu ifade ederken "Bu bölgede stres birikimi olacak ve gelecekte deprem yaşanacak" uyarısında bulundu. Diğer yandan deprem anlarında yaşanan panik anları kameralara yansıdı.
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 09.31'de 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
ÇEVRE İLLERDEN DE HİSSEDİLDİ
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 09.31'de merkez üssü Pazarcık olan 5 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.
Depremin 7 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi. Deprem Hatay ve Gaziantep'te de hissedildi.
"AN İTİBARIYLA OLUMSUZ BİR DURUM YOK"
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı sosyal medya paylaşımında "Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde . büyüklüğünde meydana gelen depremde AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına devam etmektedir. An itibari ile olumsuz bir durum yoktur. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun." ifadelerini kullandı.
BAKAN KURUM: GELİŞMELERİ TAKİP EDİYORUZ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum sosyal medya hesabından depreme ilişkin detayları paylaştı. Bakan Kurum "Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen 5 büyüklüğündeki deprem nedeniyle tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İl Müdürlüğü ekiplerimiz sahada çalışmalarına başladılar. Şu an itibarıyla herhangi bir olumsuzluk tespit edilmedi. Gelişmeleri anbean takip ediyoruz." dedi.
"SAHA TARAMALARI SÜRÜYOR"
Vali Mükerrem Ünlüer yaptığı paylaşımda "Pazarcık ilçemizde ,5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına devam etmektedir. Şu an itibari ile olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Allah ülkemizi ve milletimizi tüm afetlerden korusun." ifadelerini kullandı.
VALİ ÜNLÜER A HABER'DE: HASARLI KONUTLARI ZATEN YIKMIŞTIK
Vali Ünlüer A Haber ekranlarına konuk olurken bölgedeki son durumu anlattı. Ünlüer "Son zamanlarda olan en büyük deprem. Sahayı her alanda ekiplerimiz tarama yapıyor. Şu anda olumsuz bir durum yok. Hasarlı konutların hepsi yıkıldı ya da hasarlı olan bölgeler yaşam yok. Vatandaşlarımız konteyner kentlerde ya da yapılan konutlarda yaşıyor. Vatandaşlarımızın sakin olması gerekiyor. Zaten bölgede büyük bir deprem yaşadık ve vatandaşlarımız bu konuda bilinçli. Tehlikeli noktalardan uzak durulmalıdır." ifadelerini kullandı.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI FIRAT GÖRGEL A HABER'DE: EKİPLER SAHADA
A Haber ekranlarına konuk olan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Görgel "Sabah saatlerinde Pazarcık'ta deprem olduğunu haberini aldık. Pazarcık'a yakın bölgelerde ciddi şekilde deprem hissedildi. Ekiplerimiz ile sahadayız. Şu ana kadar olumsuz bir durumla karşılaşmadık. Bölgede bir tedirginlik oluşmuş durumda. Artçı depremlerde benzer sıkıntılar oluşuyor. Vatandaşlarımız da hassasiyet oluştu. Bu şehir dünyanın en büyük depremlerinden birini yaşadı. Şu anda olumsuz bir durum yok." dedi.
AFAD: OLUMSUZ BİR DURUM YOK
AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda "Kahramanmaraş ilimizin Pazarcık ilçesinde saat 09.31'de meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki #deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız." ifadelerini kullandı.
"BÜYÜK BİR TOZ BULUTU OLUŞTU"
Pazarcık Belediye Başkanı Haydar İkizer A Haber ekranlarında bölgede yaşanan deprem sonrası ilçedeki son durumu ilişkin konuştu.
İkizer yaptığı açıklamada "Pazarcık ailemize geçmiş olsun diliyorum. Şu an taramalarımızda olumsuz bir durum yok. Vatandaşlarımız ciddi bir panik yaşandı. İnsanlarımız evlerine giremiyor. Az hasarlı binalar bile olsa insanlarımız içeri girmeye korkuyor. Orta hasarlı binalarla ilgili mahkemede devam eden süreçlerimiz bunları neticelendirmek için çalışıyoruz. Büyük bir panik var ve biz vatandaşlarımız için çalışıyoruz. Şu anda bütün köyleri ve şehir merkezini tarıyoruz elimize ulaşan olumsuz bir durum yok. Merkez üssü olan köylerde sorun yok sadece büyük bir toz bulutu oldu. Az hasarlı ve orta hasarlı binaların taramasını şu anda yapıyoruz ve bunlarla ilgili çalışmalarımız zaman içerisinde devam edecek." ifadelerini kullandı.
UZMANLAR YORUMLADI: ESKİ HALİNE DÖNMESİ UZUN SÜRECEK
Prof. Dr. Süha Özden'in A Haber'de yaptığı açıklamalar şöyle:
"5 büyüklüğünde bir deprem. 2023 yılında olan depremlerin olduğu bölgede yaşandı. Bu nokta da bağımsız bir yer değil. Artçı deprem niteliğinde olabilecek bir deprem. Pazarcık zaten ilk depremin olduğu merkez üssü. Bunda dolayı bir endişeye kapılmaya gerek yok. Bu tür depremlerin 2 yıl kadar süreceğini söylemiştim. Bu da o depremlerden bir tanesi. Bunlar bir levhanın sınırında meydana gelen depremler. Buranın eski haline dönmesi uzun sürecek.
Kıta içerisinde uzanan bir deprem değil. Ancak burası Anadolu levhası, Arap levhası ve Afrika levhasının sınırında olan bir bölge ve burada enerji uzun süre birikmiş ve 2 büyük depremle açığa çıkmış değil burada ufak ufak depremler olacak ve artçılar yaşanacak."
"BU BÖLGEDE STRES BİRİKİMİ OLACAK"
Deprem uzmanı Prof. Dr Hasan Sözbilir de A Haber ekranlarında Kahramanmaraş'ta yaşanan depremi yorumladı.
"Bu depremler artçı depremler sınıfında değerlendirilebilir. Bizim o bölgede yaptığımız çalışmalar devam ediyor. Bölgede fay hattı üzerinde geçen hendekler açtık. Bazı yerlerde kırılmayan fay parçaları olduğunu gördük. Burada belli ölçeklerde depremler geliştiğini görüyoruz. 6 Şubat depreminin ilk başladığı yerdeki kısma karşılık geliyor. Burası aynı zamanda Ölü Deniz Fayı'nın başlangıç yeri henüz kırılmayan fayların başlangıç yeri. Bu bölgede stres birikimi olacak ve belli bir zaman sonra normal şartlarda kırılma olacaktır. Gelecekte bu fay üzerinde deprem olacaktır. Bunun zamanını bilme şansımız yok.
Geçtiğimiz günlerde de Suriye'de bir deprem meydana geldi. Bunlarda Ölü Deniz Fayı'nın güney parçaları. Bu fay çok önemli ve çok uzun bir fay hattı. Bunun üzerinde çok fazla segment var. Kendi başına kırılıp yıkıcı deprem üretme potansiyeli olan segmentler görülüyor."
ÖLÜ DENİZ FAYINI İŞARET ETTİ
Deprem uzmanı Doç. Dr. Ökmen Sümer de A Haber ekranlarında yaşanan depremin detayları paylaştı.
İşte Sümer'in açıklamalarında öne çıkanlar:
"Artçı bir deprem olarak değerlendirmek gerekir. Bu kadar büyük depremlerin ardından o depremlerden ufak tüm depremler alansal olarak artçı deprem olarak kabul edilir. Dünyada bunun çok fazla örnekleri var. Onlarca yıl sonra bile artçı depremler olabiliyor. Bu depremin diğer depremlerden farkı var. Pazarçık'ta geçtiğimiz yıl meydana gelen büyük depremin ilk olduğu ve başladığı fayın en güney ucuna doğru olan bir artçıdır. Bu özelliği ile diğerlerinden ayrılabilir. Sismolojik olarak değerlendirilmesi ve takip edilmesi gereken bir durumdur. O fayı devamında güneye doğru Ölü Deniz Fayı yer alıyor. Antakya özelinde mutlaka Ölü Deniz Fayı'na mutlaka bakılmalıdır. Güneyde doğru devam eden deprem kolunun devamına gelecek bir lokasyonda artçı deprem oldu.
Tarihsel depremlere bakarak bilimsel çalışma yaparak her fayın kendi içerisindeki deprem tekrarlama periyotlarını ve deprem tarihçesini çıkarıyoruz. Biz o bölge için Kahramanmaraş'taki depremler olmadan önce yapılan bütün bilimsel çalışmalar orada depremlerin nasıl davranış göstereceğini biliyorduk. Doğu Anadolu Fayı çalıştıktan 20-30 sene sonra Ölü Deniz Fayı'nda benzer büyüklükte deprem meydana geliyor. Tarihte bunun 2 tane örneği var."
PANİK ANLARI KAMERADA
Diğer yandan depreme ilişkin ilk görüntüler de ortaya çıktı. Vatandaşlar büyük bir panikle evlerinden ve dükkanlarından koşarak kendilerini dışarıya attı.
"BU BÖLGEDE DEPREM OLMAYA DEVAM EDECEK"
Deprem uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özdemir de bölgedeki son durumu A Haber'de yorumladı.
Özdemir "Bölge deprem açısında hassas. 6 Şubat 2023 depremini yaşamış bir yerden bahsediyoruz. Tektonik gerilim azalmakla birlikte devam ediyor. 7,6 ve 7,7 büyüklüğündeki depremlerden sonra 2 yıl 5 veya 6 büyüklüğünde yani orta büyüklükteki depremlerin olmasını bekliyoruz. Bu da o depremlerden bir tanesiydi. Buna benzer depremler olmaya devam edecektir. Yörede depremle ilgili bazı tedbirlerinde alındığını bu konuda hassa davranıldığını çok net olarak görüyoruz. Özellikle büyük depremde hasar almış konutların boşaltıldığını bir kısmının yıkıldığını gördük. Bu binaların boşaltılması doğru bir tedbirdir." ifadelerini kullandı.
NARLI SEGMENTİ SÖNÜMLEMEYE BAŞLADI
Deprem uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen'de A Haber'de depremi değerlendirdi.
Özmen yaptığı açıklamada "6 Şubat 2023 tarihinden bu yana ülke olarak depremle yatıp depremle kalkıyoruz. 2 büyük depremden günümüze kadar geçen süreç içerisinde de yaklaşık 1,5 yıllık zaman içinde bölgede 80 bine yakın artçı şoklar yaşandı. Bugün sabah meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem de artçı şoklardan bir tanesidir. 6 Şubat depremleri Ölü Deniz Fayı'nın Narlı segmentinin Doğu Anadolu Fayı'nın Pazarcık ve Amanos segmenti gibi çok farklı sayıda segmentini kırdı. Bugünkü deprem Narlı ile Pazarcık segmenti arasında bir noktada meydan geldi. Türkoğlu ilçesine biraz daha yakın bölgede meydana geldi.
Orada artık büyük bir deprem olma olasılığı yok çünkü Narlı segmenti 6 Şubat'ta kırıldı ve sönümlenmeye başladı. Büyük şiddetlerde depremin olma olasılığı yok. Artçı şoklar devam edecektir. Bingöl Karlıova'daki segmenti bağımsız olarak düşünmek gerekir. Bu depremler Doğu Anadolu Fayı ve Ölü Deniz Fayı ile ilişkili olarak meydana gelmektedir. Bingöl Karlıova yani Erzincan'ın doğusundan Karlıova'ya doğru gittiğimiz yerde Yedisu segmenti bulunuyor. Burada Kuzey Anadolu Fayı'nın yani hem Türkiye'nin hem dünyanın en aktif fayından bahsediyoruz. Bu fayda 1939 yılından 1999 yılında kadar geçen zaman içinde çok sayıda 7'den büyük deprem meydana gelerek batıya doğru Marmara Denizi'ne kadar olan kısmı kırıldı. Ancak Erzincan'ın doğusuna doğru ve Bingöl Karlıova'ya kadar giden Yedisu segmenti dediğimiz kısımda yaklaşık 257 yıldır kırılmadı. Hemen hemen bütün uzmanlar tarafından burası sismik boşluk olarak gösteriliyor. 7'den büyük bir deprem olma olasılığı var." dedi.